June 15, 2019

14.06.2019: Медведчук отримав контроль над телеканалом ZIK

Медведчук отримав контроль над телеканалом ZIK
Медведчук отримав контроль над телеканалом ZIK

  • Медведчук отримав контроль над телеканалом ZIK.
  • Зеленський призначив главу Держприкордонслужби та командувача Нацгвардією.
  • Конституційний суд визнав незаконним створення НКРЕКП Порошенком у 2014 році.

В Україні

  • Президент Зеленський призначив командувачем Нацгвардією колишнього заступника командувача Балана. Новим начальником Держприкордонслужби призначено колишнього командира Луганського прикордонного загону Дейнека.
    Заступник глави Адміністрації президента Рябошапко заявив, що Зеленський має намір створити робочу групу для перегляду судової реформи Порошенка.
    Представник президента в Кабміні Герус заявив, що Зеленський збирається внести до парламенту законопроект про скасування формули ціноутворення вугілля "Роттердам+", прибравши з неї вартість доставки з порту Роттердам, що, за словами чиновника, призводила до збільшення вартості виробленої електроенергії на 12 млрд грн щорічно. Також документом передбачено перенесення запуску нового енергоринку на 1 липня 2020 року.
  • Прес-служба партії "Голос" повідомила про подачу списку кандидатів до Центральної виборчої комісії і заявила, що інформація про об'єднання з партією "Самопоміч", яку поширює її лідер Садовий, не відповідає дійсності.
    Партія "Слуга народу" після критики журналістів прибрала зі списку ще одного кандидата. Однак ЗМІ та громадськість продовжують наполягати на тому, що в списку присутні ще багато одіозних осіб, у тому числі, пов'язаних з колишніми "регіоналами" та партією Порошенка.
    До ЦВК подав документи на реєстрацію кандидатом до мажоритарного округу депутат Онищенко, що втік з України після початку розслідування НАБУ про участь у корупційних схемах. Онищенко стверджує, що через нього проходили платежі від оточення колишнього президента Порошенка партіям і їх лідерам за голосування у парламенті. Він звинувачує Порошенка в спробі захоплення телеканалів.
    Триває війна за виборця за допомогою соціологів. Черговий рейтинг оприлюднили група "Социс" та Комітет виборців України, згідно з яким за партію "Слуга народу" готові проголосувати понад 51% респондентів, за партію Порошенка – 9,5%, за "Опозиційну платформу –  честь" – 5%, за "Голос" Вакарчука – 4,9%.
    Згідно з результатами опитування служби "Рейтинг", рішення Зеленського про розпуск парламенту підтримують 88%, проти – лише 8%. При цьому більшість респондентів (63%) вважають, що вибори мають відбутися 21 липня навіть за негативного рішення Конституційного суду, і лише 20% – хочуть, щоб вони відбулися в плановому порядку в жовтні.
  • Конституційний суд визнав низку положень закону про Нацкомісію з регулювання в сфері енергетики та комунальних послуг неконституційними. Порошенко створив НКРЕКП у серпні 2014 року. Суд підтвердив, що у Порошенка не було повноважень на створення подібного органу, а також на призначення та звільнення його співробітників. Розгляд справи в суді тривав з 2017 року, проте фактично був заблокований колишнім главою КС Шевчуком. Згідно з повідомленнями ЗМІ, за цим фактом колишній глава Адміністрації президента Портнов подав до Держбюро розслідувань ще одне повідомлення про злочин Порошенка.
  • Глава Верховної Ради Парубій заявив, що представив Конституційному суду список коаліції, що, за його твердженням, містить понад 225 депутатів. Він стверджує, що в коаліції, навіть після виходу з неї Радикальної партії, Самопомочі та Батьківщини, залишилася велика кількість позафракційних депутатів.
  • Кабмін не виділив 32 млн грн на аудит Укроборонпрому. Формальною причиною стала затримка з доопрацюванням постанови про аудит. На думку експертів, чиновники не зацікавлені в перевірці держкорпорації. Прем'єр-міністр Гройсман стверджує, що гроші буде виділено на найближчому засіданні уряду.
  • Компанія-лоукостер SkyUp заявила про відкриття рейсів із Києва до Львова з жовтня. Промоційні ціни квитків починаються від €17.
  • Прес-служба ПЦУ заявила, що проведення "собору" ліквідованої УПЦ Київського Патріархату, який скликає 20 червня почесний патріарх Філарет, означатиме фактичний розкол у церкві з усіма канонічними та юридичними наслідками. Митрополит Епіфаній закликав усіх вірян і церковних ієрархів не брати участі в "соборі". Він пояснив протиріччя з Філаретом тим, що патріарх хоче бути єдиним бенефіціаром об'єднаної православної церкви.
  • Нафтогаз оголосив про зниження ціни на газ у червні для індивідуальних споживачів до 5554 грн за 1000 м3 без урахування ПДВ, транспортування та націнки газзбутів.
  • Поліція пояснила проведення обшуків в активістів, які знесли бюст маршалу Жукову в Харкові, тим, що вони нібито травмували співробітників поліції під час акції.
  • Соратник кума президента Путіна Медведчука, власник двох телеканалів "112" та "NewsOne" Козак, купив ще й третій – ZIK. Новим директором холдингу призначено колишнього керівника каналу "Прямий". З каналу ZIK масово звільняються журналісти та менеджери. Канал "Прямий" був, поряд із 5 каналом, основним медіа-рупором колишнього президента Порошенка. Козак разом з Медведчуком 2017 року були фігурантами гучної справи про ухилення від оподаткування найбільшого тютюнового дистриб'ютора "Тедіс-Україна" (попередня назва – "Мегаполіс"), який контролює поставки практично всіх імпортних сигарет до України.
  • Валютний ринок перед довгими вихідними знову був малооб'ємним, однак, за словами учасників торгів, Нацбанку вдалося купити близько $10 млн в анонімному режимі: 26.42 ₴/$, 29,76 ₴/€ (-0,06 грн), 4,10 ₴/10 руб (+0,01 грн).н).

