July 11, 2019

10.07.2019: Введено в експлуатацію конфайнмент над 4 блоком ЧАЕС

Введено в експлуатацію конфайнмент над 4 блоком ЧАЕС
Введено в експлуатацію конфайнмент над 4 блоком ЧАЕС

  • Офіційно введено в експлуатацію конфайнмент над 4 блоком ЧАЕС.
  • Медведчук і Бойко знову обговорювали з Медведєвим поставки газу до України.
  • Верховний суд розблокував "велику приватизацію".
  • Путін заявив, що Обама порушив досягнуті 2014 року домовленості щодо України.

В Україні

  • Офіційно введено в експлуатацію й передано Україні конфайнмент (захисна оболонка) над реактором 4 енергоблоку Чорнобильської АЕС, 1986 року сталася найбільша техногенна катастрофа з викидом радіації.
    Президент Зеленський відвідав зону відчуження ЧАЕС. Він пообіцяв створити "зелений коридор", який дозволить показати її ученим, екологам і туристам з усього світу. Зеленський заявив, що Чорнобильська зона стала символом корупції – силові структури збирають з туристів хабарі, із зони нелегально вивозиться металобрухт і використовуються її природні ресурси.
  • Член комітету у закордонних справах Верховної Ради Ар'єв не впевнений, що звільнення міністра Клімкіна та призначення на цю посаду заступника глави Офісу президента Пристайка буде підтримано парламентом.
  • Кабмін схвалив стратегію розвитку ринку сільгосппродукції і її переробки до 2026 року. Також було погоджено законопроект про професійно-технічну освіту.
  • Прем'єр-міністр Гройсман доручив міністерствам фінансів та оборони підготувати варіанти для президента та віднайти додаткові кошти для проведення військового параду на День незалежності
  • В Україні розпочалася вступна кампанія до вишів.
  • Верховний суд задовольнив касаційну скаргу Фонду держмайна та скасував рішення судів нижчих інстанцій, які забороняли призначення урядом інвестиційних радників. За словами голови ФДМУ Трубарова, це дозволить розблокувати процес "великої приватизації".
  • В Очакові підрозділ ВМФ США завершив будівництво та передав українським військовим морякам нову навчальну базу.  Навчально-операційний центр було побудовано менш ніж за 2 роки.
  • Укрзалізниця повідомила, що найприбутковішим є сполучення  з Москвою, яке приносить більше прибутку, ніж 5 найбільших внутрішніх маршрутів. Із початку року ціни на квитки зросли на 17%.
  • Прес-служба НБУ повідомила, що Україна опустилася на 24 місце рейтингу за темпами зростання інфляції. Це краще, ніж у попередні роки, проте серед європейських країн за показниками інфляції Україна – як і раніше, найгірша.
  • Тенденція на зростання курсу долара продовжилася на малооб'ємному ринку: 25.70 ₴/$ (+0,21 грн), 28,84 ₴/€ (+0,28 грн), 4,03 ₴/10 руб (+0,03 грн). Мінфіну вдалося розмістити на аукціоні ОВДП на суму всього трохи більше 6 млрд грн – значно менше від запланованого, у результаті нерезидентам не треба було продавати великі обсяги валюти.

Київ

  • У столиці почалася примусова евакуація автомобілів, що припарковані у заборонених місцях, перш за все – на смугах громадського транспорту.

