July 09, 2019

08.07.2019: Зеленський запропонував Путіну провести зустріч на вищому рівні в Мінську

Зеленський запропонував Путіну провести зустріч на вищому рівні в Мінську
Зеленський запропонував Путіну провести зустріч на вищому рівні в Мінську

  • Зеленський запропонував Путіну провести зустріч на вищому рівні в Мінську за участі західних партнерів.
  • Відбулося засідання РНБО з інформаційної безпеки через спробу проведення телемосту з РФ.
  • На Донбасі за один день унаслідок підривів на мінах постраждали 4 людей.
  • У Києві відбувся саміт Україна-ЄС, на який не пустили віце-прем'єра Клімпуш-Цинцадзе.

В Україні

  • За дорученням президента Зеленського відбулася нарада РНБО з питань інформаційної безпеки, у тому числі, у зв'язку з наміром проведення телеканалом NewsOne, підконтрольним куму президента Путіна Медведчуку, телемосту з російським пропагандистським каналом "Росія 24". NewsOne скасував ефір після того, як Генпрокуратура відкрила слідство проти посадових осіб каналу, а активісти влаштували акцію перед його офісом. Нацрада з питань телебачення та радіомовлення заявила, що може прийняти рішення тільки після ефіру на підставі аналізу його контенту. Власник NewsOne депутат Козак звинуватив у брехні генпрокурора Луценка, який заявив про причетність російського Промзв’язокбанку до фінансування телеканалу.
    Зеленський записав відеозвернення до громадян України, в якому закликав до стриманості та заявив, що замість телемосту готовий говорити безпосередньо з президентом РФ Путіним за присутності глав США, Великої Британії, Німеччини та Франції. За його словами, така зустріч може відбутися в Мінську. Російська влада повідомила, що розглядає пропозиції Зеленського про проведення подібної зустрічі на вищому рівні.
    Секретар РНБО Данилюк заявив, що протягом 5 місяців буде представлена ​​та затверджена нова Стратегія національної безпеки на основі закону про нацбезпеку.
  • У Верховній Раді зареєстровано президентський законопроект про запуск Антикорупційного суду, який, за словами Зеленського, розпочне роботу 5 вересня.
  • Президент Зеленський звільнив ще одну чиновницю АМКУ – першу заступницю голови комітету Нижник, призначену Порошенком 2015 року.
  • Верховний суд скасував рішення адміністративного суду Києва про повторне жеребкування місць у виборчому бюлетені.
    Виконавчий директор Незалежної асоціації банків Коробкова, що була включена до прохідної частини списку президентської партії "Слуга народу", повідомила, що не писала заяву про відмову балотуватися. Вона заявила, що її виключили на з'їзді після того, як вона, будучи радником президента, зайняла принципову позицію щодо Приватбанку, що йшло врозріз з діями олігархічних кланів. Коробкова стверджує, що отримує погрози на свою адресу та адресу своєї родини.
    Центральна виборча комісія припинила повноваження окружної виборчої комісії у Слов'янську за незаконне обмеження права однієї із партій на участь у виборах, а також зняла з реєстрації 17 кандидатів у депутати на підставі їх особистих заяв.
  • Глава департаменту спецрозслідувань Горбатюк заявив про блокування керівництвом Генпрокуратури розслідування справ у регіонах про злочини проти активістів Майдану.
  • Суддя Баришівського районного суду, яка винесла рішення про припинення ліцензії авіакомпанії-лоукостерів SkyUp, подала у відставку.
  • На торгах на міжбанку гривня дорожчає вже другий тиждень за великого обсягу торгів – близько $300 млн: 25.60 ₴/$ (-0,11 грн), 28,71 ₴/€ (-0,24 грн), 4,01 ₴/10 руб (-0,04 грн). Курс гривні зміцнився у результаті продажу валюти агроекспортерами та виробниками металу, а також через велику активність іноземних інвестфондів, що вкладають кошти в гривневі державні зобов'язання. Нацбанк знову скуповував валюту – за оцінками банкірів, він придбав в анонімному режимі не менше $100 млн. Минулого тижня Нацбанк купив $321 млн. Експерти вважають, що приплив великих обсягів валюти на міжбанку пов'язаний із заведенням її до країни для фінансування передвиборчої кампанії.

