May 19, 2019

18.05.2019: 75-а річниця депортації кримських татар

75-а річниця депортації кримських татар
75-а річниця депортації кримських татар

  • 75-а річниця депортації кримських татар.
  • Зеленський пообіцяв створити депутатам "незручності" за перекриття центру Києва в робочий день.
  • Активісти знесли паркан навколо будівництва меморіалу Героям Небесної Сотні на Майдані.

В Україні

  • 20 травня на інавгурацію президента Зеленського запрошено всіх колишніх президентів, крім Януковича. О 10 ранку Зеленський принесе присягу у Верховній Раді, потім військові присягнуть йому як верховному головнокомандувачу. Далі відбудеться прийом офіційних іноземних делегацій в Маріїнському палаці, після чого Зеленський у президентській адміністрації зустрінеться з іноземними президентами та членами урядів.
    США направляють на інавгурацію Зеленського делегацію в складі міністра енергетики Перрі, спецпредставника Держдепартаменту Волкера, в.о. посла в Україні Пеннінгтона, посла в ЄС Сондланда та глави департаменту у справах Європи РНБО Віндмана.
    Центр столиці буде перекрито 19 і 20 травня для проведення заходів з інавгурації. Зеленський записав відеозвернення, в якому приніс вибачення українцями за незручності, пов'язані з інавгурацією. Він заявив, що метою пропозиції про проведення церемонії 19 травня було уникнення незручностей для киян та пообіцяв створити для депутатів "незручності" у відповідь.
  • У Києві відбулися заходи, присвячені дню депортації кримських татар. Новообраний президент Зеленський заявив, що вірить у звільнення Криму від окупації. Чинний президент Порошенко висловив надію на внесення до Конституції змін щодо визнання кримськотатарської автономії у складі України.
  • Віце-прем'єр-міністр – міністр регіонального розвитку Зубко заявив, що українцям не варто очікувати зниження цін на газ, оскільки вони не можуть впливати на його "ринкову вартість", а лише контролювати обсяги його споживання.
  • Чинний президент Порошенко підписав укази про святкування "Дня батька" у третю неділю червня та про стратегію національно-патріотичного виховання. Він також нагородив орденом Ярослава Мудрого спецпредставника Держдепартаменту США Волкера, присвоїв ранг посла депутату БПП Ар'єву та призначив державні стипендії імені Левка Лук'яненка політв'язням Балуху, Семене, Сенцову та Сущенку.
  • Лідер партії "УДАР", мер Києва Кличко, заявив, що партія обов’язково візьме участь у парламентських виборах.

Київ

  • На Алеї Героїв Небесної Сотні активісти руху С14 знесли паркан, який огороджує ділянку будівництва меморіального комплексу, оскільки, за їх твердженням, влада намагається знищити сліди злочину, а будівництво вестиме компанія, що належить "завгоспу Януковича" Кравцю, яка вже брала участь у захопленні будівлі Гостинного двору на Подолі.
  • Біля Адміністрації президента відбулася акція "Хто замовив Катю Гандзюк?" із вимогою покарання замовників і виконавців вбивства активістки.

Війна

  • Окупанти знову застосували важку артилерію – позиції українських військ були обстріляні в Новотошківському на трасі Р-66 "Бахмутка" у Луганській області. Під мінометний обстріл потрапили захисники Пісок на околиці Донецька, Південного (Чигирях) в околицях Горлівки та Кримського. Перестрілки із застосуванням стрілецької зброї і гранатометів відбулися на приморській ділянці фронту – у Піщовику та Водяному, в околицях Донецька – у Мар'їнці, промзоні Авдіївки, Новоселівці Другій поблизу Торецького та в Станиці Луганській. У Кримському окупанти після артнальоту вели обстріл з озброєння БМП, стрілецької зброї і гранатометів. Унаслідок обстрілів поранено 4 українських військовослужбовців.

Україна та світ

  • Президент Туреччини Ердоган заявив, що покупка за $2,5 млрд 4 російських зенітно-ракетних комплексів С-400 – "питання вже вирішене". Надалі, за його словами, Туреччина візьме участь у розробці у співпраці з РФ новітнього комплексу С-500. Купівля С-400 у РФ уже спричинила зростання напруженості всередині НАТО та відмову США від постачання Туреччини новітніх винищувачів п'ятого покоління F-35.
  • У фіналі пісенного конкурсу Євробачення в Ізраїлі переміг співак із Нідерландів Лоуренс.

No comments:

Post a Comment