June 29, 2019

28.06.2019: "Республіки" передали Медведчуку 4 українських громадян

"Республіки" передали Медведчуку 4 українських громадян
"Республіки" передали Медведчуку 4 українських громадян

  • "Республіки" передали Медведчуку 4 українських громадян.
  • Верховний Суд підтвердив право партії Саакашвілі на реєстрацію на виборах.
  • Росія дозволила постачання скрапленого газу в Україну.

В Україні

  • Україна відзначила день Конституції. Представник президента Зеленського у Верховній Раді Стефанчук заявив, що після обрання нового парламенту партія планує внести зміни до статей Конституції, “які не мають чіткої юридичної редакції”. За його словами, зміни торкнуться статей, що стосуються гарантій прав людини та громадянина.
  • Президент Зеленський надав громадянство України 14 добровольцям, які брали участь у захисті територіальної цілісності та суверенітету України.
  • Верховний суд відмовив в апеляції Центральної виборчої комісії до партії "Рух нових сил" Саакашвілі, таким чином ЦВК зобов'язана зареєструвати виборчий список партії і кандидатів у мажоритарних округах.
  • Партія "Європейська солідарність" заявила про підготовку обшуків у "відкритому офісі" партії в Києві та назвала їх переслідуванням з політичних мотивів.

Війна

  • На Донбасі не припиняються бойові дії усією лінією фронту. Знову відбулися зіткнення на схід від Маріуполя – у Широкиному, Лебединському, Водяному, Талаківці. Українські війська були обстріляні на околицях Донецька – у Мар'їнці, Пісках, Опитному, у промзоні Авдіївки, в районі Горлівки – у Новгородському, Південному, Майському, Зайцевому, на Світлодарському виступі – в Новолуганському, Луганському та Світлодарську, у районі траси Р-66 "Бахмутка" – у Золотому та Кримському, а також в Ніжньотеплому на ділянці фронту між Щастям і Станицею Луганською. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, втрат серед українських військовослужбовців минулої доби не було.
    Глава української делегації на переговорах в Мінську Кучма проінспектував розведення військ у районі Станиці Луганської. За відомостями ЗМІ, у Мінську обговорювалося також і розведення військ на приморській ділянці фронту. Морські піхотинці – захисники Широкиного категорично проти відведення військ у цьому районі, оскільки українська армія займає основні висоти, і в разі відступу з цих позицій шлях на Маріуполь для окупантів буде відкрито.
  • Глава політради партії "Опозиційна платформа – За життя", кум президента РФ Путіна Медведчук повідомив, що в Мінську йому передали 4 осіб, яких утримувала влада донбаських "республік". За його словами, "республіки" звільнили затриманих в односторонньому порядку. У відповідь на звинувачення президента Зеленського Медведчук заявив, що займався обміном полоненими з 2014 року та буде робити це й надалі. СБУ заявила, що один зі звільнених перебуває у розшуку за підозрою в дезертирстві.

Україна та світ

  • В Японії відбулася зустріч лідерів "великої двадцятки" G20. У кулуарах президент США Трамп зустрівся з президентом Росії Путіним, незважаючи на заяви американської адміністрації про неможливість переговорів до моменту звільнення українських моряків. За словами прес-секретаря Путіна – Пєскова, тема визволення моряків на зустрічі обговорювалася, і Путін надав Трампу "необхідні роз'яснення".
    За відомостями ЗМІ, рішення про повернення РФ до ПАРЄ було частиною "великої домовленості", досягнутої з Путіним лідерами Німеччини та Франції, та увійшло до пакету зі звільненням моряків – Росія мала знайти механізми виконання рішення Міжнародного суду ООН. Слідчі ФСБ пред'явили звинувачення в порушенні кордону українським морякам, що були захоплені в листопаді 2018 року в районі Керченської протоки. За словами спецпредставника Держдепартаменту США щодо врегулювання в Україні Волкера, нота Росії, яка запропонувала передати моряків під гарантії відбування ними покарання в українських в'язницях була образливою, а сама пропозиція – юридичної пасткою для України.
    Також Пєсков заявив, що обрання президента Зеленського дає надію реанімувати "нормандський формат", хоча багато підходів нового українського керівництва "залишаються незрозумілими". Пєсков повідомив про підготовку зустрічі міністрів закордонних справ та оборони чотирьох країн у рамках "нормандського формату".
  • Уряд Росії дозволив постачання до України 43 тис.т на місяць скрапленого газу компаніям "Роснефть" і "Лукойл". Також дозволено транзит скрапленого газу територією РФ казахській компанії, обсяг становитиме 30-35 тис.т. Усі ці поставки повністю закриють потребу України в зрідженому газі.
  • Керівництво компанії "Північний потік-2" прийняло рішення про прокладання трубопроводу поза територіальними водами Данії, що збільшує вартість проекту й терміни його реалізації, однак не вимагає узгодження влади країни і, в кінцевому рахунку, дозволить завершити його набагато раніше.
    Глава Газпрому Міллер заявив, що компанія готова подовжити контракт на транзит газу Україною в обсязі до 52 млрд м
    3 на рік, а  пропозицій від Нафтогазу про проведення "свопу" на кордоні двох країн із подальшим передаванням газу європейським споживачам за західному кордоні України не отримувала. Він також лякає Україну припиненням поставок з 1 січня 2020 року в разі непідписання нового контракту.
  • Окупаційна влада Криму оцінила у 2,5 трлн руб. (бл. $40 млрд) "збиток", що завданий Україною півострову до "возз'єднання" з Росією та в результаті водної та енергетичної блокади.

No comments:

Post a Comment