Війна

  • Обстановка на Донбасі знову загострилася, окупанти все частіше застосовують проти українських військ важку артилерію та міномети. Посилилися бойові дії на ділянці фронту від Азовського моря до Докучаєвська – у Широкиному, Лебединському, Водяному, Павлополі, Тарамчуку, Миколаївці, Богданівці, Старогнатівці, Новотроїцькому, Березовому.
    У Гранітному Бойківського району із протитанкового ракетного комплексу була обстріляна колона, в якій їхав глава Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Кириленко. Президент Зеленський назвав інцидент спробою зірвати переговори з врегулювання в "нормандському форматі".
    Тривають бої на околицях Донецька – у Мар'їнці, Красногорівці, у промзоні Авдіївки та Кам'янки, у районі Горлівки – у Південному та Зайцевому, на Світлодарському виступі – у Новолуганському та Луганському, у Попасній і її околицях – у Новоолександрівці, а також в районі траси Р-66 "Бахмутка" – у Новотошківському, Золотому, Кримському, Причепилівці.
    За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілів загинув український військовослужбовець, ще 9 – зазнали поранень і бойових травм.
  • Глава Міністерства у справах тимчасово окупованих територій Черниш заявив, що наразі виплата пенсій громадянам, які проживають на окупованій території, неможлива, оскільки не можна забезпечити безпеку і протидіяти відмиванню коштів. Крім того, в ОРДЛО не працюють підприємства, які забезпечували наповнення бюджету. Він стверджує, що єдиним способом виплати пенсій є переказ на банківські карти Ощадбанку.

Україна та світ

  • Президент РФ Путін заявив, що 2014 року президент США Обама не виконав домовленості щодо України. Колишній посол США в Україні Гербст заявив, що Путін не навів жодної конкретики, тому оцінити його висловлювання неможливо. Разом із тим, Гербст зазначив, що військова підтримка України могла би бути й більшою.
  • Кум президента Путіна, глава політради партії "Опозиційна платформа – За життя" Медведчук із лідерами партії, депутатами Бойком і Рабиновичем, знову відвідали Москву. Вони зустрілися з прем'єр-міністром РФ Медведєвим та обговорили питання постачання газу до України. Медведєв заявив, що Росія готова повернутися до обговорення газових питань після позачергових парламентських виборів.
  • Прес-секретар російського президента Пєсков заявив, що в питанні про звільнення українських моряків жодного прогресу немає.
  • На думку експертів USAID, результати перших 10 днів роботи нового ринку електроенергії показали, що він запущений успішно та є важливим кроком на шляху до об'єднання енергосистем з ЄС.
  • Представництво ЄС в Україні закликало Верховну Раду прийняти законопроект президента Зеленського про запуск Вищого антикорупційного суду.
  • Командування Військово-морських сил України заявило, що Росія порушила норми міжнародного права та спровокувала напруженість, направивши на ділянку акваторії, що закрита на період навчань з бойовими стрільбами, свій військовий корабель.

Тренди

  • Глава Рахункової палати Пацкан вважає, що прожитковий мінімум в Україні штучно занижено майже у 1,9 рази, і він не відповідає сучасним потребам ані кількісно, ​​ані якісно.
  • Відповідно до соцопитування групи "Рейтинг" на замовлення Республіканського інституту США, підтримка дій президента Зеленського за місяць зросла з 39 до 67%, Також покращилася оцінка економічного стану України – позитивну оцінку дали 50% опитаних (у травні було 39%). Поліпшилася й оцінка курсу країни – у квітні 70% вважали, що країна рухається в неправильному напрямку, у червні ця кількість скоротилася до 39%, у той час як підтримка курсу зросла з 16% до 34%. У виборах мають намір брати участь 83%, більшість респондентів як критерій вибору політсили назвали сильну команду, що представляє нових політиків, здатність забезпечити зміни в країні та кращу співпрацю з Заходом. У рейтингу партій лідирує "Слуга народу" з 50% підтримки, на другому місці – "Опозиційна платформа – За життя", за яку готові проголосувати 12%, далі йдуть "Голос" – з 8%, "Європейська солідарність" – 7% і "Батьківщина" з 6%. На межі проходження до парламенту партія "Сила і честь" з 4% підтримки. Від президента й парламенту виборці очікують завершення війни на Донбасі, поліпшення економічної ситуації, боротьби з корупцією, створення нових робочих місць, збільшення пенсій і зарплат. Вступ до НАТО підтримують 53% респондентів, 29% – виступають проти.

No comments:

Post a Comment