June 26, 2019

25.06.2019: Нацбанк із 1 жовтня вводить в обіг купюру в 1000 грн

Нацбанк із 1 жовтня вводить в обіг купюру в 1000 грн
Нацбанк із 1 жовтня вводить в обіг купюру в 1000 грн

  • Нацбанк із 1 жовтня вводить в обіг купюру в 1000 грн.
  • Верховний суд Австрії дозволив екстрадицію Фірташа до США.
  • Головою Митної служби обраний заст. міністра економічного розвитку Нефьодов.

В Україні

  • Київський апеляційний суд скасував рішення Центральної виборчої комісії про відмову в реєстрації партії Саакашвілі "Рух нових сил". Депутат Савченко та її сестра братимуть участь у виборах у мажоритарних округах у Донецькій області.
    ЦВК зареєструвала депутатів у мажоритарних округах від партій "Слуга народу", "Сила і честь", "Опозиційний блок", "Свобода" та "Самопоміч", а також партійні списки партії "Патріот", Партії зелених і Аграрної партії.
    Опубліковано результати спільного опитування громадської думки, що проведений центром "Соціальний моніторинг" та  Інститутом соцдосліджень ім. Яременка, згідно з якими за партію "Слуга народу" готові проголосувати 45,3%. На другому місці – "Опозиційна платформа – За життя" з 12,1%, далі йдуть "Батьківщина" – 8,8%, "Європейська солідарність" – 8,4% і "Голос" – 6,4%. Решта партій залишаються за бар'єром проходження до Верховної Ради, хоча "Громадянська позиція" та "Сила і честь" ще зберігають шанси з рейтингом близько 4,5%.
  • Зеленський створив Офіс президента замість Адміністрації і перепризначив топ-чиновників АП на аналогічні посади в Офісі.
  • Переможцем конкурсу на главу Державної Митної служби оголошено заступника міністра економічного розвитку Нефьодова. Він вважає реальним запуск служби до середини вересня.
  • Нацбанк оголосив про випуск в обіг із 1 жовтня нової банкноти у 1000 грн 2019 року та виведення з обігу монет в 1, 2 і 5 коп.
  • Незважаючи на активний продаж валюти нерезидентами для оплати розміщення гривневих ОВДП, курс гривні щодо долара не змінився – імпортери скупили майже всю валюту для закриття місяця, кварталу та півріччя: 26.19 ₴/$, 29,842 ₴/€ (-0,02 грн), 4,19 ₴/10 руб (+0,03 грн). За оцінкою банкірів, обсяг торгів був досить великим, проте Нацбанку вдалося купити в анонімному режимі лише близько $10 млн.

Київ

  • Окружний адмінсуд Києва повернув старі назви проспектам Бандери (колишня назва – Московський) та Шухевича (колишня назва – Ватутіна).

Вйна

  • Бої на  Донбасі не вщухають. Гарячими точками залишаються приморська ділянка фронту, де позиції українських військ було обстріляно у Широкиному, Лебединському, Водяному, Талаківці, Павлополі, а також район на південь і південний захід від Докучаєвська – Богданівка, Старогнатівка, Новотроїцьке. Безперервні бої тривають на околицях Донецька – у Мар'їнці, Невельському, Опитному, уздовж траси Донецьк-Костянтинівка – у Новоселівці Другій і Кам'янці, в околицях Горлівки – у Шумах, Південному, Зайцевому. Кожного дня відбуваються бойові зіткнення та обстріли в Новолуганському на березі Світлодарського водосховища та у Кримському поблизу траси Р-66 "Бахмутка" в Луганській області. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілу 7 українських бійців зазнали поранень і бойових травм.

Україна та світ

  • Верховний суд Австрії ухвалив рішення про екстрадицію олігарха Фірташа до США, де його звинувачують у підкупі індійських чиновників для отримання контролю над заводом, що постачає титан для корпорації Boeing. Судовий процес тягнеться вже більше 5 років, адвокати олігарха усіляко його затягують. Фірташ вийшов під заставу в €140 млн в 2014 році, йому заборонено виїзд із країни. Рішення суду набувають чинності після підпису міністра юстиції.
  • Україна та Грузія оскаржили надання повноважень делегації РФ у ПАРЄ. Українська делегація заявила про припинення роботи в Асамблеї на знак протесту проти повернення Росії до роботи. Президент Зеленський висловив розчарування рішенням Асамблеї. Тимчасовий повірений США в Україні Тейлор заявив, що його країна не бере участі в роботі організації, проте виступає проти відновлення членства РФ. Він також вважає, що у ПАРЄ не мають брати участь російські делегати із санкційних списків. Глава МЗС Німеччини Маас висловив задоволення рішенням і підкреслив, що Росія має якнайшвидше сплатити свій членський внесок до Ради Європи. Російська делегація висунула умовою присутності в залі ПАРЄ під час голосування за кандидатуру нового голови Асамблеї повне підтвердження повноважень делегації.
  • Україна та США підписали меморандум про виділення допомоги на модернізацію й поліпшення безпеки військових складів ЗСУ на суму $4 млн.

No comments:

Post a Comment