June 06, 2019

05.06.2019: Кучма в Мінську запропонував припинити блокаду ОРДЛО

Кучма в Мінську запропонував припинити блокаду ОРДЛО
Кучма в Мінську запропонував припинити блокаду ОРДЛО

  • Кучма в Мінську запропонував припинити блокаду ОРДЛО та ввести режим перемир'я із забороною на ведення вогню у відповідь.
  • Аваков не має наміру йти у відставку.
  • Приватбанк подав позов у США проти Коломойського та Боголюбова про відмивання $470 млрд через офшорні компанії.

В Україні

  • На сайті президента петиція про звільнення міністра внутрішніх справ Авакова набрала більше 25 тисяч голосів, що необхідні для її розгляду. Аваков не має наміру йти у відставку, але визнає, що його може звільнити Верховна Рада. Глава Держбюро розслідувань Труба заявив, що поліцейські, підозрювані у вбивстві дитини, усвідомлювали, куди стріляють, і що в сусідньому дворі можуть перебувати діти. Обидва поліцейських арештовані судом на два місяці.
  • Кабмін ініціював звільнення деяких голів облдержадміністрацій. Рішення має затвердити президент Зеленський.
  • Колишній президент Порошенко звинуватив Зеленського в плагіаті, оскільки текст його виступу на брифінгу з головою Європарламенту Туском у Брюсселі у багатьох фразах збігся із виступом Порошенка на з'їзді партії "Європейська солідарність". Чиновники адміністрації президента проводять розслідування інциденту та стверджують, що працівники МЗС, які брали участь у підготовці промови Зеленського, продовжують працювати на Порошенка.
  • Центральна виборча комісія оголосила про завершення формування окружних комісій на позачергових парламентських виборах. Громадяни, що змінюють місце голосування, отримають лише один бюлетень і не зможуть проголосувати за кандидатів з мажоритарних округів.
    Згідно із соцопитуванням, що провела група "Рейтинг", до нового парламенту потрапляють 5 партій – "Слуга народу", яку готові підтримати майже половина респондентів, що визначилися з вибором, "Опозиційна платформа – За життя", "Європейська солідарність", "Батьківщина" та партія "Голос" співака Вакарчука, яку, за даними соціологів, підтримують трохи більше 5%.
  • Кабмін затвердив граничні ціни на електроенергію у зв'язку із набуттям чинності з 1 липня закону про ринок електроенергії з метою не допустити неконтрольованого зростання цін. Рішення має бути доопрацьовано та введено в дію Нацкомісією з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг.
  • На сайті ліквідованої УПЦ Київського патріархату оприлюднено інформацію про те, що проведений у грудні 2018 р. помісний собор нібито не мав юридичної сили, оскільки був скликаний із порушенням регламенту, а прийнятий на ньому під тиском представників Вселенського патріархату документ є формальним і недійсним.
  • Депутат Верховної Ради Лещенко повідомив про висунення підозри колишньому президенту Ющенку у справі про розтрату держвласності. Генпрокуратура розслідує незаконне передавання резиденції "Межигір'я" від Держуправління справами Кабміну, що в подальшому дозволило вивести її із держвласності та передати колишньому президенту Януковичу.
  • Приватбанк подав позов до суду американського штату Делавер, в якому звинуватив колишніх власників банку Коломойського та Боголюбова у відмиванні $470 млрд через кіпрські офшорні компанії, які в подальшому інвестували виведені кошти у купівлю об'єктів нерухомості та підприємств у США.
  • Різке подорожчання долара підштовхнуло експортерів і банки завести на міжбанківський ринок великі партії валюти, на які не знайшлося покупців, крім Нацбанку. За оцінками банкірів, НБУ вдалося купити не менше $40 млн. Курс зафіксовано на рівні 26.93 ₴/$ (-0,28 грн), 30,31 ₴/€ (-0,27 грн), 4,14 ₴/10 руб (-0,04 грн).

Війна

  • Армія знову зазнала втрат на Донбасі. Минулої доби внаслідок бойових дій загинув український військовослужбовець, ще один – дістав поранення. Не вщухають бої на приморській ділянці фронту – у Водяному, Талаківці, Піщовику, Павлополі. Зіткнення відбулися в районі Докучаєвська – поблизу КПВВ "Новотроїцьке" на трасі Донецьк-Маріуполь і на Світлодарському виступі – у Новогригорівці. Під мінометний обстріл потрапили захисники Кримського поблизу траси Р-66 "Бахмутка", а також Старого Айдара неподалік Щастя. У Золотому, у районі невідкритого КПВВ на окуповану територію, окупанти обстріляли позиції українських військ із великокаліберних кулеметів і вели снайперський вогонь.
  • У Мінську відбулося засідання тристоронньої контактної групи за участі представників самопроголошених "республік". На ньому глава української делегації колишній президент Кучма запропонував ввести режим перемир'я з 10 червня, заборонити вести вогонь у відповідь, а також зняти економічну блокаду окупованих територій. За його словами, уперше за довгий час переговори йшли конструктивно, і з'явилася надія на звільнення українських військовополонених, у тому числі моряків, що були захоплені російськими кораблями берегової охорони ФСБ у районі Керченської протоки в листопаді 2018 р.
    Колишній президент Порошенко стверджує, що пропозиція про зняття блокади з окупованих територій Донбасу ставить українську державу на коліна перед агресором. 2017 року Порошенко та Гройсман стверджували, що транспортна блокада ОРДЛО, організована добровольцями, спричинить економічний колапс. Однак під тиском суспільства Порошенко та уряд змушені були прийняти рішення про блокаду окупованих територій. Багато експертів і журналістів зазначають, що після початку державної блокади потік вугілля з окупованої території не припинився, пальне завозиться Ахметовим до України через РФ, а вся "контрабанда" перейшла під повний контроль Порошенка за допомоги призначених ним керівників військово-цивільних адміністрацій, командування ЗСУ та СБУ.
    Кум президента РФ Путіна Медведчук заявив про намір і надалі вести переговори з Росією щодо врегулювання на Донбасі.

Україна та світ

  • Американський сенатор Вікер стверджує, що український олігарх Фірташ, який очікує екстрадиції до США, за останні 5 років заробив сотні мільйонів доларів на газових схемах.
  • Російські ЗМІ опублікували інформацію про пересування територією Росії комплексу ППО "Бук", ракетою якого був збитий в липні 2014 року авіалайнер MH17 у небі над Донбасом. Документи підтверджують версію міжнародної групи розслідувачів і журналістів Bellingcat про причетність російських військовослужбовців до знищення цивільного літака.

Тренди

  • Згідно з результатами соціологічного дослідження, проведеного за підтримки НБУ на кошти USAID, українські громадяни мають украй низьку фінансову грамотність. При цьому вони орієнтуються на короткотермінові операції і зберігають гроші вдома, оскільки не довіряють банківській системі. Майже 60% респондентів заявили, що за останній рік ледве зводили кінці з кінцями. 80% роблять обмірковані покупки, а 3/4 – вчасно сплачують рахунки. Ще одне соцдослідження, проведене агентством Vox Populi, показало що переважна більшість (73%) ставляться позитивно до втручання держави до економіки та особистих свободи, що свідчить про ліві та авторитарні настрої населення.

No comments:

Post a Comment