May 28, 2019

27.05.2019: Росія не збирається відпускати українських моряків і кораблі


Росія не збирається відпускати українських моряків і кораблі
Росія не збирається відпускати українських моряків і кораблі
  • Росія не збирається відпускати українських моряків і кораблі.
  • У червні Нафтогаз знизить ціни на газ для промислових і побутових споживачів.
  • Президентська партія "Слуга народу" сподівається отримати більшість в новому парламенті.
  • Зеленський приїхав на передову.

В Україні

  • Президент Зеленський відвідав передові позиції армії у Щасті та Станиці Луганській і поспілкувався з військовослужбовцями про побутові умови, харчування, забезпечення технікою, житлом і соціальними пільгами. Він також заслухав доповідь командувача ООС Сирського про ситуацію у районі бойових дій.
  • Представник президента у Верховній Раді Степанчук заявив, що Зеленський не підпише жодного закону, що прийнятий із порушенням процедур, однак готовий підтримати законопроекти, що задовольняють умовам відповідності інтересам українського народу та прав людини, Конституції і верховенства права. Глава парламенту Парубій у відповідь заявив, що Зеленський показав настрій на "конструктивну" роботу та продемонстрував неповагу до Верховної Ради. Парубій також стверджує, що на нараді 21 травня угоди про нове виборче законодавство між президентською командою та главами фракцій не досягнуто.
    Партія президента "Слуга народу" обрала нове керівництво. Її головою став радник Зеленського Разумков, керівником виборчого штабу – ще один член команди на президентських виборах Корнієнко, діджитал-напрям очолить Федоров, який забезпечив максимальний ефект попередньої компанії у соцмережах. Керівництво партії оголосило, що добиратиме депутатів серед 600 тис. членів волонтерської команди, які зареєструвалися під час президентської кампанії. Партія має намір запустити систему соціальних "ліфтів", однак попередній відбір – праймеріз провести не встигне. Партія представить свій список кандидатів, у тому числі, за мажоритарними округами, на з'їзді 8 червня. Згідно з даними соцопитування, проведеного службою "Рейтинг", партію Зеленського на виборах готові підтримати 37% респондентів серед тих, хто збирається взяти участь у голосуванні, Опозиційний блок – 9%, партію Порошенка – 7,5%, Батьківщину – трохи більше 6%. Корнієнко заявив, що "Слуга народу" хоче отримати на виборах більшість і самостійно сформувати уряд.
  • Голова Центральної виборчої комісії Сліпачук заявила, що на тиражування бюлетенів у ЦВК є всього 17 днів, замість 70 за чинним законодавством, і закликала парламент негайно внести зміни до закону про держзакупівлі для зміни тендерних процедур.
  • Заступник глави адміністрації президента Костюк заявив, що команда Зеленського все ще розглядає варіант переїзду із будівлі Адміністрації на Банковій до іншої будівлі. За його словами, варіант має бути швидким і бюджетним, із дотриманням усіх необхідних норм безпеки.
  • На полігоні в Одеській області успішно пройшла випробування крилата ракета "Нептун", оснащена новою системою наведення та автономної роботи з урахуванням застосування противником засобів радіоелектронної боротьби.
  • Після скасування указу Порошенка та звільнення на Зеленського подали в суд 2 чиновника – Горковенко, якого колишній президент призначив членом Нацради з питань телебачення та радіомовлення, і колишній глава цієї ради Артеменко, якого Порошенко призначив членом Національної комісії з питань регулювання у сфері радіозв'язку та інформатизації. Горковенко працював в адміністрації Порошенка та відповідав за зв'язок зі ЗМІ, Артеменко відомий численними скандалами, що пов'язані з "віджиманням" телеканалів на користь Порошенка.
  • Колишній заступник глави адміністрації Януковича Портнов подав до Держбюро розслідувань ще одну заяву про злочин колишнього президента Порошенка, в якому звинуватив його в спробі узурпації судової влади шляхом видання указу про самостійне призначення двох членів Вищої ради правосуддя за президентською квотою без конкурсу.
  • На сайті президента набрала необхідну кількість голосів петиція про скасування петиції про відставку Зеленського.
  • Верховний суд відхилив позов до президента Зеленського про незаконність його указу про розпуск Верховної Ради і призначення позачергових виборів, оскільки "розгляд справи належить до повноважень Конституційного суду".
  • Інститут мовознавства опублікував повний текст нової редакції Українського правопису. Із нього прибрано деякі норми проекту, що був оприлюднений раніше, та введено кілька норм, застосування яких є обов'язковим. Введення змін спричинить переучування більшості школярів, а також внесення змін до автоматичних коректорів, перекладачів, формувальників субтитрів під відео.
  • Нафтогаз знизить ціну газу для промислових споживачів у червні на 8% через падіння цін на міжнародних ринках. За словами глави компанії Коболєва, майже так само буде знижено ціни для домогосподарств.
  • 27 травня офіційно розпочала роботу міжнародний депозитарій Clearstream, який забезпечує можливість безперешкодної купівлі іноземцями державних цінних паперів із розрахунком за них у рамках самої системи.
  • Команда президента Зеленського відхрестилася від пропозиції олігарха Коломойського про дефолт України. На думку більшості експертів, передумов для дефолту наразі немає, незважаючи на зниження золотовалютних резервів – держборг виріс на 1,3% або на більш ніж $1 млрд і сягнув майже $80 млрд. Уряд успішно виплатив за зовнішніми боргами з початку року $5,6 млрд, а рівень резервів достатній для забезпечення критичного імпорту протягом більше 3 місяців. Міністр соцполітики Рева на зустрічі з експертами МВФ заявив, що загроз для економічної стабільності в даний момент немає, уряд повністю контролює ситуацію з виплатами субсидій і пенсій.
  • У понеділок обсяг торгів на ринку був невеликим через вихідний день ​​у США. Тенденції ринку визначили великі гравці, курс протягом сесії коливався досить значно на невеликих угодах і зафіксований на рівні 26,33 ₴/$ (-0,15 грн), 29,48 ₴/€ (-0,14 грн), 4,08 ₴/10 руб (-0,01 грн).

