May 30, 2019

29.05.2019: Саакашвілі повернувся до України

Саакашвілі повернувся до України
Саакашвілі повернувся до України

  • Саакашвілі повернувся до України.
  • Держбюро розслідувань відкрило справу за фактом втрати інформації ситуаційного центру президента.
  • Зеленський призначив начальника УДО та керівника особистої служби безпеки.
  • Із 3 червня СБУ керуватиме призначений Зеленським перший заступник глави Баканов.
  • РНБО засекретив свої витрати з 2015 року.

В Україні

  • Президент Зеленський призначив нового главу Управління державної охорони замість Гелетея, що подав у відставку. Ним став професійний військовий Оцеркевіч. Президент призначив також главу особистої служби безпеки – колишнього охоронця олігарха Коломойського Донця.
    Глава СБУ Грицак, який подав у відставку 20 травня, із 3 червня йде у відпустку. Виконувати його обов'язки буде призначений Зеленським перший заступник Баканов – глава управління по боротьбі з оргзлочинністю та корупцією.
  • Президент Зеленський подав до Верховної Ради законопроект про імпічмент – усунення президента з посади. Представник Зеленського у парламенті Стефанчук пропонує разом з цим законом прийняти також закон про зняття недоторканності з депутатів.
    Профільний комітет Верховної Ради схвалив у другому читанні проект виборчого кодексу та погодив відставку прем'єр-міністра Гройсмана.
    Парламентський комітет з питань правової політики і правосуддя рекомендував прийняти законопроект про перейменування Кіровоградської області у Кропивницьку, а Дніпропетровської – у Січеславську після відповідних рішень Конституційного суду з цього питання.
    Центральна виборча комісія зареєструвала першого кандидата на позачергових парламентських виборах за 214 мажоритарним округом у Києві. Комісія скасувала норму про надання підтверджуючих документів при зміні місця голосування – тепер для цього потрібні тільки особиста заява та паспорт. З моменту початку кампанії місце голосування змінили трохи більше 700 виборців.
    Партія "Батьківщина" йде на вибори самостійно. Її глава Тимошенко заявила, що 21 липня українці оберуть нового прем'єр-міністра. Вона підкреслила, що партія готова співпрацювати з політсилами, що підтримують зміну економічної стратегії, зниження тарифів на комунальні послуги, вона буде в опозиції до нового президента.
    З партії президента Порошенка "Європейська солідарність" вийшли 2 депутати Верховної Ради із найближчого оточення – його бізнес-партнер Кононенко та Грановський, що, за твердженням ЗМІ, був "наглядачем" над прокуратурою та судами.
    Партія "Самопоміч" повідомила, що забрала вже 2/3 списку кандидатів у депутати Верховної Ради.
    У ЗМІ з'явилася інформація про можливе об'єднання "Опозиційного блоку" та "Опозиційної платформи – За життя" для формування спільного списку на позачергових парламентських виборах. Опублікована також інформація про можливе включення до виборчого списку партії Порошенко кандидатів у депутати від партії "УДАР" мера Києва Кличка та глави Верховної Ради Парубія.
    Партія Зеленського "Слуга народу" відкрила сайт для набору кандидатів у депутати, у тому числі, за мажоритарними округами.
  • Держбюро розслідувань відкрило кримінальне провадження за фактом втрати інформації, що становить державну таємницю, а також зникнення серверів та іншого обладнання ситуаційного центру президента. Бюро має намір підключити до розслідування СБУ. Колишні співробітники адміністрації президента, у тому числі Шимків, а також прес-секретар Цеголко стверджують, що інформація на серверах не зберігалася, обладнання було в оренді та демонтовано після її закінчення, саму ж оренду оплачував Порошенко із власних коштів. Однак у серії інтерв'ю восени 2018 року Порошенко та Шимків заявляли, що ситуаційна кімната була створена з нуля, обладнання для неї отримано із різних держструктур і Нацбанку, а у системі "Прозорро" знайдений успішно завершений тендер на постачання дискової підсистеми, що призначеної безпосередньо для зберігання інформації.
  • Колишній секретар РНБО Турчинов засекретив інформацію про витрати Радою бюджетних коштів. За твердженням чиновників Держаудітслужби, гриф секретності може бути знято тільки за 5 років, а ознайомлення зі звітом дозволено тільки особам, які мають допуск до держтаємниці.
  • Укроборонпром зупинив виробництво нових бронетранспортерів БТР-4, оскільки військове відомство не допускає до експлуатації техніку, корпуси якої виготовлені із броньованої сталі, виробленої в ЄС.
  • Глава Держбюро розслідувань Труба звільнив 4 своїх заступників за невідповідність займаній посаді.
  • Верховний суд відхилив позов про незаконність призначення Богдана главою президентської адміністрації, оскільки, за твердженням суддів, ці дії не порушують прав позивача.
  • До окружного адмінсуду надійшов позов про відсторонення від посади першого заступника. глави НБУ Рожкової. Чиновники Нацбанку назвали цей позов втручанням до діяльності незалежної структури. Минулого року Апеляційний суд Києва відхилив подібний позов, а проти судді, яка прийняла рішення у першій інстанції, Вища рада правосуддя відкрила дисциплінарне провадження.
  • Глава "Руху нових сил", колишній президент Грузії Саакашвілі прилетів до України після повернення йому громадянства президентом Зеленським. У перших інтерв'ю він заявив, що не збирається мститися за завдані йому образи. Він повністю підтримує президента Зеленського та його команду й виступає за рішуче оновлення всіх гілок влади та політикуму. За його словами, це дозволить Україні різко підвищити рівень життя населення, що врешті-решт буде однією з головних передумов деокупації територій.
  • Антимонопольний комітет попередив про можливе зростання цін на пальне з 1 червня через ембарго та обмеження на транзит, що накладені урядом РФ.
  • НБУ, Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку, Нацкомісія з фінпослуг, Фонд гарантування вкладів фізосіб і Мінфін підписали меморандум про співпрацю у розробці 5-річної стратегії розвитку фінансового сектора.
  • Суд скасував виключення Нацбанком дочірньої компанії PWC (ПрайсвотерхаусКуперс) зі списку авторизованих аудиторів. НБУ прийняв рішення про відкликання ліцензії PWC на ​​проведення аудиту банків 2017 року через незгоду з результатами перевірки Приватбанку перед націоналізацією.
  • 28 травня Мінфін зміг розмістити ОВДП лише на суму 1,23 млрд грн, причому змушений був підняти прибутковість за 3-місячними облігаціями з 17,89% до 18%. Попит на короткотривалі облігації упав у 14 разів, а на довготермінові 2-річні – у 15 разів. Попит на 6 і 12-місячні облігації зріс у 1,6-1,7 разів, але все одно, порівняно з минулим місяцем, попит на державні цінні папери впав у 10 разів, коли загальна вартість ОВДП, розміщених на аукціоні 24 квітня, становила більше 11,2 млрд грн.
  • Курс гривні продовжує падіння на тлі виплати відшкодування ПДВ експортерам, зростання попиту на валюту через закриття валютних контрактів наприкінці місяця, поповнення банками валютної позиції для готівкового продажу, покупку інвесторами доларів для виведення дивідендів. На все це накладаються гучні заяви про можливість дефолту країни та визнання Приватбанку неплатоспроможним, що вже спричинило падіння попиту на державні цінні папери. Офіційний курс гривні встановлено на рівні 26,67 ₴/$ (+0,28 грн), 29,77 ₴/€ (+0,21 грн), 4,11 ₴/10 руб (+0,02 грн). Нацбанк продавав долари для підтримки курсу в анонімному режимі через систему Matching – за оцінками учасників торгів, продано близько $10 млн. Валюта активно дорожчає й на готівковому ринку.

