July 06, 2019

05.07.2019: Нафтогаз витратив дивіденди на закупівлю газу

Нафтогаз витратив дивіденди на закупівлю газу
Нафтогаз витратив дивіденди на закупівлю газу

  • Нафтогаз витратив дивіденди на закупівлю газу.
  • Зеленський призначив голову Донецької обласної військово-цивільної адміністрації, брат якого служить у "МДБ ДНР".

В Україні

  • Центральна виборча комісія відмовилася виконувати рішення Київського адмінсуду про повторне жеребкування місць партій у виборчому бюлетені й подасть на нього апеляцію. ЦВК зазначила, що постанову про колір, форму й тексти бюлетеня не було оскаржено та продовжує діяти. Чиновники комісії стверджують, що за повторного жеребкування поліграфкомбінат "Україна" не встигне надрукувати бюлетені, а комісія – доставити їх на ділянки, що призведе до зриву виборів. Позов до ЦВК подала Аграрна партія, яку очолює "співаючий ректор" Поплавський.
    Комісія скасувала реєстрацію кандидатом колишнього зам. генпрокурора Кузьміна, якого було включено до прохідної частини списку "Опозиційного блоку – За життя", через його відсутність на території України протягом останніх 5 років.
  • Президент Зеленський призначив ще двох заступників глави СБУ, а також керівника Донецького обласного управління СБУ.
    Зеленський звільнив главу Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Куця "в зв'язку із закінченням терміну повноважень президента Порошенка" та призначив замість нього прокурора Кириленка, рідний брат якого працює в "міністерстві держбезпеки ДНР".
    Зеленський звільнив заступника глави та двох держуповноважених Антимонопольного комітету.
  • Глава Нафтогазу Коболєв стверджує, що падіння видобутку газу відбулося через блокування видачі нових ліцензій Укргазвидобуванню. За його словами, наявні свердловини виснажені на 85%, а для збільшення видобутку дочірній компанії необхідні нові родовища. Крім того, Коболєв пояснив рішення Нафтогазу про відстрочку виплати дивідендів державі необхідністю закупівлі газу для закачування його до підземних сховищ перед можливим відключенням транзиту російського газу Україною на початку наступного року. Наразі до ПСГ закачано 13,6 млрд м3, Коболєв наполягає на тому, що до початку опалювального сезону має бути створений запас в 20 млрд м3. Прем'єр-міністр Гройсман пригрозив Коболєву відставкою у разі невиконання рішення уряду про виплату дивідендів, яке Нафтогаз оскаржив в суді.
    Рахункова палата за зверненням Гройсмана початку аудит Нафтогазу щодо ефективності використання держмайна в нафтогазовому комплексі та формування ціни на газ.
  • Кабмін схвалив план заходів щодо реформування Митної і Податкової служб. Головою Митної служби затверджено заступника міністра економічного розвитку Нефьодова.
  • Глава Ради суддів Ткачук подав у відставку, новим главою обрано суддю Житомирського апеляційного адміністративного суду Монича. Ткачук звинуватив чиновників Адміністрації (Офісу) президента в тиску на Раду та спробі взяти під контроль судову систему.
  • Генпрокуратура збирається заарештувати майно колишнього президента Ющенка в рамках розслідування про розтрату 540 млн грн при виведенні із держвласності резиденції "Межигір'я" 2007 року.
  • Вищий Антикорупційний суд отримав приміщення для роботи – будівля ліквідованого "Брокбізнесбанку".
  • За словами міністра фінансів Маркарової, економіка України зростає вже 14 кварталів поспіль, а зважена фіскальна політика дозволила 2018 року знизити співвідношення держборгу до ВВП до 52,3%. Крім того, вона стверджує, що уряду вдалося знизити показник ухилення від сплати податків завдяки успішній реформі Держфіскальної служби, а середньотермінове планування дозволило ввести зважену фіскальну, бюджетну та боргову політику, що створює сприятливі умови для залучення інвестицій до країни.
  • НБУ повідомив про зростання у червні міжнародних резервів на 6,4% – до $20,6 млрд. Головною причиною зростання стало розміщення Мінфіном євробондів на €1 млрд. При цьому на внутрішньому ринку в результаті розміщення держоблігацій було залучено $1,6 млрд, а $0,95 млрд – витрачено на погашення зовнішнього боргу.
  • Торги йшли дуже жваво, зі значним перевищенням пропозиції валюти як від нерезидентів, що готуються до аукціону з розміщення гривневих ОВДП у вівторок, так і від агротрейдерів, які купують зерно у фермерів. Ситуацію згладив Нацбанк, який купив, за оцінками банкірів, не менше $100 млн: 25.71 ₴/$ (-0,16 грн), 28,95 ₴/€ (-0,25 грн), 4,04 ₴/10 руб (-0,04 грн) Готівковий ринок слабо відреагував на зміцнення гривні – населення та підприємці побачили "курсове дно" та збільшили покупки валюти.
  • Мінфін готується у вівторок розмістити тільки гривневі облігації із терміном погашення 3, 7,12, 36 і 72 місяці. Нацбанк повідомив, що іноземні інвестори вклали в гривневі ОВДП більше 60 млрд грн, із них майже 54 млрд – з початку року. На минулому аукціоні нерезиденти купили держзобов'язання на 2,7 млрд.

Київ

  • Мер столиці Кличко пригрозив достроковими виборами в разі, якщо Верховна Рада прийме рішення про розділення повноважень мера та голови Київської міської адміністрації.

Війна

  • На Донбасі тривають бої на приморській ділянці фронту – у Широкиному, Водяному, Павлополі, у районі Докучаєвська – у Новогнатівці, Миколаївці, Богданівці, Новотроїцькому. У районі Донецька українські війська було обстріляно у Мар'їнці та Красногорівці, в промзоні Авдіївки, в Новоселівці Другій, а також у Майському в околицях Горлівки, в Новолуганському та Луганському на Світлодарському виступі. У Луганській області тривають бойові дії у Золотому та в районі траси Р-66 "Бахмутка" – в Новотошківському та Кримському. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілів 6 українських військових зазнали поранень і бойових травм.
  • Кабмін заборонив відключення електроенергії за борги комунальному підприємству "Вода Донбасу", що постачає воду у населені пункти Донецької області, у тому числі, на окуповану територію.

Україна та світ

  • Спецпредставник Держдепартаменту США з врегулювання в Україні Волкер повідомив, що адміністрація США чекає на візит президента Зеленського, проте точна дата зустрічі Зеленського й Трампа поки не визначена.
    Він також заявив, що зустріч на вищому рівні в "нормандському форматі" буде позитивним кроком, проте він не побачив жодних нових ініціатив і сигналів від Росії і вважає, що її позиція не дає приводу для оптимізму.
  • Зеленський позитивно оцінив результати свого візиту до Канади. Він заявив, що домовився про розширення молодіжного обміну та про готовність влади Канади приєднати Україну до програми "Trusted travellers", що буде важливим кроком на шляху до підписання угоди про безвізовий режим для українців. Крім того, він домовився про розширення Угоди про вільну торгівлю на сферу послуг та інвестицій, а також про можливості постачання канадської військової техніки.
  • Суд у Лондоні заморозив виплату $145 млн дивідендів Газпрому компанією Nord Stream за позовом Нафтогазу в рамках стягнення боргу за рішенням Стокгольмського арбітражу.
  • Представник президента в Кабміні Герус заявив, що місія МВФ може прибути до України вже в серпні, одразу ж після закінчення парламентських виборів і призначення нового уряду.

No comments:

Post a Comment