May 31, 2019

30.05.2019: Верховна Рада провалила відставку Гройсмана

Верховна Рада провалила відставку Гройсмана
Верховна Рада провалила відставку Гройсмана

  • Верховна Рада провалила відставку Гройсмана.
  • У першому читанні прийнято закон про загальну середню освіту.
  • Зеленський обговорив врегулювання на Донбасі з главами МЗС Німеччини та Франції.

В Україні

  • Президент Зеленський вніс до Верховної Ради подання про звільнення міністрів закордонних справ Клімкіна, оборони Полторака та глави СБУ Грицака. Адміністрація президента заявила також про підготовку подання на звільнення генпрокурора Луценка, який заявив, що покине свою посаду тільки в разі висловлення недовіри парламентом.
    Зеленський дозволив Національному антикорупційному бюро взаємодіяти з міжнародними правоохоронними організаціями, минаючи Генпрокуратуру.
  • Верховна Рада розглянула заяву про відставку прем'єр-міністра Гройсмана. У своєму виступі він заявив, що дефолт призведе до неконтрольованої інфляції, обнулення доходів українців, зупинки економічного зростання та назвав своїм головним завданням недопущення кризи. За словами лідерів фракцій колишньої правлячої коаліції Герасимова та Бурбака, "країна перебуває у стадії турбулентності", відставка може мати "загрозливі наслідки" для країни, що воює. Глава парламенту Парубій заявив про необхідність "зберігати стабільність у країні, поки хтось робить експерименти". У результаті за відставку набралося лише 97 голосів із 226 необхідних, проти проголосували фракції Блоку Порошенка та Народного фронту.
    Співавтор нового виборчого кодексу Ємець сподівається, що його буде розглянуто вже наступного тижня. Однак депутат Іллєнко зазначив, що позачергові вибори відбудуться за старим законодавством, а кодекс набуде чинності лише на наступних.
    У першому читанні прийнято законопроект про повну загальну середню освіту, відповідно до якого учні та батьки зможуть вибирати предмети для обов'язкового навчання та індивідуальний план, а вчителі отримають дозвіл на розробку індивідуальних програм, систем оцінювання та заохочення учнів. Законопроект планує введення "інтернатури" для молодих учителів. Батьки зможуть ініціювати проведення позапланових перевірок закладів освіти.
  • Штаб партії Порошенка "Європейська солідарність" очолить скандальний депутат Березенко. Він заявив, що список партії на позачергових виборах буде визначено на з'їзді 31 травня. Порошенко офіційно вступив до своєї партії та отримав членський квиток.
    Глава "Руху нових сил" Саакашвілі не впевнений, що його партія братиме участь у парламентських виборах. Він переконаний, що партія Зеленського "Слуга народу" здобуде більшість у новій Верховній Раді та заявив, що відмовиться від посади в уряді, якщо її запропонує йому нова команда.
  • Нові правила правопису буде опубліковано на офіційних сайтах Міністерства освіти та Академії наук 3 червня. Із цього моменту вони рекомендовані для використання у всіх сферах життя країни.
  • У Рівненській області під час навчань розбився військовий вертоліт Мі-8, загинули 4 члени екіпажу. Військова прокуратура розглядає версії порушення правил польоту, технічну несправність, неякісного пального та погану підготовку вертольота до польоту.
  • Печерський суд відхилив клопотання Генпрокуратури про отримання доступу до даних мобільного телефону журналістки Бердинских у справі про можливе розголошення даних слідства главою НАБУ Ситником.
  • Верховний суд заборонив відвідування дитячих дошкільних установ невакцинованими дітьми. ЄСПЛ 2012 року прийняв рішення за позовом українського громадянина до уряду, в якому визнав щеплення втручанням до приватного життя людини та права на особисте життя, що включає фізичну й психологічну недоторканність.
  • Місія МВФ завершила роботу в Києві та планує повернутися до України після позачергових парламентських виборів і призначення нового уряду.
  • Приватбанк знову підвищив відсоткові ставки з депозитів, особливо – з короткострокових. Це свідчить про негативні тенденції в економіці, темпи розвитку якої сповільнюються. МВФ, Світовий Банк і НБУ в своїх прогнозах знизили оцінку зростання ВВП країни на кінець року. За І квартал план наповнення загального фонду бюджету з доходів і видатків виконано лише на 91%. У той самий час, згідно зі звітом Держстату, прямі інвестиції до економіки зросли на 13%, порівняно з І кварталом минулого року.
  • Приватбанк запустив цілодобовий сервіс зарахування платежів з карт Payoneer, якими користуються для отримання коштів з-за кордону багато працівників IT-сфери та фрілансери.
  • Курс гривні падав протягом усієї торговельної сесії і міг впасти ще нижче, якби не продаж валюти Нацбанком в анонімному режимі. За оцінками учасників торгів, продано близько $20 млн: 26,87 ₴/$ (+0,19 грн), 29,92 ₴/€ (+0,15 грн), 4,13 ₴/10 руб (+0,02 грн). Ще швидше росли курси в обмінних пунктах. В останній день місяця банкіри очікують збереження тенденції на зростання курсу долара.

Київ

  • Скляну ділянку пішохідного моста через Володимирський узвіз знову закрито "для проведення регламентних робіт".

Війна

  • Окупаційні війська ведуть обстріли українських позицій усією лінією фронту, усе частіше застосовуючи ствольну артилерію та міномети. На приморській ділянці фронту в районі Маріуполя українські війська було обстріляно у Водяному та Піщовику, не припиняються бойові дії під Донецьком – у Красногорівці, Пісках та Опитному, у промзоні Авдіївки. Під обстріл потрапили також захисники Верхньоторецького на трасі Донецьк-Горлівка, Майського в околицях Горлівки, Новолуганського на Світлодарському виступі та Кримського в околицях траси Р-66 "Бахмутка" в Луганській обл. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілу поранено 2 українських військових.

Україна та світ

  • Президент Зеленський зустрівся з міністрами закордонних справ Німеччини та Франції, з якими обговорив "пожвавлення" мінського процесу для досягнення миру на сході України. Глава МЗС Німеччини Маас упевнений, що мир може бути встановлений у рамках переговорів у "нормандському форматі" для виконання мінських домовленостей.
    Пізніше Зеленський зустрівся з американським сенатором-республіканцем Портманом, з яким обговорив реформи економіки, судової системи та оборони. Зеленський заявив, що парламент, який не працює, гальмує реформи. У разі, якщо парламент не був би розпущений, а вибори проведені у жовтні, країна отримала б новий уряд тільки в грудні. Він підкреслив, що Україна веде дві війни – зовнішню – з Росією та внутрішню – з корупцією.
    Портман також обговорив із главою Генштабу Хомчаком питання реформування армії і військової допомоги США.
    Спецпредставник Держдепартаменту США Волкер повідомив, що обговорював з президентом Трампом можливість проведення переговорів із президентом Зеленським як в телефонному режимі, так і у вигляді особистої зустрічі, однак рішення поки не прийнято. Волкер заявив, що співпраця з Україною залишається на порядку денному американської влади та буде продовжена.
  • Попередні слухання у судах Нідерландів і Люксембурга за позовом Нафтогазу про арешт активів Газпрому, відповідно до рішення Стокгольмського арбітражу, відбудуться у червні.

No comments:

Post a Comment