Війна

  • На сході не припиняються бої, окупанти застосовують важку артилерію, міномети та бронетехніку. Українські війська були обстріляні в районі азовського узбережжя та на схід від траси Донецьк-Маріуполь – у Широкиному, Водяному, Лебединському, Піщовику, Чермалику, Богданівці, в околицях Донецька – у Мар'їнці та Красногорівці, і Горлівки – у Південному та Майорську, а також в Новолуганському, на березі Світлодарського водосховища.
    За повідомленням штабу операції об'єднаних сил, на міні неподалік Новотроїцького підірвався й отримав важкого поранення волонтер-медик. У районі Майорська на мінах підірвалися БТР і військовий автомобіль Краз, дістав опіків військовослужбовець. Під Новобахмутівкою в районі траси Донецьк-Костянтинівка підірвався військовий автомобіль КАМАЗ, поранено 2 бійців Національної гвардії. Командування операції нагадало військовослужбовцям і місцевим жителям про серйозну небезпеку в районі ведення бойових дій від мін і боєприпасів.

Україна та світ

  • У Києві відбувся саміт Україна-ЄС. У підсумковому документі міститься заклик до Росії визнати відповідальність за знищення авіалайнера MH17. На саміті були підписані документи про додаткове фінансування Євросоюзом заходів з відновлення зруйнованої інфраструктури Донбасу на суму $10 млн. ЄС підтвердив намір про продовження кредитування України, але поставив кілька умов для виділення наступного траншу макрофінансової допомоги на €500 млн. Серед них – прийняття закону про протидію відмиванню грошей, про авторизованих економічних операторів, затвердження середньострокового плану реформування митної і податкової служби, а також запуск автоматичної системи перевірки електронних декларацій.
    На саміті стався скандал – на засідання за прямою вказівкою голови Офісу президента не була допущена віце-прем'єр-міністр з євроінтеграції Клімпуш-Цинцадзе. Прем'єр-міністр Гройсман стверджує, що вона планувала влаштувати на саміті провокацію, інспіровану колишнім президентом Порошенком.
    Президент Зеленський на спільному брифінгу з главами Євроради Туском та Єврокомісії Юнкером заявив, що ЄС готовий зберегти санкції проти РФ у відповідь на анексію Криму та агресію на Донбасі. Він також повідомив, що основною причиною затримки з обміном військовополоненими є розбіжність списків, представлених у Мінську делегацією України та представниками "республік". Зеленський назвав умовою зняття економічної блокади Донбасу повернення під юрисдикцію України підприємств на окупованій території. Він також повідомив про намір продовжити термін отримання пенсій людьми на окупованій території звід 60 днів до 1 року. Зеленський заявив, що пішохідний міст у Станиці Луганській може бути відремонтовано протягом місяця й дав "бойовикам" термін у 8 днів для демонтажу фортифікаційних споруд у цьому районі.
  • Посол України в США Чалий заявив, що зустріч президентів Зеленського й Трампа – питання наступних місяців. Для підготовки зустрічі на цьому тижні Вашингтон відвідає українська делегація.
  • Російська влада оголосила, що не визнає підсумкову декларацію Парламентської асамблеї ОБСЄ, в якій міститься заклик до деокупацію Криму, Абхазії і Південної Осетії, висловлено осуд мілітаризації Криму та Чорноморського басейну, а також різка критика будівництва газогонів "Північний потік-2" і "Турецький потік ".

Тренди

  • Згідно з результатами опитування Фонду "Демократичні ініціативи" та Центру Разумкова, більшість виборців не підтримують риторику "мир за будь-яку ціну", при цьому майже половина готові погодитися на певні компроміси у врегулюванні конфлікту на Донбасі.

No comments:

Post a Comment