June 10, 2019

09.06.2019: "Слуга народу", УДАР і націоналісти висунули кандидатів на вибори

"Слуга народу", УДАР і націоналісти висунули кандидатів на вибори
"Слуга народу", УДАР і націоналісти висунули кандидатів на вибори

  • Партії "Слуга народу", УДАР і націоналісти висунули кандидатів на вибори.
  • Відбулося термінове засідання РНБО щодо ситуації у Молдові.
  • У Донбасі тривають важкі бої на приморській ділянці фронту.
  • До річки Рось вилилася велика кількість отрутохімікатів, у Білій Церкві відключено водопостачання.

В Україні

  • У Києві відбувся з'їзд партії "Слуга народу" президента Зеленського. Партія представила список кандидатів, у тому числі тих, хто балотуватиметься за мажоритарними округами. У першій десятці партійного списку – глава партії Разумков, представник президента в парламенті Стефанчук, а також генеральний директор каналу "1+1" Ткаченко. Керівництво партії заявило, що очікує реакції громадськості на подані кандидатури. Президент Зеленський розповів, що у команди не вистачило часу на повну перевірку всіх кандидатів, і до списку можуть бути внесені зміни. Партія представила програму реформ за всіма основними напрямками. Кандидата на посаду прем'єр-міністра буде названо після формування коаліції.
    Партія УДАР мера Києва Кличка прийняла рішення про висунення кандидатів тільки за мажоритарними округами.
    Партії "Свобода", "Національний корпус", "Правий сектор", ОУН, "Державна ініціатива Яроша" та Конгрес українських націоналістів прийняли рішення брати участь у виборах загальним списком, який очолить лідер "Свободи" Тягнибок. Блок висунув кандидатів і в мажоритарних округах. Девіз програми націоналістичних партій – "Україна понад усе".
    Депутат-втікач Онищенко має намір повернутися до України та взяти участь у парламентських виборах. Він заявив, що має намір через суд домогтися кримінального переслідування колишнього президента Порошенка за організацію корупційних схем.
  • Генпрокуратура скасувала рішення про закриття кримінального провадження щодо одного з найближчих соратників колишнього президента Януковича, кримінального авторитета "Юри Єнакіївського" – Іванющенка, який втік з України після перемоги Майдану.
  • У Вінницькій області внаслідок автомобільної аварії до притоки річки Рось потрапили інсектициди, що спричинило масову загибель риби. Ситуація близька до екологічної катастрофи. Рось тече територією 3 областей – Вінницької, Київської, Черкаської і впадає у Дніпро. У Білій Церкві відключили подачу води. Держслужба з надзвичайних ситуацій намагається виловити з ріки контейнери з отруйними речовинами. Поліція стверджує, що хімікати, які потрапили до річки, були вкрадені на сільгосппідприємствах Вінницької області.
Війна
  • На Донбасі тривають бої на приморській ділянці фронту, де окупанти ведуть обстріли з важкої артилерії і мінометів, – у Водяному, Павлополі, Широкиному, Гнутовому, Талаківці, Піщовику. Тривають бої у районі КПВВ "Новотроїцьке" на трасі Донецьк-Маріуполь, де українські війська були обстріляні у Березовому із протитанкових ракетних комплексів і автоматичних гранатометів. Перестрілки відбулися в околицях Донецька – у Невельському, Пісках, Авдіївці. У районі Горлівки – у Верхньоторецькому та Зайцевому – позиції українських військ було обстріляно з мінометів. Під мінометний обстріл також потрапили захисники Новолуганського в околицях Світлодарська. У Новоалександрівці в околицях Попасної окупанти атакували під прикриттям вогню гармат БМП, мінометів, автоматичних гранатометів і стрілецької зброї. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, армія завершила попередню добу без втрат.
Україна та світ
  • Відбулося термінове засідання РНБО щодо ситуації у Молдові, де відбувся конституційний переворот. Олігарх Плахотнюк, лідер Демократичної партії і фактичний “власник” країни, контролює всі органи влади, крім парламенту, у тому числі, Конституційний суд. Парламент створив коаліцію з проєвропейської партії ACUM і соціалістів, які фінансуються з Росії, і призначив уряд на чолі з лідером ACUM Санду. Конституційний суд тимчасово відсторонив від виконання обов'язків президента Додона й передав його повноваження прем'єр-міністру Філіпу, який є ставлеником Плахотнюка. Крім того, суд заявив, що всі рішення, прийняті парламентом із 7 червня, є незаконними. Однак у законі чітко визначено, що президент має право, а не обов'язок, розпустити парламент, якщо коаліція не створена за 3 місяці. Але Конституційний суд відсторонив від влади Додона, щоб не дозволити йому припинити діяльність попереднього уряду. Будинки всіх органів влади заблокували "тітушки" Плахотнюка, які називають себе "маніфестантами". Фактично коаліція з непримиренних супротивників стала ситуативною спробою вибити важелі влади з рук Плахотнюка, а ситуація в країні може дійти до його кримінального переслідування. У цілому події у Молдові можуть піти за сценарієм, що вигідний Росії, а на кордоні з Україною з'явиться ще один центр нестабільності.
  • Польща відновила перекачування російської нафти нафтопроводом "Дружба" після того, як Росія почала поставки нафти, що не містить хлорорганічних забруднень. Російська "Транснафта" заявила про досягнення домовленості із західними споживачами щодо компенсації збитків за зберігання брудної нафти та очищення нафтопроводу. Нафтопровід проходить також і територією України. Влада заявила, що збирається висунути претензії РФ за забруднення трубопроводу та зберігання брудної нафти, проте офіційних повідомлень про розміри претензій не озвучено.
  • Глава компанії "Nord Stream-2", колишній канцлер Німеччини Шредер, визнав, що дата введення в експлуатацію російського газогону може бути перенесена на пізніший термін. Така заява пов'язана з відмовою уряду Данії дозволити прокладання труб у своїх територіальних водах, проте Шредер сподівається, що ситуація може змінитися після парламентських виборів у країні, на яких перемогла соціал-демократична партія, що досі була в опозиції.

No comments:

Post a Comment