June 07, 2019

06.06.2019: Рада відмовилася звільнити главу СБУ та міністрів закордонних справ та оборони

Рада відмовилася звільнити главу СБУ та міністрів закордонних справ та оборони
Рада відмовилася звільнити Клімкіна, Полторака і Грицака
  • Рада відмовилася звільнити главу СБУ та міністрів закордонних справ та оборони.
  • Прийнято закон про тимчасові слідчі комісії Верховної Ради, який полегшує процедуру імпічменту.
  • Убивці активістки Гандзюк отримали мінімальні терміни ув'язнення.
  • НБУ зберіг облікову ставку на рівні 17,5%.
  • Фірташа можуть у липні екстрадувати до США з Австрії.

В Україні

  • Верховна Рада саботує всі ініціативи президента Зеленського. У четвер за відставку міністрів оборони Полторака та закордонних справ Клімкіна, а також глави СБУ Грицака проголосували лише депутати з фракцій колишньої опозиції. Представник президента у Верховній Раді Стефанчук заявив, що Зеленський наступного тижня внесе подання про звільнення генпрокурора Луценка.
    Крім того, депутати відмовилися розглядати законопроект про імпічмент президента, внесений президентською адміністрацією, і прийняли закон про тимчасові слідчі комісії, що передбачає порядок їх створення та функціонування, у тому числі, і з питання про можливий імпічмент. Депутати також не включили до порядку денного законопроект Зеленського про криміналізацію незаконного збагачення.
    Верховна Рада ратифікувала енергетичний додаток до Угоди про асоціацію з ЄС, що уніфікує стандарти й дозволяє, за твердженням віце-прем'єр-міністра Климпуш-Цинцадзе, повністю інтегрувати Україну до європейського енергетичного ринку.
  • Глава "Руху нових сил" Саакашвілі відмовився від пропозиції очолити виборчий список партії УДАР мера Києва Кличка.
  • Міністерство економічного розвитку ініціювало чергове підвищення оптових і роздрібних цін на алкогольні напої від 7,3 до 10,7%. Асоціація виробників спиртних напоїв "Укргорілка" лобіює підвищення цін на горілку до 79,9 грн за пляшку 0,5 л. Деякі експерти зазначають, що падіння продажів офіційно випущених спиртних напоїв пов'язано зі зростанням тіньового обігу алкоголю, і від підвищення цін виграють насамперед виробники контрафактної продукції.
  • Конституційний суд за позовом Запорізького заводу феросплавів, що належить олігарху Коломойському та його партнерам з групи "Приват", визнав неконституційною статтю закону про Національне антикорупційне бюро, яка дозволяє НАБУ звертатися до суду з цивільними позовами про визнання незаконними угод за участі топ-чиновників, яких підозрюють у корупції.
  • Конституційний суд визнав незаконною вимогу, введену депутатами до закону про боротьбу з корупцією про електронне декларування доходів громадських антикорупційних активістів.
  • Печерський суд відпустив з-під варти основного підозрюваного у вбивстві активіста Олешка, добровольця батальйону "Донбас", змінивши йому запобіжний захід на домашній арешт.
  • Покровський суд Дніпропетровської області перекваліфікував статті та призначив мінімальні терміни ув'язнення виконавцям вбивства активістки Гандзюк після того, як вони пішли на угоду зі слідством.
  • Нацбанк зберіг облікову ставку на рівні 17,5% річних.
  • За оцінкою учасників міжбанку, долар дешевшає через зростання пропозиції валюти від нерезидентів та її продажу експортерами та банками після спростування чуток про можливий дефолт: 26.80 ₴/$ (-0,14 грн), 30,19 ₴/€ (-0,13 грн), 4,11 ₴/10 руб (-0,03 грн). За оцінками учасників торгів, НБУ купив в анонімному режимі через систему Matching від $40 до $50 млн. Банкіри зазначають, що збереження облікової ставки НБУ на рівні 17,5% підштовхне нерезидентів до реінвестування гривні після погашення Мінфіном ОВДП у покупку нових державних паперів. Глава НБУ Смолій не вбачає ризиків для валютного ринку в разі виходу нерезидентів із процесу покупки державних цінних паперів. Він підкреслив, що обсяг інвестицій нерезидентів у гривневі цінні папери зріс у 7 разів і досяг 40 млрд грн.

Війна

  • Обстановка на Донбасі різко загострилася. Окупанти збільшили кількість та інтенсивність обстрілів – бої не припиняються на приморській ділянці фронту – у Гнутовому, Павлополі, Водяному, а також трохи північніше – у Чермалику Бойківського району. Тривають бойові дії в околицях Донецька – у Мар'їнці та Опитному. Поновилися бої в околицях Горлівки – у Майорську, Майському, Зайцевому. У Новолуганську, на березі Світлодарського водосховища, окупанти провели розвідку боєм за підтримки артилерії, мінометів і бойових машин піхоти – унаслідок бою загинули 2, поранено й травмовано 8 військовослужбовців, ще 2 дістали поранень у результаті обстрілів попередньої доби.

Україна та світ

  • Австрія може екстрадувати до США українського олігарха Фірташа в разі прийняття рішення наприкінці червня судом Відня. Влада США звинувачує Фірташа у дачі хабара індійським чиновникам з метою отримання контролю над видобутком титану з наступним його постачанням компанії Boeing.

No comments:

Post a Comment