July 10, 2019

09.07.2019: Батьківщина довела в суді незаконність підвищення тарифів на газ 2016 року


Батьківщина довела в суді незаконність підвищення тарифів на газ 2016 року
Батьківщина довела в суді незаконність підвищення тарифів на газ 2016 року
  • Батьківщина довела в суді незаконність підвищення тарифів на газ 2016 року.
  • Зеленський скасував парад на День незалежності.
  • Одеський суд виправдав мера Труханова.
  • Нацбанк скасував обмеження на репатріацію дивідендів.

В Україні

  • Зеленський прийняв рішення про скасування військового параду на День незалежності та спрямування заощаджених коштів на виплату додаткової грошової винагороди військовослужбовцям, перш за все для тих, хто перебуває у зоні бойових дій на Донбасі.
  • Президент Зеленський звільнив 70 голів районних адміністрацій, у тому числі 3 – у Києві, у зв'язку із закінченням терміну повноважень попереднього президента. Президент призначив 2 "волонтерів" – Арахамію та Загороднюка членами наглядової ради "Укроборонпрому" за квотою президента.
  • Відповідно до результатів соцопитування Київського міжнародного інституту соціології, партію "Слуга народу" підтримують 48,5% респондентів, які визначилися з вибором, "Опозиційну платформу – За життя" – 14,1%, "Європейську солідарність" – 9,2%, "Батьківщину" – 6,2%. На межі проходження до парламенту, за даними КМІС, балансують "Голос" – 4,4% та "Сила і честь" – 4,1%.
  • Виконувач обов'язків глави Держфіскальної служби Власов звільнив начальників регіональних митниць у 4 областях. Президент Зеленський на зустрічі зі співробітниками митної служби в Закарпатті заявив, що начальників буде звільнено, якщо вони самі не подадуть у відставку через "кришування" потоків контрабанди.
  • Партія Батьківщина оголосила про виграш судового процесу за позовом її лідера Тимошенко до Кабміну та Нафтогазу через рішення уряду від 2016 року про підняття цін на газ для населення та підприємств теплокомуненерго, що призвело до лавиноподібного зростання тарифів й інфляції. Усі апеляційні скарги Кабміну, НКРЕКП і міністерств було відхилено. Постанова вже не діє, проте постало питання про перерахунок цін на газ, які діяли 2,5 роки.
  • Суд в Одесі визнав невинними мера Труханова та його співучасників у справі про зловживання владою та розкрадання держкоштів під час приватизації заводу “Краян”, оскільки, за твердженням судді, Спеціалізована антикорупційна прокуратура не змогла довести звинувачень. Рішення суду ще не набуло чинності. САП заявила, що оскаржить рішення в апеляції.
  • Верховний суд дозволив наводити в трудових контрактах розмір оплати праці в еквіваленті іноземної валюти.
  • Суд звільнив з-під варти колишнього "міністра охорони здоров'я Криму" Михальчевського, якого звинувачено у державній зраді за співпрацю з окупантами під час анексії Криму. 25 червня Конституційний суд визнав неконституційним текст статті 176 Кримінально-процесуального кодексу, яка раніше передбачала тільки арешт для осіб, обвинувачених у державній зраді.
  • Держстат повідомив про зниження цін у червні, порівняно з травнем, на 0,5%, при цьому сумарна інфляція за підсумками року становила 9%. Глава НБУ Смолій на зустрічі з послами "Великої сімки" заявив, що інфляція поточного року сповільнюється, а ризики для фінансової стабільності – на одному з найнижчих рівнів за всю історію України.
  • Нацбанк скасував ліміт на репатріацію дивідендів іноземних компаній з України, що було передбачено "дорожньою картою" валютної лібералізації після прийняття закону про валюту.
  • Наглядову раду державного Приватбанку покинули три члени, у тому числі консультант МВФ Акчакоджа. Причиною відмови названо неприйнятні вимоги антикорупційного законодавства України, що зобов'язує подавати електронні декларації членів наглядових рад державних підприємств.
  • За повідомленням НБУ, з Міжнародного інвестиційного банку, що належить колишньому президенту Порошенку, масово виводять кошти фізичні та юридичні особи – за 5 місяців активи зменшилися майже на 1,7 млрд грн. На початок року залишок коштів на рахунках становив 8,7 млрд грн, з них – 6,3 млрд грн – внески пов'язаних осіб.
  • Після масованих ранкових продажів долара іноземними інвестфондами, агротрейдерами курс гривні істотно зріс, у цей момент Нацбанк купив, за оцінками учасників торгів, від $70 до $100 млн. Курс долара досяг максимуму з 30 серпня 2017 року та зафіксований на рівні 25.49 ₴/$ (-0,11 грн), 28,56 ₴/€ (-0,15 грн), 4,00 ₴/10 руб (-0,01 грн). Однак після обіду на торги вийшли імпортери нафтопродуктів з великими заявками на покупку, що розгорнуло тренд, і курс підскочив більш ніж на 30 коп. щодо долара. До вечора зросли й цінники в обмінних пунктах і касах банків.

Війна

  • На Донбасі окупанти все частіше застосовують важку артилерію для обстрілів позицій українських військ і населених пунктів. Бойові зіткнення відбулися всією лінією фронту – від Азовського моря до населених пунктів на трасі Р-66 у Луганській області. Українські війська було обстріляно в Широкиному, Ломакиному, Водяному, Піщовику, Чермалику та Новотроїцькому – на схід від траси Донецьк-Маріуполь, у Новомихайлівці, Красногорівці, Мар'їнці та Пісках – в околицях Донецька, у Новгородському, Майському, Шумах, Зайцевому – в околицях Горлівки, у Новолуганському – на березі Світлодарського водосховища, у Кримському, Причепилівці, Новотошківському – у районі траси Р-66. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілу зазнали поранень і бойових травм 9 українських військовослужбовців.
  • Президент Зеленський призначив Безсмертного керівником політичної підгрупи на переговорах тристоронньої контактної групи в Мінську.
  • Після постанови Кабміну компанія ДТЕК ПЕС-Енерговугілля відновила енергопостачання комунального підприємства "Вода Донбасу", що забезпечує поставку питної води до населених пунктів Донецької області, у тому числі, на окуповану територію.

Україна та світ

  • Міністр закордонних справ Клімкін впевнений, що Росія незабаром поверне українських моряків, при цьому Путін спробує отримати якомога більше політичних преференцій. Міністр закордонних справ РФ Лавров заявив, що "серйозні пропозиції [про переговори] не робляться через Facebook". Клімкін заявив, що манера спілкування Зеленського з Путіним має відрізнятися від риторики передвиборчої кампанії.
  • Видання Brussels Times назвало результати саміту Україна-ЄС передбачуваними, їх визнали успішними обидві сторони.
  • Колишній директор ЦРУ Петреус та екс-посол США в Україні Гербст сподіваються, що президент Зеленський доведе свою незалежність від олігархів і продовжить реформи.

Тренди

  • Розслідувачі Bihus.info опублікували дані, згідно з якими підприємство "Мотор-Січ", яким керує почесний президент депутат Богуслаєв, продовжує постачати комплектуючі та продукцію до Росії через фірми-"прокладки" в Боснії та ОАЕ. Головним ринком збуту для Мотор-Січі була Росія. Протягом останніх 5 років Богуслаєв перевів частину потужностей заводу до Китаю, туди ж була продана й значна частка акцій підприємства.

No comments:

Post a Comment