July 18, 2019

17.07.2019: У Мінську домовилися про "хлібне перемир'я” з 22 липня


У Мінську домовилися про "хлібне перемир'я” з 22 липня
У Мінську домовилися про "хлібне перемир'я” з 22 липня
  • У Мінську домовилися про "хлібне перемир'я” з 22 липня та про обмін полоненими.
  • Путін надав можливість спрощеного отримання російських паспортів жителям неокупованої території Донбасу.
  • Парубій відмовився проводити позачергове засідання парламенту.
  • Московський суд подовжив арешт 24 українських моряків.
  • Зеленський планує надання другого українського громадянства етнічним українцям.

В Україні

  • Глава Верховної Ради Парубій заявив про неможливість проведення позачергового засідання парламенту на вимогу президента, оскільки, за його словами, сесію вже закрито і треба відкривати позачергову сесію. Зеленський запропонував винести на позачергове засідання прийняття трьох законів – про запуск Антикорупційного суду та визнання його юрисдикції у справах, що розслідують НАБУ та Спеціалізована антикорупційна прокуратура, про криміналізацію незаконного збагачення, скасованого Конституційним судом, та про подовження на 90 днів терміну оформлення автомобілів на європейських номерах.
  • Президент Зеленський визнав, що кандидат у депутати за мажоритарним округом у Харкові від партії "Слуга народу" Куницький не може брати участь у виборах, оскільки має подвійне громадянство.
  • Президент Зеленський підписав указ про зміни до положення про проходження громадянами України військової служби, яким передбачено новий порядок формування військових адміністрацій при введенні воєнного стану. Крім того для визначення термінів вислуги термін "введення воєнного стану" замінений на "оголошення стану війни".
  • Кабмін запустив послугу e-пенсія – надання електронних послуг при призначенні, перерахунку пенсій, відновленні її виплати, переведенні з одного виду пенсії на інший, що, за твердженням чиновників, знизить адміністративне навантаження на громадян, кількість необхідних для оформлення документів і дозволить задіяти інші державні реєстри .
  • Прем'єр-міністр Гройсман прогнозує зростання 2020 року мінімальної заробітної плати до 5500 грн, а середньої зарплати за півтора-два роки – до $620 в еквіваленті.
  • Глава Рахункової палати Пацкан повідомив, що дочірнє підприємство Нафтогазу – Укртрансгаз не допустило аудиторів палати до проведення перевірки об'єктів держвласності в нафтогазовому комплексі.
  • Фонд гарантування вкладів фізосіб призначив новою головою Рекрут, заступника  Ворушиліна, після його звільнення за власним бажанням.
  • Кабмін звільнив в.о. глави Держфіскальної служби Власова, який подав у відставку за власним бажанням після конфлікту з президентом Зеленським.
  • На Чорнобильській АЕС запущено комплекс із переробки рідких радіоактивних відходів на тверді.
  • Курс гривні залишився незмінним після невеликих коливань: 25.86 ₴/$, 29,00 ₴/€ (+0,02 грн), 4,11 ₴/10 руб (-0,01 грн). Частина нерезидентів, яким не вдалося купити ОВДП на аукціоні Мінфіну, були змушені знову купувати валюту.

Війна

  • Згідно із заявою прес-секретаря керівника української делегації на переговорах в Мінську Кучми, представники тристоронньої контактної групи домовилися про припинення вогню з 00:00 годин 22 липня, про доступ спостерігачів місії ООН на всю окуповану територію для моніторингу та верифікації, а також про знесення фортифікаційних споруд "армії ЛНР" у районі Станиці Луганської, після чого Україна відремонтує зруйнований міст. Сторони домовилися також про обмін 69 українських громадян, утримуваних "республіками", на 209 бойовиків, які перебувають в українських в'язницях.
    За минулу добу зафіксовано зменшення напруженості на Донбасі. Проте, бої тривають на південній ділянці фронту в околицях Маріуполя – у Широкиному, Талаківці, Водяному, на південь від Докучаєвська – у Богданівці та Миколаївці,  в околицях Донецька – у Мар'їнці та Красногорівці. Із мінометів була обстріляна Катеринівка Попаснянського району Луганської області. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, загиблих і поранених серед українських військових минулої доби не було.

Україна та світ

  • Лефортовський суд Москви подовжив до кінця жовтня термін попереднього ув'язнення 24 українських моряків, що були захоплені береговою охороною ФСБ РФ у районі Керченської протоки. МЗС України висловив протест проти такого рішення та нагадав, що, згідно із рішенням Міжнародного суду ООН з морського права, моряки мали були бути звільнені до 25 червня.
    Прес-секретар російського президента Пєсков заявив, що наразі переговори з Україною про обмін моряків не відбуваються.
  • Президент РФ Путін спростив отримання російського громадянства не тільки для жителів окупованої території Донбасу, але й для всіх, хто проживає на території Донецької і Луганської областей.
    Спецпредставник Держдепартаменту США Волкер вважає рішення Путіна про спрощену видачу російських паспортів і подовження попереднього ув'язнення українських моряків спробою вплинути на президента Зеленського перед парламентськими виборами.
  • Офіс президента України заявив про намір надавати друге українське громадянство етнічним українцям, які проживають за кордоном. Президент Зеленський доручив МЗС розробити спрощений механізм отримання громадянства для громадян дружніх країн, що готові приєднатися до розвитку батьківщини, а також страждають від порушення прав і свобод в інших країнах.
  • Газпром збільшив прокачування газу українською ГТС на 25% – до 300 млн м3 на добу через зупинку на ремонт газогону "Північний потік".
  • ЗМІ повідомили про намір азербайджанського оператора Azercell купити український підрозділ російської компанії мобільного зв'язку МТС, що працює під брендом Vodafone.
  • Президент Зеленський висловив надію на проведення зустрічі глав країн "нормандської четвірки" після ще однієї зустрічі радників, що дозволить наблизитися до вирішення питання про врегулювання на Донбасі.

Тренди

  • Президент Зеленський записав відеозвернення, в якому поскаржився, що не може довіряти нікому, крім членів своєї команди, оскільки за межами вузького кола "всі навколо крадуть із посмішкою на обличчі". У той самий час в уряді стверджують, що найближче оточення Зеленського тримає його “у футлярі" та намагається не допустити його контактів із зовнішнім світом, а практично всі сфери діяльності президента контролює глава його Офісу Богдан.
  • За інформацією видання "Українська правда", після інавгурації президента Зеленського відбулася зміна "наглядача" над держпідприємством "Центренерго". Бізнесмена Кропачева, що пов'язаний із бізнес-партнером колишнього президента Кононенком, "відтерли" від цього бізнесу. Новим "куратором" вугільного сектора став співвласник "Донбасенерго" донецький бізнесмен Бєляков, близький до олігарха Коломойського, після чого компанії Коломойського уклали договори з Центренерго на поставку електроенергії. Видання також повідомило, що Беляков санкціонував звільнення генеральних директорів вугільних шахт та об'єднань, які не пішли на “співпрацю” з новим "наглядачем".

No comments:

Post a Comment