July 02, 2019

01.07.2019:  Із 1 липня запущено новий енергоринок

Із 1 липня запущено новий енергоринок
Із 1 липня запущено новий енергоринок

  • Із 1 липня запущено новий енергоринок, формула "Роттердам+" припинила дію.
  • На Донбасі окупанти розстріляли санітарний автомобіль.
  • Глава Офісу президента не виключає надання російській мові статусу регіональної і назвав Портнова своїм другом.

В Україні

  • Президент Зеленський призначив заступником глави СБУ полковника Нескоромного, який керував затриманням "діамантових прокурорів". Він також замінив голів СБУ у Львівській і Закарпатській областях.
  • Верховний суд зобов'язав Центральну виборчу комісію повторно розглянути реєстрацію кандидатом у депутати колишнього глави адміністрації президента Януковича Клюєва, якого підозрюють в організації побиття студентів 30 листопада 2013 року і розстрілі активістів Майдану в лютому 2014 року.
    Згідно із результатами опитування суспільної думки, проведеного центром "Соціальний моніторинг" та Українським інститутом соцдосліджень ім. Яременка, рейтинг президентської партії "Слуга народу" знизився до 43,2%. Далі йдуть "Опозиційна платформа – За життя" з 12,0% підтримки, "Батьківщина" – 9,4%, "Голос" – 8,3%, "Європейська солідарність" – 8,2%. Партію "Сила і честь" підтримують 4,1%, "Громадянську позицію" – 3,9%, і вони ще зберігають шанси потрапити до нового складу Верховної Ради.
    Глава ЦВК Сліпачук поскаржилася на спроби тиску на неї "навколопартійних діячів", які намагаються вести з нею "нестандартні консультації" для схилення комісії до вигідних для них рішень.
  • Міністр закордонних справ Клімкін оголосив про "політичну відпустку", незалежно від рішення, яке прийме Верховна Рада за поданням президента Зеленського про його відставку. Профільний комітет парламенту так і не прийняв рішення про звільнення Клімкіна через відсутність кворуму. Президент Зеленський звернувся до прем'єр-міністра Гройсмана з проханням про покарання Клімкіна.
  • З 1 липня офіційно запущено новий енергоринок, незважаючи на різку критику з боку експертів та іноземних партнерів, оскільки програмне забезпечення ще не обкатано, відсутні регуляторні та нормативні документи. Чиновники уряду заявили, що з цього моменту перестала діяти формула "Роттердам +", введена 2016 році підконтрольною колишньому президенту Порошенку Нацкомісією з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг.
  • З 1 липня розмір мінімальної пенсії зріс на 67 грн і склав 1564 грн.
  • З 1 липня на 9% зріс акциз на тютюнові вироби.
  • Кабмін 19 червня прийняв постанову, згідно з якою аудит Укроборонпрому має бути завершений до 25 листопада 2019 року. На проведення аудиту виділено 32,5 млн грн.
  • Нацбанк розширив до 14 кількість системно важливих банків, банкрутство або збої у функціонуванні яких можуть призвести до появи системних ризиків для української банківської системи. У першій п'ятірці – державні Приватбанк, Ощадбанк, Укрексімбанк та Укргазбанк, а також дочка російського Альфа-Банку.
  • Нацбанк купив близько $20 млн, що заспокоїло ринок. Обсяг торгів був невеликим, курс практично не змінився з четверга, однак банкіри прогнозують зміцнення гривні у вівторок після продажу нерезидентами валюти для викупу гривневих ОВДП на черговому аукціоні Мінфіну: 26.20 ₴/$ (+0,03 грн), 29,74 ₴/€ (+0,03 грн), 4,16 ₴/10 руб.

Війна

  • Не припиняються бойові дії на ділянці фронту в районі Азовського моря, в околицях Донецька, Авдіївки, Горлівки, на Світлодарському виступі та в районі траси Р-66 "Бахмутка" в Луганській області. У Водяному внаслідок попадання ракети ПТРК у санітарний автомобіль при евакуації пораненого загинули водій і військовий медик. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілів за добу армія втратила 2 бійців убитими та 2 – пораненими. Президент Зеленський оголосив про завершення розведення військ у Станиці Луганській. Він також заявив, що обстріл санітарного автомобіля є спробою зірвати переговорний процес щодо врегулювання на Донбасі та закликав США й країни Західної Європи "належним чином" зреагувати на дії окупантів.

Україна та світ

  • Росія скликає ще одне засідання Ради Безпеки ООН з питання щодо українського закону про мову, який нібито ущемляє права російськомовного населення. Українська делегація заявила, що закон є внутрішньою справою держави і, у свою чергу, має намір підняти питання про звільнення військовополонених і політв'язнів, припинення обстрілів на Донбасі та відповідальність за збитий авіалайнер MH17.
  • Глава Офісу президента Богдан назвав неприйнятними пропозиції Росії щодо відбування покарання українськими моряками за російським законодавством, проте вважає, що з Росією можна знайти компроміс шляхом переговорів. МЗС РФ заявив, що Україна має право змінити відповідь міністра Клімкіна.

Тренди

  • Українські соцмережі сколихнуло інтерв'ю глави Офісу президента Богдана. Він заявив, що скандальні призначення глав облдержадміністрацій були зроблені на підставі відбору HR-фахівцями, і через брак часу в умовах передвиборчої кампанії до Верховної Ради. Богдан назвав колишнього заступника глави адміністрації президента Януковича Портнова своїм другом і заявив, що 80% чинних політиків – його колишні клієнти. Богдан також підтвердив, що президент Зеленський і його оточення в питаннях врегулювання на Донбасі повністю контрольовані  "міжнародними партнерами", які вважають, що політичні переговори можливі тільки в "нормандському форматі". Крім того, він назвав однією з умов повернення окупованих територій Донбасу надання російській мові статусу регіональної і заявив, що не проти повсюдного його використання й в інших регіонах.
    Представник Зеленського у Верховній Раді Стефанчук заявив, що ідея про проведення референдуму про регіональний статус російської мови є особистою ініціативою Богдана.

No comments:

Post a Comment