May 26, 2019

25.05.2019: Міжнародний трибунал ООН з морського права зобов'язав РФ звільнити українських моряків

Міжнародний трибунал ООН з морського права зобов'язав РФ звільнити українських моряків
Міжнародний трибунал ООН з морського права зобов'язав РФ
звільнити українських моряків

  • Міжнародний трибунал ООН з морського права зобов'язав РФ звільнити українських моряків.
  • Київська влада відкрила пішохідний міст між аркою Дружби народів і Володимирською гіркою.
  • Петиція на сайті президента про звільнення Богдана набрала 25 тис. голосів.

В Україні

  • Поліція відкрила вже два кримінальних провадження за фактами підкупу виборців у Луганській і Вінницькій областях на початку кампанії із дострокових виборів до Верховної Ради.
  • Почесний патріарх УПЦ КП Філарет був присутній на службі в день ангела глави ПЦУ Епіфанія разом із представниками Вселенського патріархату та ченцями Афонського монастиря.
  • Петиція на сайті президента Зеленського про звільнення з посади глави його адміністрації Богдана набрала 25 тис. голосів.
  • Генеральний прокурор Луценко назвав головними джерелами корупції в Україні держпідприємства, митницю та реєстраційну систему і підкреслив, що нова влада має перекрити ці джерела.
  • Співак Вакарчук головним завданням своєї партії "Голос" у разі проходження до Верховної Ради назвав звільнення українських громадян – політв'язнів, утримуваних Росією.
  • У Рівному поліція затримала двох молодих людей, які влаштували в центрі міста флешмоб з вимогою про імпічмент президента Зеленського. Складено адмінпротоколи за проведення несанкціонованого мітингу. Правозахисники стверджують, що поліція перевищила повноваження, оскільки громадяни мають право не повідомляти владу про проведення таких заходів.

Київ

  • Мер столиці Кличко відкрив пішохідний міст між двома туристичними локаціями – аркою Дружби народів (парк "Хрещатий") і Володимирською гіркою. З мостом пов'язано кілька гучних скандалів. Швейцарське архітектурне бюро, яке виграло конкурс на будівництво, так і не отримало права на реалізацію проекту, до того ж, влада столиці не виплатила грошовий приз і не сплатила за використання проекту. Під час будівництва вартість проекту зросла з 260 до 419 млн грн. Швейцарські архітектори оцінили вартість робіт в $6 млн або приблизно в 155 млн грн.

Війна

  • Бойові дії минулої доби відбувалися в околицях Донецька – у Пісках, де українські війська потрапили під мінометний обстріл, та в Опитному, а також на приморській ділянці фронту – у Гнутовому й Павлополі. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, армія завершила добу без втрат.

Україна та світ

  • Міжнародний постійно діючий суд, створений, відповідно до конвенції ООН з морського права, визнав свою юрисдикцію в розгляді позову України до Росії з питання обмеження судноплавства у Керченській протоці. Суд зобов'язав Росію як захід забезпечення позову, негайно звільнити українських військових моряків і судна, затримані в районі протоки в листопаді 2018 року, а також дозволити їм повернутися до України. До того ж, Росія має поінформувати суд до 25 червня про виконання рішення. Представники РФ на засіданні були відсутні. МЗС Росії не прокоментував рішення трибуналу, однак зробив заяву про те, що суд не мав права розглядати цей позов. Заступник міністра закордонних справ України Зеркаль заявила, що розглядати справу по суті буде окремий арбітраж, а слухання можуть тривати кілька років. МЗС РФ, у свою чергу, заявило про підготовку матеріалів для обґрунтування своєї позиції. Президент Зеленський заявив, що звільнення моряків може послужити сигналом готовності Росії до мирних переговорів і припинення "конфлікту" з Україною. Адвокати моряків і МЗС України сподіваються на швидке звільнення моряків і повернення їх додому. Посольство США закликало російську владу негайно звільнити моряків і судна, а адвокат моряків Полозов вважає, що відмова РФ виконати рішення суду спричинить нові санкції. Російська влада вже заявила, що не збираються його виконувати.
    Головний військовий прокурор Матіос повідомив про рішення суду, який заочно заарештував 15 російських військовослужбовців за агресивні дії у районі Керченської протоки. Серед них – 4 генералів та адміралів, 9 офіцерів і 2 рядових, яким повідомлено про підозру.
  • Влада США передала Україні чергову партію військової допомоги – контрбатарейні радари. Із 2014 р. міністерство оборони США передало українській армії уже 14 подібних радарів, що призначені для визначення в реальному часі координат вогневих позицій мінометів, артилерії і систем залпового вогню.

No comments:

Post a Comment