May 29, 2019

28.05.2019: З Адміністрації президента зникло обладнання "ситуаційної кімнати"

З Адміністрації президента зникло обладнання "ситуаційної кімнати"
З Адміністрації президента зникло обладнання "ситуаційної кімнати"

  • З Адміністрації президента зникло обладнання "ситуаційної кімнати".
  • Головою РНБО призначено Данилюка.
  • Зеленський повернув громадянство Саакашвілі.

В Україні

  • Президент Зеленський призначив секретарем РНБО свого радника, колишнього міністра фінансів Данилюка. Данилюк заявив, що має намір зробити з ради "сильний аналітичний центр". Крім того, він зробив гучну заяву про те, що ситуаційна кімната в Адміністрації президента повністю спустошена. Зникли, у тому числі, сервери, на яких зберігалася секретна інформація, та інше обладнання. Прес-секретар колишнього президента Цеголко заявив, що обладнання було придбано особистим коштом Порошенка. Однак користувачі знайшли в ЗМІ інтерв'ю колишнього заступника глави Адміністрації президента Шимківа, який розповідав, що обладнання отримано в державних структурах і Нацбанку, а кімнату створено з нуля.
    Зеленський також видав указ про повернення українського громадянства голові "Руху нових сил", колишньому президенту Грузії Саакашвілі, який заявив, що прилетить до України вже 29 травня. Прикордонна служба повідомила про зняття заборони на його в'їзд до України. Сам Саакашвілі зазначив, що підтримує Зеленського та його команду, але не має політичних амбіцій і не рветься на жодні посади.
  • Президент Зеленський разом з главою НБУ Смолієм та міністром фінансів Маркаровою провів зустріч з представниками місії МВФ, яка інспектує в Києві виконання Україною вимог меморандуму про співпрацю. Зеленський заявив, що співпрацю з Фондом буде продовжено, а Україна залишається надійним партнером, який завжди виконує зобов'язання. Президент сподівається на злагоджену роботу з новим урядом після парламентських виборів щодо реалізації реформ, які саботировалися у попередні роки. Серед них – перезапуск судової системи та антикорупційна реформа. За його словами, уже нинішнього тижня до парламенту буде передано законопроект про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення.
    Більшість провідних банкірів вважають, що передумов для дефолту України за суверенними держзобов'язаннями немає. Європейська бізнес-асоціація, як і представники команди Зеленського, виступає проти дефолту та наполягає на необхідності продовження співпраці з МВФ. Представники ЄБА заявили, що інвестори не ризикують заходити до країни, що перебуває у переддефолтному стані.
    Топ-чиновник Єврокомісії Даніельсон, що перебуває в Києві, повідомив про можливість виділення ЄС другого траншу кредиту (макрофінансової допомоги) на суму €500 млн за програмою, що затверджена минулого року. Умовою надання кредиту він назвав імплементацію автоматизованої перевірки електронних декларацій, запуск ринку електроенергії, прийняття законів про протидію відмиванню грошей і про авторизованих економічних операторів, а також прийняття плану середньотермінового реформування митної і податкової адміністрації.
  • Представники партії Зеленського "Слуга народу" заявили, що Саакашвілі не може бути включений до її списків, оскільки він не проживав на території країни протягом останніх п'яти років. Команда Зеленського запустила проект "Ліфт", який, за словами організаторів, дозволить новим людям прийти до політики й втілити свої проекти в управлінні державою.
    Співак Вакарчук, голова партії "Голос", заявив, що не збирається об'єднуватися з будь-якими політичними силами, партія піде на вибори самостійно.
    Із партії "Батьківщина" вийшов один з найближчих соратників Тимошенко Сенченко, який очолює правозахисну організацію "Сила права".
    Глава партії "Слуга народу" Разумков заявив, що президент Зеленський не подаватиме до Верховної Ради представлення на звільнення генпрокурора Луценка, оскільки депутати відкрито саботують його законодавчі ініціативи.
  • Холдинг Ахметова ДТЕК офіційно отримав повний контроль над компанією "Київобленерго" і звільнив її правління.
  • Антимонопольний комітет за поданням НАБУ відкрив справу про антиконкурентні дії органу влади – Нацкомісії з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг за фактом запровадження формули розрахунку за енергетичне вугілля "Роттердам +". Третьою стороною до справи залучена держкомпанія НАК Енергоатом.
  • НБУ повідомив, що за підсумками 4 місяців поточного року прибуток банків зріс майже на 70%, порівняно з минулим роком, і досяг 18,1 млрд грн.
  • Мінфін затвердив структуру нової Податкової служби –  у її складі з'являться ще три департаменти. Чиновники стверджують, що нова структура виконуватиме аналітичні функції, що дозволить покращити обслуговування платників податків. У рамках реорганізації буде ліквідовано управління внутрішньої безпеки – його функції буде передано управлінню з боротьби з корупцією та кадровій службі.
  • Держказначейство продовжує відшкодування ПДВ експортерам, крім того, на міжбанку спостерігався попит на долари через відкладені покупки у зв'язку з вихідним у США у понеділок, що спричинило послаблення гривні: 26,41 ₴/$ (+0,08 грн), 29,56 ₴/€ (+0,07 грн), 4,09 ₴/10 руб (+0,01 грн). Нацбанк на торги не виходив.

Війна

  • На фронті відновилися бої на приморській ділянці фронту. У Широкиному українські війська було обстріляно із важкої артилерії і мінометів, у Пищовику та Лебединському – із мінометів, у Павлополі та Водяному – зі стрілецької зброї і гранатометів. Бойові зіткнення із застосуванням мінометів тривають на околицях Донецька – у Мар'їнці та Пісках, у промзоні Авдіївки й під Попасною у Луганській області, захисників яких окупанти обстріляли з мінометів. Перестрілки зі стрілецької зброї і гранатометів відбулися у Чермалику Бойківського району на північ від Павлополя, у Кам'янці на трасі Донецьк-Костянтинівка та у Залізному в околицях Горлівки. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілу дістав поранення український військовослужбовець. Під час бою під Попасною ще один боєць пропав без вісті.

Україна та світ

  • Перший закордонний візит президента Зеленського відбудеться 5 червня. Він відвідає Брюссель, де зустрінеться з керівництвом Євросоюзу та генеральним секретарем НАТО Столтенбергом.
  • Спецпредставник Держдепартаменту США Волкер заявив, що США готові надати Україні летальну зброю для самозахисту як в рамках військової допомоги, так і шляхом безпосередньої покупки необхідних систем озброєння – обмежень на поставки до України немає.
  • Китайська компанія Skywell планує протягом наступних 9 місяців запустити великовузлове збирання електроавтобусів в Україні.

No comments:

Post a Comment