May 23, 2019

22.05.2019: Верховна Рада провалила пропозиції Зеленського щодо зміни виборчого закону й держзакупівель


Верховна Рада провалила пропозиції Зеленського щодо зміни виборчого закону й держзакупівель
Верховна Рада провалила законопроекти Зеленського 
  • Верховна Рада провалила пропозиції Зеленського щодо зміни виборчого закону й держзакупівель.
  • На лінії фронту потрапили у полон 8 українських військовослужбовців.
  • Місія МВФ продовжує роботу в Києві.

В Україні

  • Після наради в Адміністрації президента, у вівторок, депутати Верховної Ради відмовилися вносити на розгляд законопроекти команди Зеленського про зміну виборчого законодавства та про публічні держзакупівлі – за них проголосували всього 92 і 127 депутатів, відповідно. Зеленський звернувся до громадян України із закликом провалити на виборах політиків, які саботують новий виборчий закон з відкритими партійними списками та ліквідацією мажоритарних округів, і вибрати нових, здатних змінити країну не на словах, а насправді.
    У Верховній Раді депутати від Народного фронту почали збирати підписи під зверненням до Конституційного суду про незаконність розпуску парламенту. Колишній президент Порошенко заявив, що Зеленський почав свою діяльність із порушення Конституції. Глава Верховної Ради Парубій також вважає, що указ про розпуск суперечить Конституції, а його автор мусить відповісти за це рішення.
  • Президент Зеленський призначив заступником глави своєї адміністрації посла України при НАТО Пристайка. Заступник глави МЗС Зеркаль відмовилася від посади й продовжить працювати в міністерстві. Представником президента в Кабміні призначено колишнього члена НКРЕКП Геруса, а першим заступником голови СБУ – начальника управління з боротьби з корупцією та оргзлочинністю – колишнього керівника "Студії Квартал 95" Баканова.
    За повідомленнями ЗМІ, Зеленський збирається призначити колишнього міністра фінансів Данилюка главою РНБО. Сам Данилюк заявив, що Рада під його керівництвом оновить не тільки склад, але й формат роботи. За його словами, першим завданням РНБО буде віднаходження рішення про збереження транзиту російського газу територією України, а повернення Криму наразі не є питанням порядку денного.
  • Глава управління держохорони Гелетей повідомив, що подає у відставку.
  • Спеціальна антикорупційна прокуратура відкрила кримінальне провадження щодо президента Порошенка, посадових осіб державних органів і депутатів Верховної Ради за фактами злочинної діяльності, у тому числі, привласненні бюджетних коштів при закупівлях вугілля для держкомпанії Центренерго та інших підприємств.
  • Нацбанк і Приватбанк виграли в останній інстанції позови проти підприємств олігарха Коломойського – Нікопольського феросплавного заводу та кіпрської офшорної компанії Travelco Holdings Ltd, якими він хотів зняти з себе особисті зобов'язання з кредитів рефінансування НБУ.
  • Адвокат глави партії "Рух нових сил" Саакашвілі передав лист президенту Зеленському з проханням про відновлення українського громадянства, якого його позбавив президент Порошенко 2017 року.
  • За 4 місяці 2019 року кількість одержувачів субсидій збільшилася на чверть і перевищила 4 млн домогосподарств.
  • 27 травня Україна приєднається до міжнародного депозитарію цінних паперів Clearstream. За твердженням чиновників НБУ, це дозволить полегшити доступ іноземних інвесторів до державних зобов'язань, що номіновані в гривнях, сприятиме зниженню потреби у фінансуванні та зменшенню валютних ризиків.
  • Протягом дня ЗМІ поширили інформацію про від'їзд місії МВФ з Києва, яка виявилася неправдивою. На думку аналітиків інвестфонду Concorde Capital, без зовнішнього фінансування Україна може досягти переддефолтного стану вже наприкінці поточного року, а зовнішні запозичення будуть можливі лише на умовах відновлення співпраці з МВФ. Глава інвестфонду Dragon Capital Фіала заявив, що інвестори негативно відреагували на кадрові призначення президента Зеленського. Представник президента в Кабміні Герус вважає, що співпраця з Фондом може продовжитися після парламентських виборів і призначення нового уряду. При цьому він заперечує, що на ситуацію могли вплинути кадрові призначення Зеленского. В Адміністрації президента повідомили, що відповідальним за переговори з МВФ призначено радника Зеленського Данилюка, якого збираються призначити секретарем РНБО.
  • Іноземні спекулянти не продавали валюту для купівлі гривневих ОВДП, оскільки обсяг розміщення був украй незначний – замість 8-10 млрд грн Мінфіну вдалося залучити лише 2,1 млрд. Ринок негативно відреагував на призначення Зеленського, крім того, новина про нібито від'їзді місії МВФ підстьобнула настрої на скупівлю валюти. Експортери очікують найближчими днями початку виплат Держказначейством відшкодування ПДВ і притримують гривню. НБУ для підтримки курсу валюту не продавав. Усі ці фактори призвели до послаблення гривні: 26,30 ₴/$ (+0,19 грн), 29,38 ₴/€ (+0,24 грн), 4,08 ₴/10 руб (+0,04 грн). Ще вище підстрибнув курс в обмінних пунктах.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли з важкої артилерії і мінометів позиції українських військ у Золотому, а в околицях Донецька – у Мар'їнці та Попасній – у Новоолександрівці – зі стрілецької зброї і гранатометів. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілу зазнав поранення український військовослужбовець. До зведення не потрапив кричущий випадок, коли 8 українських військовослужбовців, що пересувалися  уздовж лінії фронту в районі Новотроїцького, потрапили у полон до бойовиків.

Україна та світ

  • Уряди України та Грузії підписали протокол про внесення змін до угоди про зону вільної торгівлі, згідно з якою обидві країни застосовуватимуть ідентичні правила походження товарів. За твердженням чиновників Мінекономрозвитку, це дозволить налагодити виробництво товарів із грузинського сировини ат експортувати продукцію до країн ЄС з нульовою або пільговою ставкою оподаткування, відповідно до конвенції Pan-Euro-Med.
  • Міністр енергетики США Перрі повідомив про швидке введення американських санкцій щодо компаній, що беруть участь у будівництві газогону "Північний потік-2". Міністерство економіки Німеччини виступило категорично проти введення санкцій, особливо тих, які мають екстериторіальну юрисдикцію.
  • Новий командувач сил НАТО в Європі Уолтерс заявив про продовження та розширення військової підтримки з боку США Україні для того, щоб вона могла забезпечити надійний захист своїх територій.
  • Російська влада назвали "внутрішньою справою України" пропозицію глави адміністрації президента Богдана про проведення референдуму з питання переговорів з РФ. Прес-секретар російського президента Пєсков заявив, що Москва чекає від влади України конкретних кроків щодо поліпшення взаємин.

No comments:

Post a Comment