Війна

  • Напруга на Донбасі знову зростає, окупаційні війська все частіше ведуть обстріли зі ствольної артилерії і мінометів. Тривають бої на приморській ділянці фронту у Талаківці, Водяному, Гнутовому, під обстріл потрапили захисники Чермалика Бойківського району й  Новотроїцького. Бої йдуть в околицях Донецька – у Мар'їнці та Пісках, у промзоні Авдіївки, у Новоселівці Другій на трасі Донецьк-Костянтинівка. У Новолуганському на Світлодарському виступі українські війська було обстріляно з гранатометів. Поновилися бої в Золотому та районі траси Р-66 "Бахмутка" – в Орєховому, де окупанти обстріляли позиції ВСУ із важкої артилерії. У районі Станиці Луганської зафіксований обстріл з боку окупаційних військ зі стрілецької зброї. Виявлено тіло бійця, якого оголосили зниклим безвісти під час учорашнього бою під Попасною. Минулої добу втрат серед українських військовослужбовців не було.

Україна та світ

  • Голова Ради Федерації Держдуми РФ Матвієнко заявила про готовність російського керівництва до відновлення добросусідських відносин з Україною та чекає відповідних кроків з боку президента Зеленського та Верховної Ради. Вона запропонувала почати відносини "з чистого аркуша, розібратися до чого ми прийшли та як це виправити і рухатися далі".
  • Спецпрокурор США Мюллер, який вів справу про втручання РФ до президентських виборів у США, подав у відставку. За його словами, у рамках чинної системи правосуддя неможливо висунути звинувачення чинному президенту, а рішення про імпічмент має прийняти Конгрес.

No comments:

Post a Comment