July 13, 2019

12.07.2019: Італійський суд засудив Марківа до 24 років в'язниці

Італійський суд засудив Марківа до 24 років в'язниці
Італійський суд засудив Марківа до 24 років в'язниці

  • Італійський суд засудив українського нацгвардейца Марківа до 24 років в'язниці.
  • Нафтогаз розмістив єврооблігації майже на $1 млрд.
  • Парламент 8 скликання завершив роботу.
  • Посли країн "великої сімки" розкритикували законопроект Зеленського про люстрацію чиновників Порошенка.

В Україні

  • Глава парламенту Парубій закрив останню сесію Верховної Ради 8 скликання.
  • На сайті Верховної Ради опубліковано текст законопроекту президента Зеленського про очищення влади, який передбачає люстрацію чиновників і представників влади в період президентства Порошенка.
    Порошенко назвав документ "доказом російського реваншизму". Партія "Голос" виступила проти ініціативи Зеленського та вважає чинний закон хорошим і достатнім. Колишній посол в Україні Пайфер і посли країн "великої сімки" вважають вимоги законопроекту "надмірними", а міністр закордонних справ Клімкін пожартував, що після проведення люстрації у країні залишиться тільки два політики – Зеленський і Медведчук.
  • За оцінкою Міністерства економічного розвитку, рівень тіньової економіки знизився на 2%, порівняно з 2017 роком, і становить 30% ВВП, а найвищий рівень був 2014 року – 42%.
  • Нафтогаз розмістив п'ятирічні єврооблігації на $335 млн під 7,375% річних і на €600 млн під 7,125% річних.
  • Глава "Укренерго" Ковальчук заявив, що після введення в дію нового енергоринку за І декаду липня ціна електроенергії для промисловості підвищилася на 30%, оскільки Енергоатом був виключений зі списку постачальників для промислових споживачів. Чиновники Кабміну вважають оцінку Укренерго некоректною й такою, що грунтована на піковому значенні ціни.
  • Ощадбанк змінив форму власності з публічного на приватне акціонерне товариство, при цьому 100% акцій залишилося у власності держави. 100% державна гарантія на вклади зберігається. Причина зміни форми – вимога законодавства про вільний продаж акцій на відкритих аукціонах для публічних акціонерних товариств.
  • Чистий прибуток Приватбанку за І півріччя 2019 року зріс у 2,6 рази й досяг 18,3 млрд грн. За рейтингом видання The Banker, Приватбанк увійшов до десятки фінустанов світу, що показали кращу динаміку зростання.
  • Торгівля на міжбанку йшла мляво, із невеликим перевищенням пропозиції валюти над попитом, що дозволило Нацбанку купити близько $20 млн: 25.76 ₴/$ (-0,04 грн), 28,99 ₴/€ (-0,13 грн), 4,09 ₴/10 руб (-0,01 грн).  Банкіри прогнозують подальше зміцнення гривні й наступного тижня у зв'язку з періодом бюджетних платежів, під час якого підприємства муситимуть продавати валюту.

Війна

  • Упродовж минулої доби сталися зіткнення на приморській ділянці фронту – у Широкиному, Водяному, Лебединському, Павлополі; у районі Докучаєвська – в Березовому та Новотроїцькому; в околицях Донецька – у Мар'їнці, Новомихайлівці, Пісках, Авдіївці; у районі Горлівки – у Майському та Зайцевому; на Світлодарському виступі – в Новолуганському та Світлодарську; в околицях Попасної і Новоолександрівці, а також в районі Золотого, поблизу невідкритого КПВВ на окуповану територію. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілів 2 українських військових зазнали поранень і бойових травм.

Україна та світ

  • Італійський суд визнав винним бійця-добровольця Нацгвардії Марківа у вбивстві італійського репортера в Слов'янську 2014 року та засудив його до 24 років в'язниці. Суд відмовився від проведення слідчого експерименту на місці загибелі та створення спільної українсько-італійської слідчої групи. Крім того, суд направив запит на відкриття кримінального провадження щодо товариша по службі Марківа – депутата Верховної Ради Матківського.
    Президент Зеленський доручив МЗС і Генпрокуратури вжити заходів для повернення засудженого до України. Міністр внутрішніх справ Аваков заявив, що вирок буде оскаржено.
  • Російська влада здійснила екстрадицію до України українського громадянина, що звинувачений у педофілії.
  • Віце-прем'єр-міністр Зубко повідомив, що тристоронні переговори щодо газу між Україною, Росією та ЄС відбудуться в 2 етапи – у липні та вересні.

No comments:

Post a Comment