June 21, 2019

20.06.2019: Конституційний суд визнав законним указ Зеленського про розпуск парламенту

Конституційний суд визнав законним указ Зеленського про розпуск парламенту
Конституційний суд визнав законним указ Зеленського про розпуск Ради

  • Конституційний суд визнав законним указ Зеленського про розпуск парламенту.
  • Філарет оголосив про відновлення УПЦ КП і повернення до церкви всього майна.
  • Зеленський перейменував Адміністрацію на Офіс і переїде до Українського дому.
  • Ректор КНУ не дозволив Портнову поновитися на посаді професора.

В Україні

  • Конституційний суд визнав указ Зеленського про розпуск Верховної Ради конституційним. Таким чином, усунуто останню перешкоду для позачергових виборів, які відбудуться 21 липня.
    Центральна виборча комісія зареєструвала виборчий список партії "Опозиційна платформа – За життя", виключивши з нього двох депутатів. Загальна кількість зареєстрованих депутатів за мажоритарними округами – 892, серед яких 744 – самовисуванці. ЦВК закінчила прийом документів, кінцевий термін реєстрації кандидатів і партійних списків – 25 червня.
    Згідно із результатами опитування центру "Соціальний моніторинг" та Українського інституту соцдосліджень ім. Яременка, за партію Зеленського "Слуга народу" готові проголосувати близько 50% респондентів, які прийдуть на дільниці, на другому місці – "Опозиційна платформа – За життя" із рейтингом трохи більше 10%, далі йдуть "Батьківщина" із 9% та "Європейська солідарність із 8,7%, замикає прохідний список партія "Голос” із майже 6% підтримки.
  • Президент Зеленський скасував 161 указ своїх попередників, що, за його словами, перешкоджають діяльності бізнесу, а також указ про обов'язкове носіння шкільної форми. Крім того, він оголосив про перейменування Адміністрації президента в Офіс президента, який працюватиме як консультативний орган, а не буде тіньовою копією Кабміну. Зеленський разом з Офісом переїде до Українського дому на Європейській площі, кількість його співробітників буде радикально скорочено.
  • Зеленський повідомив, що на зустрічах з олігархами Ахметовим, Коломойським і Пінчуком він говорив про їхній внесок до відновлення Донбасу та заявив про їхню згоду брати участь в інвестиційних проектах на сході країни. Зеленський повідомив про згоду Ахметова на скасування формули "Роттердам +" та оголосив про проведення демонополізації економіки.
  • Почесний патріарх УПЦ Київського патріархату Філарет все-таки провів "помісний собор", на якому оголосив про відновлення діяльності церкви та повернення їй будівель і матеріальних цінностей, які були передані ПЦУ. Філарет заявив, що всі церкви, які перейшли до ПЦУ, можуть повернутися до УПЦ КП. Ніхто з архієреїв, які брали участь в об'єднавчому соборі ПЦУ, не взяв участі в соборі УПЦ КП. Глава ПЦУ Епіфаній заявив, що не збирається відлучати Філарета від церкви.
  • Не припиняються повідомлення про мінування. Протягом дня надійшло ще кілька анонімних дзвінків, у тому числі двічі – про мінування Центральної виборчої комісії.
  • Держбюро розслідувань спільно з СБУ провело обшуки в Міністерстві охорони здоров'я у справі про розкрадання держкоштів, що були виділені на реконструкцію Інституту раку.
  • Прокуратура вважає основною версією загибелі депутата Тимчука самогубство. Журналісти виявили, що в момент загибелі його депутатська картка була зареєстрована в електронній системі Верховної Ради. Однак пізніше керівництво парламенту прибрало із системи всю інформацію про Тимчука.
  • Помер журналіст із Черкас Комаров, якого жорстоко побили 4 травня. Колеги стверджують, що напад на журналіста був пов'язаний з його професійною діяльністю, а посольство США закликало українську владу розслідувати справу та покарати винних.
  • Ректор Київського національного університету Губерський вночі підписав наказ про розрив співпраці з колишнім заступником глави Адміністрації президента Януковича – Портновим після того, як студенти влаштували у будівлі КНУ акцію протесту.
  • Торги пройшли досить спокійно, незважаючи на скасування Нацбанком норми обов'язкового продажу валютної виручки. Експортери конвертували валюту, майже всю її скупили великі імпортери. Коливання курсу були незначними: 226.38 ₴/$ (+0,04 грн), 29,82 ₴/€ (+0,31 грн), 4,16 ₴/10 руб (+0,04 грн). Бізнес активно обговорює інформацію про невиконання наповнення держбюджету, що може призвести до затримок відшкодування ПДВ і змусить підприємства конвертувати валюту за відсутності вільної гривні.

Війна

  • Тривають бої із застосуванням мінометів на приморській ділянці фронту – у Водяному, Павлополі, Піщовику, Гнутовому, на околицях Донецька – у Мар'їнці, поблизу Горлівки – у Майорську та Південному. Поновилися бої на схід від траси Донецьк–Маріуполь у Бойківському та Волноваському районах – у Чермалику, Березовому, а також у Новоселівці Другій, що розташована на трасі Донецьк–Костянтинівка на північ від Донецька, на Світлодарському виступі -– у Новолуганському й Луганському, у районі траси Р-66 "Бахмутка" в Луганській області – у Новозванівці й Кримському. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілу 2 українських військовослужбовців зазнали поранень і бойових травм.

Україна та світ

  • Єврокомісія подовжила секторальні санкції щодо РФ ще на півроку – до 31 січня 2020 року та підтвердила, що їх пом'якшення або скасування прив'язані до виконання Росією мінських домовленостей. Рада ЄС також ухвалила рішення про подовження на рік антиросійських санкцій за анексію Криму.
    Російському президенту Путіну не сподобалися висловлювання президента Зеленського про його бачення вирішення "конфлікту" на Донбасі та відмову від прямих переговорів з "сепаратистами". За словами Путіна, усі конфлікти завершуються саме прямим діалогом між воюючими сторонами. Він також підкреслив, що про припинення економічної блокади ОРДЛО, яку пообіцяв Зеленський, лише точаться розмови, насправді блокада лише посилюється. Путін наполягає, що для припинення конфлікту на Донбасі потрібна "політична воля української влади".
  • У столиці Грузії відбулися багатотисячні антиросійські мітинги після того, як депутат від російської Держдуми Гаврилов, який прибув на Міжпарламентську асамблею православ'я, відкрив сесію, сидячи в кріслі голови парламенту. Опозиція заявила, що не допустить присутності в парламенті представників країни-окупанта. Мітингувальники захопили будівлю, проте протягом ночі поліція вибила їх звідти, застосувавши гумові кулі, водомети та газ. Унаслідок зіткнень постраждали понад 50 мітингувальників, які доставлені до лікарень із пораненнями. Опозиція має намір продовжити акцію ввечері, 21 червня. Глава МВС Грузії заявив про готовність піти у відставку, "якщо виникне необхідність". ЗМІ повідомили про можливість ухода у відставку й глава парламенту Грузії.
  • Президент РФ Путін не вбачає прямої провини країни у знищенні малазійського авіалайнера MH17, що був збитий у небі над Донбасом у липні 2014 р. Прем'єр-міністр Малайзії Мохаммад назвав висновки міжнародної групи розслідувачів "змовою проти Росії".
  • Посольство США в Україні повідомило про ухвалення нижньою палатою Конгресу США законопроекту про фінансування державних структур країни, яким передбачено виділення $700 млн на підтримку України, в тому числі $250 млн – на військову допомогу.

No comments:

Post a Comment