July 05, 2019

04.07.2019: Українські спецслужби захопили бойовика – можливого учасника знищення MH17

Українські спецслужби захопили бойовика – можливого учасника знищення MH17
Українські спецслужби захопили бойовика – можливого учасника знищення MH17

  • Українські спецслужби захопили бойовика – можливого учасника знищення MH17.
  • Путін наполягає на скасуванні указу Порошенка про транспортну блокаду ОРДЛО.
  • Ціни на пальне в мережах АЗС знизилися на 0,5 грн/л.

В Україні

  • Центральна виборча комісія скасувала реєстрацію 8 кандидатів у мажоритарних округах, в тому числі, кандидатів-"клонів" з однаковими прізвищами.
    Адміністративний суд Києва за позовом Аграрної партії зобов'язав ЦВК провести пережеребкування номерів партій у виборчому бюлетені. Глава комісії Сліпачук повідомила, що на рішення буде подана апеляція. Глава партії "Слуга народу" Разумков вважає позов спробою зриву виборів, оскільки велику кількість бюлетенів вже надруковано, а на новий тираж в бюджеті кошти не закладено, крім того, буде зірвано терміни передавання бюлетенів комісіям.
  • Європейський інвестиційний банк готовий профінансувати покупку нових електропоїздів для Укрзалізниці. Пілотними регіонами обрано Запорізьку та Дніпропетровську області. Розмір інвестиції може становити €110 млн, що дозволить купити 8 нових електропоїздів.
  • За останній тиждень ціни на бензин і дизпаливо в мережах заправок знизилися на 50-70 коп/л.
  • Міністерство фінансів повідомило, що бюджет першого півріччя виконано із дефіцитом всього 7 млрд грн. Доходи бюджету зросли на 13%, порівняно з минулим роком, і становили більше 500 млрд грн. На єдиному казначейському рахунку – 13 млрд грн, на валютних рахунках – понад 81 млрд грн в еквіваленті. Нацбанк, на відміну від попередніх років, уже повністю переказав до бюджету прибуток минулого року в сумі майже 65 млрд грн. Доходи від приватизації за підсумками півріччя – всього 0,3 млрд грн, що становить 1,6% від плану.
  • Гривня на торгах швидко зміцнюється вже другий день поспіль, курс перестрибнув психологічну позначку 26 ₴/$. Причиною експерти називають конвертацію валюти агротрейдерами для викупу зерна у дрібних виробників і підготовку іноземних спекулянтів до чергового аукціону Мінфіну. Вихідний день у США практично ніяк не вплинув на ринок, обсяг торгів був вищий від середнього – близько $230 млн. Курс зафіксовано на позначці 25.87 ₴/$ (-0,17 грн), 29,20 ₴/€ (-0,21 грн), 4,08 ₴/10 руб (-0,02 грн). За оцінками учасників ринку, пропозиція валюти була настільки великою, що Нацбанку вдалося купити близько $120 млн.

Війна

  • На Донбасі ні на день не припиняються бойові дії усією лінією фронту із застосуванням протитанкових ракетних комплексів, важкої артилерії і мінометів. Знову відбулися бойові зіткнення на приморській ділянці фронту – у Широкиному, Водяному, Лебединському, на південь і захід від Докучаєвська – у Богданівці, Миколаївці, Новотроїцькому, Березовому. Тривають бої на околицях Донецька – у Мар'їнці, Красногорівці, Опитному, Пісках, промзоні Авдіївки, а також в околицях Горлівки – у Новгородському  та Південному, на Світлодарському виступі – у Новолуганському, у Луганській області – в околицях Попасної, у Золотому та в районі траси Р-66 "Бахмутка" – у Новотошківському та Кримському. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок бойових дій загинув український військовослужбовець, ще 3 – поранені. У шпиталі помер боєць, який зазнав поранення у середу.
    Штаб ООС повідомив, що ОБСЄ поки не може провести верифікацію розведення військ у районі Станиці Луганської, а підрозділи "армії ЛНР" так і не демонтували блокпост поруч із мостом через Сіверський Донець.
    Заступник начальника штабу ООС Бондар заявив, що Росія нарощує військове угрупування на кордоні з Україною як в районі узбережжя Азовського моря, так і вздовж усього східного кордону, у тому числі, у Харківській області. Крім того, Росія побудувала залізничну гілку в обхід України, що дозволяє швидко перекидати війська й  техніку на різні напрямки.
  • Українські спецслужби викрали в Сніжному та вивезли на контрольовану територію “бойовика” –  колишнього "командира ППО" Цемаху із загону Гіркина. 29 червня суд заарештував його на 2 місяці без права внесення застави. Згідно з інформацією ЗМІ, захоплений "бойовик" може мати відношення до знищення авіалайнера MH17, що був збитий ракетою ЗРК "Бук" у небі над Донбасом у липні 2014 року.

Україна та світ

  • Зустріч президента Зеленського з делегацією спостерігачів від ПАРЄ не відбулася.
  • Виконавчий директор Нафтогазу Вітренко не виключає повного припинення транзиту російського газу Україною з початку 2020 року. Він заявив, що Нафтогаз готується подати до Стокгольмського арбітражу позов до Газпрому на отримання компенсації через відсутність транзиту. Вітренко також констатував різке (більш ніж на 9%) падіння з початку року видобутку газу українськими компаніями.
  • МЗС України викликав для консультацій посла Угорщини через виступ міністра закордонних справ Сійярто, який на конференції у Канаді щодо реформ в Україні заявив, що попередній президент Порошенко "проводив антиугорську політику", а українські закони про освіту та мову порушують права угорської національної меншини. Сійярто зазначив, що у разі зміни позиції української влади з цього питання Угорщина не буде перешкоджати контактам України з НАТО.
  • Президент РФ Путін заявив, що мінські домовленості вимагають відновлення відносини України з донбаськими "республіками", і для цього новий український президент має скасувати укази Порошенка про транспортну блокаду ОРДЛО.

Тренди

  • 30 червня 2019 року сплив термін мораторію на ратифікацію Україною Римського статуту, який передбачає визнання юрисдикції Міжнародного кримінального суду у Гаазі. Ратифікація передбачена і в Угоді про асоціацію з ЄС. Україна вже визнала юрисдикцію МКС у справах про репресії і розстріл активістів Майдану, а також про вторгнення РФ до Україні та агресію на Донбасі.

No comments:

Post a Comment