June 04, 2019

03.06.2019: Зеленський призначив Кучму керівником делегації на мінських переговорах

Зеленський призначив Кучму керівником делегації на мінських переговорах
Зеленський призначив Кучму керівником делегації на мінських переговорах

  • Зеленський призначив Кучму керівником делегації на мінських переговорах.
  • Начальник поліції Київської області подав у відставку після смерті дитини, що була застрелена поліцейськими у Переяслав-Хмельницькому.
  • Учасники вбивства активістки Гандзюк пішли на угоду зі слідством і визнали свою провину.
  • Зеленський вніс до Верховної Ради законопроект про криміналізацію незаконного збагачення.

В Україні

  • Президент Зеленський вніс до Верховної Ради законопроект про кримінальне переслідування за незаконне збагачення. Чиновникам та особам, що уповноважені на виконання державних функцій, загрожуватиме тюремне ув'язнення від 5 до 10 років у разі покупки активів або рухомого майна, вартість якого перевищує їх дохід на 12 тис. неоподатковуваних мінімумів (204 тис. грн). Передбачено також внесення до Цивільного кодексу положення, що передбачає припинення права власності в разі придбання чиновниками активів певного типу, які можуть бути визнані необґрунтованими, вартістю від 500 неоподатковуваних мінімумів. Подібні справи розглядатиме Вищий антикорупційний суд, а розслідуватиме – НАБУ під процесуальним керівництвом Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.
  • Прес-секретарем президента за результатами конкурсного відбору призначено журналістку Мендель.
  • Зеленський звільнив заступника начальника СБУ Кононенка, який очолював департамент захисту державності. Президент також зажадав від СБУ, якою фактично керує призначений ним перший заступник глави Баканов, звіту та демонстрації результатів роботи протягом 2 тижнів. Затвердження Баканова главою СБУ залежить від рішення депутатів Верховної Ради. Баканов повідомив, що кадрове оновлення служби буде продовжено.
  • Згідно із результатами опитування, що провели центр "Соціальний моніторинг" та Український інститут соціальних досліджень, до Верховної Ради на позачергових виборах проходять 4 партії, які подолають 5-відсотковий бар'єр, "Слугу народу" президента Зеленського готові підтримати трохи більше 30%, Опозиційну платформу – За життя " – трохи більше 8%, трохи менше 8% – "Європейську солідарність" колишнього президента Порошенка, 7% проголосують за "Батьківщину". Партії "Сила і честь" колишнього глави СБУ Смешка та "Громадянська позиція" Гриценка підтримують трохи більше 3,5%, за партію Вакарчука "Голос" готові проголосувати близько 2,5% респондентів.
    Партія Порошенка обрала його головою виборчого списку, однак, за словами керівництва партії, депутатом Верховної Ради він не стане, а буде "батьком нації".
    Центральна виборча комісія вже розподілила майже 2 млрд грн, виділених на проведення позачергових парламентських виборів.
  • Усі п'ятеро обвинувачених в замаху на вбивство активістки Гандзюк, у тому числі організатор нападу, пішли на угоду зі слідством і визнали свою провину. Рішення суду щодо їхнього звинуваченням у вбивстві буде оголошено 6 червня. Активісти та адвокати батька Гандзюк вимагають притягнення до відповідальності замовників замаху.
  • Чиновники Інституту національної пам'яті не вважають, що пам'ятник маршалу Жукову, знесений активістами в Харкові, належить до визнаних законом про декомунізацію винятків. Прес-секретар президента Мендель заявила, що Зеленський убачає в законі правову колізію, оскільки там є пункт, що стосується політичних діячів, які сприяли звільненню України від нацизму, тому, на його думку, рішення про знесення має приймати міська влада після консультацій із громадськістю.
  • Компанія Facebook призначила офіційного менеджера по Україні – нею стала одна з керівників сайту "Стопфейк" Крук. Міністерство інформполітики вважає її кандидатуру найкращим вибором.
  • Антимонопольний комітет наклав штраф в 136 тис. грн на підприємство "Кузня на Рибальському", яке належало колишньому президенту Порошенку, за надання 2018 року недостовірної інформації про зв'язки із сімома компаніями.
  • У київській лікарні померла п'ятирічна дитина, підстрелена п'яними поліцейськими в Переяслав-Хмельницькому. Керівництво Нацполіціі усунуло з посади керівника міського відділу. Після смерті дитини під будівлею МВС зібралася обурені громадяни, які вимагали покарання винних і відставки міністра Авакова. Вони запалили фаєри та написали фарбою слово "вбивці" на асфальті перед входом до міністерства. Прокуратура оголосила підозру поліцейським, які стріляли у дитину, начальник поліції Київської області подав у відставку. Президент Зеленський пообіцяв, що буде зроблено все для притягнення до відповідальності винних у вбивстві.
  • Міністерство агрополітики повідомило про успішне завершення посівної кампанії.
  • Курс різко виріс на малооб'ємному ринку й до кінця сесії підстрибнув до 27,10-27,14 грн/$. Нацбанк в торгах участі не брав, курс було встановлено на позначці 26.95 ₴/$ (+0,10 грн), 30,15 ₴/€ (+0,20 грн), 4,11 ₴/10 руб. На думку низки експертів, курс опускають навмисно узгодженими діями кількох банків для того, щоб іноземні спекулянти могли вигідно продати валюту перед аукціоном з розміщення ОВДП.

Війна

  • На Донбасі тривають бої в околицях Донецька – в Опитному та Пісках, у промзоні Авдіївки та на ділянці фронту між Авдіївкою та Горлівкою – у Новоселівці Другій, Верхньоторецькому, Кам'янці. Також українські війська потрапили під мінометний обстріл в околицях Попасної і в Новозванівці Попаснянського району. У Новотроїцькому у районі КПВВ на трасі Донецьк-Маріуполь і в Водяному на приморській ділянці фронту українські війська були обстріляні з автоматичних станкових гранатометів. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, армія закінчила добу без втрат.
  • Президент Зеленський повернув колишнього президента Кучму до роботи головою української делегації на переговорах у Мінську тристоронньої контактної групи з врегулювання на Донбасі. Його заступником – керівником гуманітарної підгрупи – стала колишня уповноважена Верховної Ради з прав людини Лутковська. Журналісти з'ясували, що Кучма був призначений за протекцією олігарха Пінчука, який приїжджав для консультацій до адміністрації президента.

Україна та світ

  • На думку більшості експертів і радника Зеленського Тизенгаузена, офіційний візит українського президена до США відбудеться в липні, після зустрічі президентів Трампа та Путіна на саміті G20.
  • Держсекретар Помпео заявив, що США продовжать політику, спрямовану на притягнення Росії до відповідальності за знищення її військовослужбовцями малайзійського авіалайнера рейсу MH17, який було збито ракетою комплексу "Бук-М1" в небі над Донбасом в липні 2014 року.
  • Депутат Ар'єв повідомив, що регламентний комітет ПАРЄ схвалив резолюцію, що дозволяє повернути до роботи в організації російську делегацію, якій заборонено брати участь у засіданнях і керівних органах Асамблеї після окупації Криму 2014 року.

No comments:

Post a Comment