July 19, 2019

18.07.2019: НБУ знизив облікову ставку до 17%


НБУ знизив облікову ставку до 17%
НБУ знизив облікову ставку до 17%
  • НБУ знизив облікову ставку до 17%.
  • Зеленський знову попросив Парубія про проведення позачергової сесії парламенту 19 липня.
  • Офіс Зеленського запропонував одночасний звільнення Вишинського та Сенцова.

В Україні

  • Президент Зеленський направив ще одне звернення голові парламенту Парубію з проханням про скликання позачергового засідання Верховної Ради на 19 липня для прийняття трьох законів.
  • Президент Зеленський відновив роботу Нацради з антикорупційної політики, на засіданні якої були присутні глави ДБР Труба, НАБУ – Ситник, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури – Холодницький і заступник глави Офісу президента Рябошапка. Засідання проігнорував голова Нацагенства з питань запобігання корупції Мангул. Рябошапка заявив, що у найближчі 2 місяці президент змінить керівництво НАЗК. Зеленський підняв питання про величезні масштаби корупції в оборонній промисловості та державні дотації агровиробникам, більшу частину яких отримав олігарх Косюк.
  • Верховний суд повернув реєстрацію кандидатами в депутати Куницького від "Слуги народу" та Онищенка.
    За результатами опитування суспільної думки служби "Рейтинг", шанси на виборах до парламенту мають "Слуга народу", яку підтримує 49,5% респондентів, "Опозиційна платформа – За життя" – 10,5%, "Європейська солідарність" – 7,7 %, "Батьківщина" – 6,9% і "Голос" – 5,9%. З урахуванням похибки до Верховної Ради може потрапити й партія "Сила і честь", яку підтримують 3,8%.
  • Прем'єр-міністр Гройсман повідомив про підготовку Кабміном пропозицій щодо держбюджету на 2020 рік, обговорюватимуть які, на його думку, будуть уже новий уряд і новий парламент.
    Гройсман і міністр освіти Гриневич оголосили про підвищення зарплат учителям 2020 року на 20-70%. На думку експертів Світового банку, це може призвести до зростання інфляції і посилення соціальної несправедливості. До того ж, такі кошти не передбачені в бюджетній декларації на 2020 рік.
  • Кабмін у відповідь на розширення російських санкцій проти України ввів додаткові мита на імпорт з РФ дизпалива, що поставляється трубопроводами, і скрапленого газу.
  • МЗС України вважає, що ініціатива президента Зеленського про надання українського громадянства за спрощеною процедурою етнічним українцям потребує внесення змін до Конституції.
  • Держкомісія так і не змогла визначити переможця конкурсу на розробку нафтогазової ділянки морського шельфу "Дельфін" у Чорному морі. Однакову кількість балів набрали дві компанії – азербайджанська Caspian Drilling Intl та американська Trident Black Sea Inc, що, за даними ЗМІ, є збитковою та має сумнівну репутацію за проектами в Молдові та Грузії.
  • Глава Митної служби Нефьодов стверджує, що більшість міжнародних донорів готові відновити програми фінансування інфраструктури митниці, зупинені 1-3 роки тому, у тому числі, з модернізації пунктів пропуску, інфраструктури, програмного забезпечення та навчання співробітників.
  • Держфінмоніторинг передав до правоохоронних органів майже 400 матеріалів про підозрілі операції клієнтів банків, які можуть бути пов'язані з відмиванням доходів, що одержані злочинним шляхом, на загальну суму понад 36 млрд грн.
  • Правління Нацбанку оголосило про зниження облікової ставки на 0,5% – до 17% річних. Глава НБУ Смолій очікує в середньостроковій перспективі зниження облікової ставки 2021 року до 8%. Глава Мінфіну Маркарова очікувала набагато більшого зниження – на 1%, вона вважає, що на ситуацію з управління держборгом і бюджетним управлінням може позитивно вплинути розблокування "великої приватизації".
    Заступник глави НБУ Сологуб вважає, що Мінфін цієї осені може розмістити єврооблігації ще на $1 млрд, оскільки на зовнішніх фінансових ринках ситуація для економік, що розвиваються, покращилася. Глава НБУ Смолій прогнозує збільшення міжнародних резервів України до $23 млрд 2023 року за умови продовження співпраці з МВФ. Сологуб розраховує на отримання поточного року $2 млрд за новою програмою з МВФ і по $2 млрд – протягом наступних кількох років.
    Глава Ради НБУ Данилишин вважає, що відставка директора-розпорядника МВФ Лагард жодним чином не позначиться на співпрацю України з Фондом, оскільки його головним органом є рада керуючих, а рішення приймає рада директорів.
    У черговому макроекономічному прогнозі Нацбанк покращив очікування зростання темпів розвитку економіки 2019 року з 2,5% до 3,0%, а 2020 – з 2,9% до 3,2% завдяки стійкому внутрішньому попиту, поліпшенню умов торгівлі та очікуваному зростанню врожаю зернових. Основною рушійною силою зростання економіки в наступні роки експерти банку назвали зростання реальних доходів домогосподарств. Крім того, на кінець року НБУ очікує зниження рівня інфляції до 6,3%.
  • Курс долара підскочив на девальваційних очікуваннях через парламентські вибори та скупку валюти нерезидентами під виведення дивідендів: 26.03 ₴/$ (+0,17 грн), 29,19 ₴/€ (+0,19 грн), 4,14 ₴/10 руб (+0,03 грн). Глава НБУ Смолій вважає, що на курс гривні позачергові парламентські вибори не вплинули, а зміцнення гривні протягом останніх тижнів пов'язано з купівлею ОВДП іноземними інвесторами. Його заступник Сологуб вважає, що скупка ОВДП нерезидентами не створює курсових ризиків для гривні, оскільки лише чверть з них буде погашено поточного року, а майже половина – 2021 і наступних років.