Київ

  • 23 червня в Києві заплановано проведення великого параду ЛГБТ "Київ-прайд", в якому, за твердженням організаторів, візьмуть участь 10 тис. осіб.

Війна

  • На Донбасі тривають бої на приморській ділянці фронту – у Широкиному, Гнутовому, Павлополі, Піщовику, Лебединському. Під Донецьком окупанти обстріляли українські війська у Красногорівці, Мар'їнці та у промзоні Авдіївки. Також під обстріл потрапили захисники Новгородського, Південного ат Зайцевого в околицях Горлівки. Із мінометів обстріляно Попасну та Золоте. Кілька разів окупанти відкривали вогонь із великокаліберних кулеметів і гранатометів в околицях Станиці Луганської, яка визначена тристоронньою контактною групою в Мінську як ділянка для розведення військ. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілу поранено українського військовослужбовця.
  • 14 червня – 5 річниця катастрофи військово-транспортного літака Іл-76 в Луганському аеропорту. Літак був збитий з ПЗРК бойовиками, загинули 40 десантників і 9 членів екіпажу. Президент Зеленський ушанував пам'ять загиблих. Прес-служба СБУ заявила, що до знищення літака причетні російські найманці з приватної військової компанії "Вагнер". Міністр оборони Полторак також стверджує, що літак знищили військові РФ. Адвокат сімей загиблих Погосян на прес-конференції заявив, що керівництво Міністерства оборони намагається відбілити генерала Назарова, який віддав наказ на перекидання військ, хоча отримав розвідувальну інформацію про те, що терористи збираються збити літаки. Павлоградський суд 2017 року визнав Назарова винним у службовій недбалості та призначив йому термін 7 років тюремного ув'язнення, проте керівництво Генштабу та Міноборони разом з судами та експертизою затягують винесення остаточного рішення. Родичі загиблих влаштували на Михайлівській площі флешмоб – розставили 49 пар берців і квіти. На думку експертів, до загибелі літака безпосередньо причетний і колишній начальник Генштабу Муженко.
  • ЗМІ Росії повідомили про видачу перших російських паспортів жителям окупованої території Донбасу за спрощеною процедурою, яка введена указом Путіна 24 квітня. За твердженням російських видань, жителями ОРДЛО подані "тисячі" заяв на отримання громадянства. Прем'єр-міністр Гройсман заявив, що Україна ніколи не визнає такого громадянства та закликав міжнародних партнерів підтримати цю позицію. Міністр у справах окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Черниш стверджує, що паспорти Росії фактично зобов'язують громадян воювати проти України.
  • Генпрокурор Луценко заявив про затримання колишнього "глави центральної виборчої комісії ДНР" Лягіна.

Україна та світ

  • Розвідслужба США заявила, що Росія провела секретні випробування ядерної зброї, порушивши міжнародний мораторій.
  • Міжнародна група з розслідування катастрофи авіалайнера MH17 оголосила про проведення прес-конференції 19 червня, на якій буде представлено результати. За даними голландських ЗМІ, слідчі назвуть імена винних у знищенні цивільного літака. Унаслідок аварії авіалайнера, збитого ракетою ЗРК "БУК" в небі над Донбасом у липні 2014 року, загинули 298 пасажирів і членів екіпажу.
  • Старий уряд Молдови погодився піти у відставку, "щоб країна змогла вийти з політичної кризи". Новий прем'єр-міністр Санду пообіцяла почати судове переслідування фактичного "власника" Молдови лідера Демократичної партії олігарха Плахотнюка.
  • Моніторингова місія ООН представила свої зауваження та рекомендації щодо закону про мову. Їх поки не опубліковано. Представник Верховної ради з прав людини Денисова заявила, що, крім пропозицій місії ООН, очікує висновку Венеціанської комісії щодо цього закону.
  • Росія передала Україні капітана риболовецького траулера ЯМК-0041, що був затриманий береговою охороною ФСБ РФ за риболовлю в прибережних водах окупованого Криму у травні 2018 року.
  • Туреччина обіцяє вжити відповідних заходів у разі застосування санкцій США після купівлі російських ракетних комплексів С-400.

No comments:

Post a Comment