June 25, 2019

24.06.2019: Росію повернули до ПАРЄ

Росію повернули до ПАРЄ
Росію повернули до ПАРЄ

  • Росію повернули до ПАРЄ.
  • Синод ПЦУ відсторонив Філарета від керівництва Київською єпархією.
  • Обстановка на Донбасі загострюється із кожним днем.

В Україні

  • Центральна виборча комісія повторно відмовила в реєстрації втікачу депутату Онищенку. В одномандатних округах комісія зареєструвала 2331 кандидата, з них – 1507 самовисуванців. Поліція відкрила більше 30 кримінальних справ за фактами порушення виборчого законодавства.
  • Президент Зеленський призначив главою Національної інвестиційної ради кандидата в депутати зі списку партії "Слуга народу" Арахамію. Деякі експерти вказують, що колишній учасник "волонтерського десанту Порошенка" до Міністерства оборони Арахамія – один з членів "команди Авакова" у списку "Слуги народу" та безпосередньо причетний до торгівлі зброєю й контролю транзиту вугілля лінією фронту в 2015-2016 роках.
    Зеленський звільнив ще трьох глав облдержадміністрацій і призначив замість них тимчасових виконувачів обов'язків. Також звільнено начальника управління СБУ в АР Крим.
  • Уряд планує з 1 липня підвищити мінімальні пенсії тим, хто має великий стаж роботи – 30 і більше років для жінок і 35 і більше років – для чоловіків.
  • Глава Національної громадської телерадіокомпанії Аласанія звільнився до набуття чинності рішення суду про його поновлення на посаді. До цього моменту він працюватиме експертом правління.
  • Відбулася зустріч колективу телеканалу "Прямий" із власником каналу Макеєнком, який представив тимчасового генерального директора. На зустрічі був присутній колишній президент Порошенко. Деякі експерти вважають, що участь Порошенка у закритій зустрічі свідчить про те, що саме він є фактичним власником каналу. "Прямий" переважну частину ефірного часу під час передвиборчої кампанії надавав рекламі та просуванню Порошенка.
  • Національна поліція звернулася до Верховної Ради із проханням про посилення захисту дітей від насильства. Із початку року від рук злочинців загинули понад 50 дітей, останні випадки – вбивство 5-річної дитини поліцейськими у Переяслав-Хмельницькому, дівчинки в Одесі минулого тижня, 9-річного хлопчика в Києві у неділю.
  • Уряд виділив Інституту національної пам'яті приміщення для зберігання архіву радянських репресивних органів, до якого буде відкрито доступ.
  • Апеляційний адмінсуд розблокував конкурс на посаду глави Державної митної служби.
  • Синод ПЦУ прийняв рішення про відсторонення почесного патріарха УПЦ КП Філарета від керівництва Київською єпархією. Синод також підтвердив, що всі монастирі та будівлі УПЦ Київського патріархату перебувають під контролем ПЦУ.
  • Міністр фінансів Маркарова заявила, що Україна веде інтенсивні переговори з МВФ про нову трирічну програму кредитування, яка може набути чинності з наступного року.
  • Тенденції ринку визначив продаж валюти іноземними спекулянтами, які братимуть участь у завтрашньому розміщенні ОВДП Мінфіном, та експортерами, які закривають місяць і квартал. Нацбанк купив близько $20 млн в анонімному режимі, після чого ринок стабілізувався: 26.19 ₴/$ (-0,08 грн), 29,84 ₴/€ (+0,12 грн), 4,16 ₴/10 руб. Мінфін очікує зростання курсу до 27,4 ₴/$ до кінця року.

Війна

  • Обстановка на Донбасі розпалюється, окупанти все частіше ведуть обстріли із важкої артилерії. Тривають бої на приморській ділянці фронту – у Широкиному, Лебединському, Водяному, Талаківці та далі на північ у Бойківському районі – у Чермалику. Не припиняються обстріли позицій українських військ у передмістях Донецька – у Мар'їнці, Пісках, Красногорівці, під Авдіївкою на трасі Донецьк–Костянтинівка – у Новоселівці Другій і Кам'янці, в околицях Горлівки – у Південному та Новгородському, на Світлодарському виступі – в Новолуганському та Луганському, в районі траси Р-66 "Бахмутка" в Луганській області – у Кряківці та Кримському. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, 4 українських військовослужбовців зазнали поранень і бойових травм унаслідок обстрілів.

Україна та світ

  • Парламентська асамблея Ради Європи більшістю голосів проголосувала за зняття санкцій з Росії і повернення її делегації до роботи без будь-яких обмежень. За це рішення віддали голоси депутати від Азербайджану, Франції, Іспанії, Італії, Норвегії, Австрії, Словаччини, Португалії, Сербії і Туреччини, частково – Швейцарія, Німеччина, Молдова, Чехія, Вірменія та Нідерланди. Делегація України не виключає припинення своєї участі в літній сесії ПАРЄ, у тому числі, відмову від голосування за кандидатурою голови Асамблеї. Член делегації, заступник голови Верховної Ради Геращенко звинуватила в події нового президента, від адміністрації якого, за її словами, не було жодної підтримки. МЗС України заявив, що повернення Росії до ПАРЄ підірве прозорість роботи організації та є неприпустимою поступкою агресору.
  • Президент Путін подовжив до 2020 року дію відповідних санкцій проти країн ЄС.
    Також він тимчасово дозволив транзит українських подсанкціонних товарів територію РФ за умови дотримання норм безпеки та повного контролю за переміщенням вантажів.

No comments:

Post a Comment