June 08, 2019

07.06.2019: Медведчук і Бойко знову домовлялися в Росії про "знижки" на газ

Медведчук і Бойко знову домовлялися в Росії про "знижки" на газ
Медведчук і Бойко знову домовлялися в Росії про "знижки" на газ

  • Медведчук і Бойко знову домовлялися в Росії про "знижки" на газ.
  • Гройсман очолив партію "Українська стратегія Гройсмана", до якої приєдналися міністри та депутати Народного фронту.
  • Зеленський заявив, що Верховна Рада своїми діями підтверджує правильність рішення про розпуск.
  • Путін не збирається зустрічатися з "хорошим актором" Зеленським.

В Україні

  • Президент Зеленський записав відеозвернення, в якому подякував Верховній Раді за те, що своєю бездіяльністю вона доводить правильність рішення про її розпуск.
  • Представник президента у Конституційному суді Веніславський заявив, що факт відсутності коаліції у Верховній Раді після виходу з її складу низки фракцій є "загальновідомим" і його не потрібно доводити.
  • Прем'єр-міністр Гройсман провів у Києві з'їзд своєї партії "Українська стратегія Гройсмана", де оголосив, що очолить список партії на позачергових виборах до Верховної Ради. За його словами, до партії приєдналися деякі міністри та депутати від Народного фронту. Він також заявив, що партія не висуватиме кандидатів на мажоритарних округах.
    Заступник глави фракції Опозиційного блоку Вілкул оголосив про її об'єднання на парламентських виборах із партіями "Наші", "Відродження" та "Довіряй справам".
    Лідер Соціалістичної партії Ківа склав повноваження глави та приєднався до партії "Опозиційна платформа – За життя", головою політради якої є кум президента Путіна Медведчук. Медведчук і лідер партії Бойко вилетіли до Росії, де провели переговори з главою Газпрому Міллером. Міллер ще раз заявив, що Росія пропонує Україні 25% знижку на газ у разі укладення договору про пряме постачання. Медведчук заявив, що, незважаючи на вкрай негативну реакцію в Україні на їх попередній візит, йому на неї "наплювати". Він також стверджує, що президент Зеленський "ще не дозрів" для прийняття рішення про постачання газу, а попередня влада була до них "не готова", проте представники партії приїхали домовлятися, щоб змусити українську владу до такого рішення.
    8 червня в Києві проведе свій з'їзд партія "Голос" Вакарчука, 9 червня свій з'їзд проведе партія "Слуга народу".
    Міністерство економічного розвитку видало наказ, що дозволяє Центральній виборчій комісії скоротити термін проведення тендеру та вчасно надрукувати бюлетені для позачергових парламентських виборів.
  • Окружний адміністративний суд Києва скасував рішення Нацагентства з питань запобігання корупції про припинення фінансування з бюджету партії "Опозиційний блок".
  • Віце-прем'єр-міністр Зубко заявив, що до 2020 року в усіх багатоповерхових будинках буде встановлено лічильники тепла.
  • Глава Нафтогазу Коболєв заявив, що Україна готова вести переговори з Росією щодо поставок і транзиту газу тільки за участі європейських партнерів. Контракти з Газпромом мають бути укладені тільки на основі європейських норм, після виконання рішення Стокгольмського арбітражу. Виконавчий директор Нафтогазу Вітренко стверджує, що ціна газу зі знижкою 25%, запропонована главою Газпрому Міллером, вища від тієї, за якою український монополіст купує газ в Європі.
  • За твердженням заступника голови правління Приватбанку Пахачук, компанії колишніх власників Коломойського та Боголюбова мають повернути банку близько 212 млрд грн. Приватбанк розкрив інформацію про активи Коломойського та Боголюбова у США, де подано позов про відмивання коштів на суму $420 млрд.
  • Торги в п'ятницю були малооб'ємними, за значного перевищення пропозиції над попитом, що дозволило Нацбанку зміцнити гривню та купити в анонімному режимі близько $20 млн: 26.60 ₴/$ (-0,20 грн), 29,98 ₴/€ (-0,21 грн), 4,09 ₴/10 руб (-0,02 грн) Згідно з повідомленням НБУ, за травень йому вдалося поповнити резерви шляхом купівлі валюти на міжбанку на $203,6 млн. Золотовалютні резерви в травні зменшилися на 5,5% – до $19,4 млрд.

Війна

  • Президент Зеленський відреагував на великі втрати армії на фронті. Він заявив, що Росія "втратила контроль над найманцями на Донбасі" та підтвердив, що Збройні сили жорстко відповідатимуть на провокації "бойовиків". Віце-прем'єр-міністр Климпуш-Цинцадзе наполягає на тому, що Зеленський має вичерпно пояснити свої слова, оскільки вони можуть бути сприйняті як капітуляція.
    Генпрокурор Луценко оголосив про відкриття 3 кримінальних проваджень про державну зраду, підготовку до фінансування терористів і перешкоджання українській армії через заяви глави української делегації Кучми на переговорах у Мінську.
  • Ситуація на Донбасі загострюється з кожним днем. У п'ятницю окупанти накрили артилерійським і мінометним вогнем позиції українських військ під Новоселівкою Другою в околицях Докучаєвська та під Новолуганським у районі Світлодарська. Під мінометний обстріл потрапили захисники Мар'їнки та Кримського в районі траси Р-66 "Бахмутка". Перестрілки та зіткнення із застосуванням стрілецької зброї, гранатометів та озброєння БМП відбулися всією лінією фронту – від Азовського моря до Станиці Луганської. Унаслідок бойових дій, за офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, загинули 2 українських військових, 12 бійців – дістали поранень і бойових травм. Командування ООС спростувало інформацію про заборону ведення вогню у відповідь і заявило, що на кожен випадок порушення окупантами режиму тиші українські війська дають адекватну відповідь.
    У районі Попасної на поле під час проведення сільськогосподарських робіт на вибуховому пристрої підірвався трактор. Поранено 2 місцевих жителів.

Україна та світ

  • Посли країн "великої сімки" G7 привітали рішення Конституційного суду, що скасував електронне декларування доходів антикорупційних активістів.
  • Прес-секретар президента РФ Пєсков заявив, що Путін не планує зустрічі з Зеленським найближчим часом. За словами Пєскова, Росія не зацікавлена ​​у розширенні "нормандського формату" переговорів з врегулювання на Донбасі, а сам формат – нерезультативний через те, що "Київ не поспішає виконувати свої обов'язки" за мінськими домовленостями. Путін на міжнародному економічному форумі в Санкт-Петербурзі назвав Зеленського “хорошим актором”, але заявив, що для посади президента потрібні інші якості.
  • Президенти США Трамп і Франції Макрон зустрілися на святкуванні 75-річчя висадки військ антигітлерівської коаліції у Нормандії, де обговорили ситуацію в Лівії, на Близькому Сході та в Україні.

No comments:

Post a Comment