June 22, 2019

21.06.2019: Зеленський вніс до парламенту законопроект про кримінальну відповідальність за "кнопкодавство"

Зеленський вніс до парламенту законопроект про кримінальну відповідальність за "кнопкодавство"
Зеленський вніс до парламенту законопроект
про кримінальну відповідальність за "кнопкодавство"

  • Зеленський вніс до парламенту законопроект про кримінальну відповідальність за "кнопкодавство".
  • Тимошенко подала заяву про злочин Порошенка, Гройсмана та Коболєва.
  • Саакашвілі допустили до участі у позачергових парламентських виборах.

В Україні

  • Центральна виборча комісія зареєструвала списки 2 політичних партій – "Українська стратегія Гройсмана" та "Сила і честь" колишнього глави СБУ Смешка.
    Партія "Слуга народу" опублікувала список своїх кандидатів в депутати за мажоритарними округами у всіх областях та Києві.
    Печерський районний суд визнав факт безперервного проживання в Україні глави "Руху нових сил" Саакашвілі, що дозволяє йому брати участь в дострокових парламентських виборах.
    Черговий передвиборчий рейтинг опублікували служба "Соціс" і Комітет виборців України, згідно з яким партію "Слуга народу" готові підтримати 47,6% респондентів, "Опозиційну платформу –  За життя" – 12,4%, "Європейську солідарність" Порошенка – 8,8 %, "Батьківщину" – 8,7%, "Голос" – 6,8%. Решта партій не долають 5-відсотковий бар'єр.
    Президент Зеленський вніс до парламенту законопроект проти "кнопкодавства", який передбачає кримінальну відповідальність за неперсональное голосування із накладенням штрафу від 51 до 85 тис. грн.
  • Компанія Укртрансгаз скоротила кредитування від ЄБРР і Європейського інвестбанку на фінансування реконструкції газогону "Уренгой-Помари-Ужгород". Прес-служба "Укртрансгазу" заявила, що базові вимоги кредиторів порушені "неринковим" зниженням тарифів Нацкомісією з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, а також постановами Кабміну про відділення функції транспортування природного газ, що зменшило доходи та не дозволяє забезпечувати критерії фінансової стабільності.
    До Києва прибув представник Держдепартаменту США Логсдон для обговорення реформ в енергетиці, ринках газу та електроенергії, що фінансуються за рахунок USAID.
    Глава "Батьківщини" Тимошенко подала до Держбюро розслідувань заяву про злочин  прем'єр-міністра Гройсмана, колишнього президента Порошенка та глави Нафтогазу Коболєва. Вона звинуватила чиновників у доведенні української ГТС до штучного банкрутства. Тимошенко стверджує, що Гройсман підписав постанови уряду про передавання активів ГТС, включаючи підземні сховища, акціонерному товариству "Магістральні газопроводи України" із подальшим їх передаванням невідомим міжнародним компаніям, хоча це прямо заборонено українським законодавством. Гройсман спробував спростувати заяви Тимошенко та заявив, що ГТС не може бути приватизована, однак не зміг оскаржити факт підпису постанов.
  • Представник президента в Кабміні Герус попередив, що введення нового ринку електроенергії з 1 липня може призвести до відключення деяких населених пунктів від електро- водо- й теплопостачання. Він заявив, що за перенесення терміну запуску енергоринку висловилися всі міжнародні партнери, однак президент і РНБО не можуть скасувати закон, що прийнятий Верховною Радою.
  • Олігарх Коломойський заявив, що не обговорював з президентом Зеленським своєї участі в проектах відновлення Донбасу.
  • Віце-прем'єр-міністр Кубів стверджує, що економіка України розвивається динамічно та швидко, а її зростання за 3 роки становило 8,4%. На думку експертів, для виходу з кризи зростання економіки  має становити 7-10% на рік,
  • Міністерство фінансів в макроекономічному огляді за червень заявило про відсутність причин для проведення секвестру (скорочення витрат) бюджету у поточному році.
  • Нацбанк готується протягом 2-х місяців запустити цілодобову роботу системи електронних платежів. В даний час система працює в режимі операційного дня.
  • Ситуацію на торгах визначили період бюджетних платежів і продажів іноземними спекулянтами валюти для викупу ОВДП, які Мінфін планує розмістити у вівторок, що і спричинило зміцнення курсу гривні, а Нацбанку дозволило купити в анонімному режимі від $15 до $20 млн: 26.26 ₴/$ (-0,11 грн), 29,72 ₴/€ (-0,10 грн), 4,16 ₴/10 руб.
    За оцінками експертів компанії Fitch Ratings, курс гривні в 2020 р. може впасти до 30,6 ₴/$.

Війна

  • Не припиняються бої у районі узбережжя Азовського моря – у Широкиному та Водяному, у Новоселівці Другий і Старогнатівці Бойківського району на схід від Волновахи, поблизу КПВВ "Новотроїцьке" на трасі Донецьк-Маріуполь, в околицях Донецька – у Мар'їнці, Новомихайлівці, Опитному, Пісках, Красногорівці, Авдіївці, поблизу траси Донецьк-Костянтинівка – у Новгородському, в околицях Горлівки – у Зайцевому та Південному, на Світлодарському виступі – в Новолуганському та Луганському, а також в Катеринівці в околицях Попасної. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілу зазнав бойової травми український військовослужбовець.

Україна та світ

  • Після масових виступів у Тбілісі через появу в парламенті Грузії російського депутата подавав у відставку спікер Кобахідзе. Протестувальники вимагають негайного звільнення 305 активістів, що затримані поліцією під час виступів напередодні вночі. Унаслідок застосування поліцією гумових куль і газу поранені кілька десятків людей, постраждав 31 журналіст.
  • НАТО та Україна домовилися про розширення обміну розвідувальною інформацією,

Тренди

  • Аудиторська компанія KPMG назвала головними загрозами для бізнесу в Україні брак кваліфікованих кадрів, регуляторні та операційні ризики.
  • Антимонопольний комітет повідомив, що найбільші мобільні оператори визнали проблему чотиритижневих тарифів, які змушують споживача платити за послуги зв'язку 13 разів на рік, однак готові відмовитися від них лише частково та створити альтернативні місячні тарифи.


No comments:

Post a Comment