Київ

  • На пішохідному мосту над Володимирським узвозом тріснуло ще одне скло. За заявою прес-служби Муніципальної охорони, це сталося після того, як на ньому стрибала група молодих людей. Мер Кличко пообіцяв встановити на мосту та під ним додаткові засоби відеоспостереження.

Війна

  • Окупанти обстріляли українські війська із мінометів у районі КПВВ "Новотроїцьке" на трасі Донецьк-Маріуполь, в околицях Донецька – у Мар'їнці та на трасі Горлівка-Бахмут – у Миколаївці Другій. Були обстріляні зі стрілецької зброї і гранатометів захисники Південного (Чигирів) і Майорську в околицях Горлівки. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, загиблих і поранених минулої доби серед українських військових не було.

Україна та світ

  • Московський суд відхилив апеляції і залишив під вартою 24 українських моряків, що були захоплені береговою охороною ФСБ РФ у районі Керченської протоки в листопаді 2018 р. Прес-секретар російського президента Пєсков підтвердив, що Росія не має наміру виконувати ухвалу Міжнародного суду ООН з морського права щодо звільнення захоплених моряків та суден.
  • Патріарх Російської православної церкви Кирило висловив надію на закінчення утисків в Україні УПЦ Московського патріархату при президенті Зеленському.
  • Європейський банк реконструкції і розвитку підтримав рекомендації міжнародних партнерів України про перенесення введення ринку електроенергії з 1 липня, оскільки його імплементацію ще не завершено. Незважаючи на попередження вітчизняних і закордонних експертів про можливі негативні наслідки, прем'єр-міністр Гройсман стверджує, що до запуску ринку все готово.


No comments:

Post a Comment