June 12, 2019

11.06.2019: Відбулися слухання у Конституційному суді щодо розпуску парламенту

Відбулися слухання у Конституційному суді щодо розпуску парламенту
Відбулися слухання у Конституційному суді щодо розпуску парламенту

  • Відбулися слухання у Конституційному суді щодо незаконності указу Зеленського про розпуск парламенту.
  • Головою Служби зовнішньої розвідки призначено колишнього депутата від Батьківщини, що має медаль ФСБ РФ.
  • Понеділок після Трійці 16 червня та День Конституції 28 червня – вихідні.

В Україні

  • Президент Зеленський призначив главою Служби зовнішньої розвідки колишнього депутата від Батьківщини Бухарєва, який все життя служив у держструктурах, однак має елітне рухоме та нерухоме майно, незважаючи на низькі офіційні доходи його сім'ї, а також нагороджений медаллю ФСБ "За бойове співробітництво".
    Крім того, Зеленський звільнив 15 голів облдержадміністрацій, 2 заступників голови СБУ та начальників 5 обласних управлінь, начальника Держуправління справами, а також скасував укази Порошенка про призначення 2 членів Вищої ради правосуддя.
    Оголошено про внесення подання до Верховної Ради щодо звільнення генпрокурора Луценка.
    Міністр закордонних справ Клімкін знову звернувся до депутатів парламенту із проханням про звільнення.
  • Конституційний суд завершив слухання за поданням депутатів Народного фронту про незаконність розпуску парламенту президентом Зеленським. Згідно із законом рішення має бути прийнято протягом місяця, однак перед позачерговими парламентськими виборами кожен день має значення. Співак Вакарчук, голова партії "Голос", наполягає на якнайшвидшому проведенні парламентських виборів, незалежно від рішення Конституційного суду. Він заявив, що стара політика має піти в минуле.
  • Державна міграційна служба повідомила про зростання з 1 липня вартості виготовлення закордонних паспортів і внутрішніх ID-карт. Мінімальна ціна внутрішнього паспорта зросте до 345 грн (наразі 279 грн), закордонного паспорта – до 682 грн (557 грн).
  • 16 і 28 червня в Україні будуть вихідними у зв'язку зі святкуванням Трійці та Дня Конституції.
  • Термін повноважень 2 із 4 членів наглядової ради Укроборонпрому сплив у березні 2019 року, а кабінет міністрів не призначив другого свого офіційного представника, тому фінансовий контроль за компанією відсутній.
  • Глава Адміністрації президента Богдан закликав Кабінет міністрів подовжити конкурс на розвідку та видобуток вуглеводнів на найбільшій нафтогазоносної площі "Дельфін" на південь від Одеси. Можливі учасники конкурсу заявили, що контроль над родовищем може отримати офшорна компанія із сумнівною репутацією.
  • Мінфін розмістив гривневі ОВДП на загальну суму 6,6 млрд грн, із них 3,4 млрд грн – із терміном погашення 6 років під 15,84% річних. 5 червня міністерство опублікувало середньострокову стратегію управління держборгом на 2019-2022 роки, згідно з якою до кінця періоду планується скоротити співвідношення боргових зобов'язань з ВВП до 43%. Основна мета -– збільшення гривневої складової держборгу, залучення інвесторів до вкладення у гривневі ОВДП, збільшення терміну погашення зобов'язань.
  • Держказначейство за 5 місяців поточного року виплатило понад 70 млрд грн відшкодування ПДВ експортерам, що на 28% більше, ніж минулого року.
  • Перший заступник глави НБУ Рожкова заявила, що дефолт за держзобов'язаннями призведе до уходу інвесторів з країни та неможливості розміщення Україною єврооблігацій на зовнішніх ринках. Вона наполягає на тому, що скасування судом націоналізації Приватбанку спричинить припинення програми співпраці з МВФ. Рожкова прогнозує отримання наступного траншу від Фонду до кінця року у разі швидкого формування та початку роботи нового уряду після позачергових парламентських виборів. Глава НБУ Смолій вважає, що Україна має вести переговори з МВФ про нову програму кредитування вже цієї осені.
  • Офіційний курс НБУ зафіксовано на рівні 26.30 ₴/$ (-0,08 грн), 29,77 ₴/€ (-0,04 грн), 4,08 ₴/10 руб (+0,01 грн). У той самий час торги завершилися різким здешевленням гривні – до 26,43-26,48 грн/$. Причинами падіння гривні банкіри називають скупку валюти імпортерами в момент досягнення курсового "дна", а також очікування ринку про конвертування іноземними інвесторами коштів у валюту після погашення в середу Мінфіном гривневих тримісячних ОВДП.

Війна

  • Не припиняються бойові дії та обстріли на південній ділянці фронту – у Широкиному, Водяному, Лебединському, Гнутовому, Павлополі, Старогнатівці, на околицях Донецька – в Мар'їнці та Авдіївці, в околицях Горлівки – у Зайцевому, Гладосові, Новгородському, Південному, на Світлодарському виступі – в Новолуганському, околицях Попасної, Золотого, Кримського. Окупаційні війська все частіше ведуть обстріли зі ствольної артилерії. За офіційною зведенням штабу операції об'єднаних сил, минулої доби 3 українських бійця зазнали поранень.

Україна та світ

  • Європейська автобусна компанія FlixBus офіційно розпочала роботу в Україні, де користуватиметься автопарком місцевого оператора. Автобуси компанії здійснюють рейси до Києва, Житомира, Рівного та Львову, починаючи з 2017 року. До списку міст додадуться Харків, Дніпро та Одеса, розшириться географія напрямків. Компанія запустила промо-продаж квитків на європейські напрямки за ціною від 5€.
  • Росія поставить Туреччини ракетні комплекси С-400 уже в липні, незважаючи на попередження США про відмову постачання новітніх винищувачів і згортання співпраці в рамках НАТО.
  • Європейська асоціація авіаційної безпеки затвердила правила користування безпілотними літальними апаратами (дронамі) на території ЄС.
  • Рішення Міжнародного суду ООН про порушення РФ Конвенції з морського права буде винесено до кінця року.

Тренди

  • Закон про ринок електроенергії дозволяє імпорт, що особливо актуально для теплової генерації. Вартість виробництва на ТЕС вже перевищила середньоєвропейську. Єдиним експортером електроенергії є компанія Ахметова ДТЕК, яка продає її за кордон за ціною в півтора рази нижче, ніж ДП "Енергоринок". Президент Зеленський вніс до Верховної Ради законопроект про перенесення терміну введення нового закону про електроенергію на рік – до 1 липня 2020 року.
  • Почесний патріарх УПЦ Київського патріархату Філарет скликає собор ліквідованої у грудні 2018 року церкви. Фактично це означає розкол у православній церкві та може спричинити позбавлення томосу про автокефалію, що отримала православна церква в Україні. Філарет наполягає на тому, що в грудні президент Порошенко дав йому гарантії керівництва створюваної церквою, у той час як митрополит Епіфаній мав здійснювати зовнішні зв'язки. Однак в остаточному підсумку Порошенко порушив свої обіцянки, та Епіфаній став одноосібним главою ПЦУ й надалі брав участь у "томос-турі" колишнього президента.

No comments:

Post a Comment