Київ

  • Будівництво скляного мосту над Володимирському узвозі обійшлося Києву в 345 млн грн, з яких досі не сплачено 121 млн грн.

Війна

  • Тривають бої на приморській ділянці фронту – у Широкиному, Ломакиному, Водяному, Піщовику, Павлополі, в околицях Донецька та Авдіївки – у Пісках, Кам'янці та Троїцькому, на околиці Горлівки – у Майорську. Унаслідок підриву на міні загинув український військовослужбовець, ще 2 – поранені внаслідок обстрілу.
  • Керівник гуманітарної підгрупи на переговорах у Мінську Безсмертний повідомив про досягнення домовленості про обмін 69 українських заручників і військовополонених на 209 "бойовиків", які відбувають покарання в Україні. Він також заявив, що питання звільнення українських моряків перебуває за рамками "мінського процесу".

Україна та світ

  • Президент РФ Путін знову зустрівся зі своїм кумом, главою політради партії "Опозиційна платформа – За життя" Медведчуком у Санкт-Петербурзі, де заявив про підтримку Росією будь-яких політичних сил в Україні, якщо вони "рухатимуться до відновлення повноформатних двосторонніх відносин".
    До того Медведчук провів "круглий стіл" в Європарламенті на запрошення проросійських депутатів.
  • Зам. глави МЗС РФ Каразін відзначив позитивні зрушення у врегулюванні на Донбасі після останньої зустрічі тристоронньої контактної групи в Мінську.
  • Глава МЗС Угорщини Сійярто заявив, що Німеччина та Франція нарощують торгівлю з Росією, незважаючи на європейські санкції, а Угорщина втратила через режиму санкції €8 млрд. Він зажадав розгляду питання про досягнення санкціями своїх цілей – економічних або політичних. Він назвав умовою зняття вето Угорщини на проведення засідань комісії Україна–НАТО скасування низки статей українських законів про освіту та мову, які, за його словами, порушують права угорської нацменшини в Україні.
  • Спікер Офісу президента Зеленського Мендель заявила у відповідь на пропозицію Росії про видачу без жодних умов керівника агентства "РІА-Новини Україна" Вишинського, що найкращим варіантом було б одночасне звільнення разом із ним українського політв'язня – журналіста Сенцова.
  • На думку спецпредставника США з врегулювання в Україні Волкера, рішення президента Путіна про видачу за спрощеною процедурою російських паспортів жителям Донецької і Луганської областей порушує мінські домовленості та загрожує мирному процесу.
  • До нижньої палати Конгресу США внесено законопроект про розширення санкцій проти Росії у відповідь на захоплення нею українських моряків і суден у районі Керченської протоки в листопаді 2018 року.
  • Відбулася телефонна розмова президентів РФ Путіна та Франції – Макрона, одним з результатів якої названа готовність активізувати дії щодо врегулювання в Україні в рамках "нормандського формату".

Тренди

  • Президент Зеленський оголосив про проведення онлайн-опитування з приводу труднощів, з якими стикаються громадяни при користуванні держпослугами, а також у чому полягає головна цінність держпослуг для громадян.

No comments:

Post a Comment