June 05, 2019

04.06.2019: Зеленський зустрівся в Брюсселі з керівництвом ЄС і НАТО

Зеленський зустрівся в Брюсселі з керівництвом ЄС і НАТО
Зеленський зустрівся в Брюсселі з керівництвом ЄС і НАТО

  • Зеленський зустрівся в Брюсселі з керівництвом ЄС і НАТО.
  • На Донбасі внаслідок обстрілів загинули 3 українських військовослужбовців.
  • Гривня продовжує падіння.

В Україні

  • Верховна Рада не прийняла до розгляду законопроект про імпічмент, що був внесений президентом Зеленським,однак у той самий час Рада розглядає законопроект про тимчасові слідчі комісії, в якому прописано процедуру імпічменту. Не знайшлося достатньої кількості голосів для прийняття рішення про виклик до парламенту керівництва МВС і глави Держбюро розслідувань для їх звітування за фактом вбивства дитини співробітниками поліції у Переяслав-Хмельницькому.
    Профільний комітет парламенту затвердив постанову про звільнення міністра закордонних справ Клімкіна.
    Комітет з енергетики підтримав законопроект про скасування норми про несплату за "зеленим тарифом" електроенергії від сонячних батарей, що розміщені на поверхні ґрунту індивідуальними домогосподарствами. Норму було внесено до закону про електроенергію "з голосу" в момент його голосування.
  • Центральна виборча комісія зареєструвала вже 32 кандидатів у депутати за мажоритарними округами, а також 163 громадські організації як спостерігачів на виборах.
    Глава партії "Голос" Вакарчук наполягає на прийняття новим парламентом закону, що регулює взаємини з державою-агресором Росією.
  • Голова Нацкомісії з регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг Кравець попередила про зростання вартості електроенергії на 40-50% для непобутових споживачів після набуття чинності 1 липня закону про ринок електроенергії.
  • Фонд держмайна включив 9 оборонних підприємств до переліку об'єктів, що підлягають приватизації. Усі вони мають заборгованість зі сплати податків до бюджету та виплати зарплати.
  • Конституційний суд розгляне 11 червня в "усному" режимі подання про неконституційність указу Зеленського про розпуск Верховної Ради.
  • Центр протидії корупції повідомив про проведення мітингів під управліннями поліції усією країною з вимогами відставки міністра внутрішніх справ Авакова після смерті дитини, яку застрелили поліцейські в Київській області.
  • Православна церква в Україні оприлюднила фрагмент відеозапису засідання Об'єднавчого собору, на якому було прийнято рішення про ліквідацію УПЦ Київського патріархату.
  • Мінфін розмістив облігації держпозики на загальну суму 8,5 млрд грн, з них у гривні – лише на 1,8 млрд. Прибутковість короткотермінових гривневих ОВДП знову зросла до 18,5%, облігацій, випущених в доларах – до 7,25-7, 75%, в євро – 4,5% річних.
  • Нацбанк 2019 року збільшує витрати на оплату праці персоналу на 20% – до 1,83 млрд грн.
  • Мінфін збільшив на 14,5 млрд грн (більш ніж на $0,5 млрд) прогнозні платежі з обслуговування держборгу 2019 року – до 336 млрд грн.
  • Платіжна система VISA та Ощадбанк почали тестування нової системи, що дозволяє перетворити смартфони з системою Android і з функцією безконтактного зв'язку NFC у платіжні термінали. Це дозволить використовувати смартфони роздрібними торговцями як терміналів для безготівкової оплати при доставці товарів.
  • Курс гривні на міжбанку продовжує стрімко падати: 27.21 ₴/$ (+0,26 грн), 30,59 ₴/€ (+0,44 грн), 4,17 ₴/10 руб (+0,06 грн). Нерезиденти вже купили валюту для виведення дивідендів, і на ринку утворився її надлишок, який практично не вплинув на тенденцію здешевлення гривні.

Війна

  • Українська армія зазнала важких втрат. Унаслідок бойових дій та обстрілів загинули 3 військовослужбовців, ще 3 – поранені. Не припиняються бої в околицях Донецька – у Пісках та Опитному, у промзоні Авдіївки та у Новоселівці Другій на трасі Донецьк-Костянтинівка. Тривають бойові дії і на південній ділянці фронту від Азовського моря до Бойківського (Тельманівського) району – у Водяному, Талаківці, Павлополі, Чермалику. Перестрілки відбулися в Новолуганському в районі Світлодарського водосховища, у Золотому поблизу невідкритого КПВВ на окуповану територію, у Кримському поруч з трасою Р-66 "Бахмутка" та у Станиці Луганській.
    На 5 червня запланована зустріч тристоронньої контактної групи у Мінську за участі представників "республік". Українську делегацію знову очолить колишній президент Кучма. Президент Зеленський в Брюсселі заявив, що на переговорах буде піднято питання про припинення вогню, обмін полоненими та відновлення мосту в Станиці Луганській.

Україна та світ

  • Президент Зеленський здійснив першу міжнародну поїздку до Брюсселю. На зустрічі з главою Єврокомісії Юнкером була узгоджена дата саміту Україна-ЄС – 8 липня поточного року. Зеленський підтвердив прихильність країни курсу на інтеграцію з ЄС і НАТО та підтвердив готовність до продовження співпраці з міжнародними фінансовими організаціями та виконання взятих на себе країною зобов'язань. Зеленський також зустрівся із заступником голови Єврокомісії Домбровським та заявив, що чутки про можливий дефолт не відповідають його офіційної позиції та є політичною маніпуляцією. Зеленський стверджує, що має намір захищати права громадян і не збирається виступати захисником інтересів колишніх власників Приватбанку.
    Генеральний секретар НАТО Столтенберг повідомив, що в липні в Чорному морі відбудуться військові навчання країн – членів Альянсу за участі України.

No comments:

Post a Comment