June 03, 2019

02.06.2019: До Конгресу США внесено законопроект про санкції проти "Північного потоку-2"


До Конгресу США внесено законопроект про санкції проти "Північного потоку-2"
До Конгресу США внесено законопроект про санкції проти "Північного потоку-2"

  • До Конгресу США внесено законопроект про санкції проти компаній та осіб, які беруть участь у будівництві "Північного потоку-2".
  • Росія має намір "оцінити збитки", нанесені Криму Україною з моменту проголошення незалежності до анексії у 2014 р.
  • У Харкові активісти знесли пам'ятник Жукову.

 В Україні

  • У Харкові відбувся з'їзд партії "Довіряй справам", створеної одіозними мерами Кернесом і Трухановим. Головою партії обрано Кернеса. Активісти та члени партії "Національний корпус" влаштували акцію протесту перед будівлею, де проходив з'їзд, і назвали захід реваншем Партії регіонів.  Маніфестанти в ході акції застосували сльозогінний газ проти поліцейських і знесли пам'ятник маршалу Жукову. Кернес пообіцяв його відновити.  МЗС РФ назвав знесення пам'ятника Жукову "серйозним викликом для нової влади України" та закликав президента Зеленського притягнути активістів до відповідальності. За фактом знесення пам'ятника поліція відкрила дві кримінальні провадження.
  • Партія "Слуга народу" спростувала повідомлення ЗМІ про нібито неможливість участі в дострокових парламентських виборах.
  • Виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я Супрун заявила, що не покине Україну, якщо не отримає пост в новому уряді після парламентських виборів.

Війна

  • Протягом доби бойові дії із застосуванням мінометів ішли на околицях Донецька – у Мар'їнці та Пісках, в околицях Горлівки – у Майорську та Новгородському, а також в Гнутовому, на приморській ділянці фронту. Уночі стався бій під Кам'янкою, на трасі Донецьк–Костянтинівка. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, втрат серед українських військовослужбовців не було.

Україна та світ

  • Президента РФ Путіна вперше не запросили на заходи, присвячені 75-річчю від дня висадки союзних військ в Нормандії 1944 року.
  • До Конгресу США внесено законопроект про санкції щодо компаній, що беруть участь у будівництві російського газогону "Північний потік-2". Санкції включають відмову у видачі експортних ліцензій, заборону на отримання середньо- і довготермінових запозичень і покупку американських держборгу, проведення платежів та оформлення договорів з передавання власності в зоні юрисдикції США. Крім того, планується заборонення в'їзду на територію країни та замороження активів осіб, що причетні до оренди або інших операцій з судами, що здійснюють укладання труб газогону.
  • Депутат Ар'єв, член української делегації у ПАРЄ стверджує, що повернення Росії до роботи в Асамблеї спричинить кризу в Раді Європи. Російські ЗМІ стверджують, що ПАРЄ готова зняти з РФ частину санкцій, аби повернути її до роботи організації.
  • На слуханнях в Міжнародному суді ООН з морського права за позовом України з 3 по 7 червня Росія має намір довести відсутність юрисдикції цього суду з даного спору, а також факт відсутності спору між країнами в рамках конвенції з морського права.
  • Росія збирається провести тендер з оцінювання збитків, нібито завданих Криму Україною за період з 1991 по 2014 рр.
  • Глава МЗС Франції Ле Дріан відвідав Чорнобильську АЕС, де оглянув конфайнмент – оболонку над зруйнованим 4 блоком, що зведений французькою компанією на кошти ЄС.
  • Держдепартамент США для отримання візи вніс як обов'язкову вимогу щодо надання інформації про акаунти в соцмережах, адресу електронної пошти та телефонні номери за попередні п'ять років. Нові вимоги поширюються на всіх, хто подає заявку на візу, за винятком дипломатів і членів офіційних делегацій.

No comments:

Post a Comment