May 18, 2019

17.05.2019: Фракція Народного фронту оголосила про вихід із парламентської коаліції

Фракція Народного фронту оголосила про вихід із парламентської коаліції
Фракція Народного фронту оголосила про вихід із парламентської коаліції

  • Фракція Народного фронту оголосила про вихід із парламентської коаліції.
  • Подали у відставку секретар РНБО, міністр закордонних справ, заступники глави адміністрації президента.
  • Рада глав МЗС країн – учасниць Ради Європи прийняла рішення про повернення Росії до ПАРЄ.

В Україні

  • Процедура інавгурації президента встановлена ​​постановою Верховної Ради 2004 року. Урочиста церемонія розпочнеться о 10 годині 20 травня й транслюватиметься всіма національними телеканалами. Зеленський запросив усіх своїх прихильників взяти участь у церемонії у Маріїнському парку перед будівлею Верховної Ради. Інавгурацію збираються відвідати глава МЗС Польщі, президенти Угорщини, Естонії, Литви, Латвії і Грузії, прем'єр Молдови, віце-президент Туреччини, міністр енергетики США та колишній президент Німеччини.
    Олігарх Коломойський заявив, що буде присутній на інавгурації, "якщо його запросять", повідомив, що має намір жити в Україні протягом наступних 5 років і сподівається на встановлення верховенства права.
  • Парламентська фракція "Народного фронту" оголосила про вихід із коаліції. Згідно із законом, на формування нової коаліції відведено 30 днів. Глава Верховної Ради Парубій протягом 2 років відмовлявся виконати рішення суду, що пропонує пред'явити підписи депутатів – членів правлячої коаліції. За підрахунками громадських активістів та експертів, коаліції де-факто не існувало, а демарш "Народного фронту" є спробою затягування часу, щоб гарантувати неможливість розпуску парламенту. У разі, якщо Верховну Раду не буде розпущено, вона працюватиме до чергових виборів 27 жовтня, а уряд – до обрання нового складу депутатів, формування коаліції і призначення нових міністрів.
    Представник президента Порошенка в парламенті депутат Луценко заявила про готовність Блоку Порошенка брати участь у новій коаліції тільки за умов збігу основних принципів її програми з курсом, якого дотримувалася фракція. Луценко також стверджує, що Блок Порошенка обов'язково потрапить до нового парламенту та не виключає можливості співпраці з партією "Голос" співака Вакарчука.
    Фракція "Батьківщина" заявила про готовність допомогти новообраному президенту у реалізації його ініціатив.
    Команда Зеленського в перші 100 днів після інавгурації має намір провести "аудит держави" та перепис населення, щоб з'ясувати реальний стан справ у країні.
  • Про відставку оголосили міністр закордонних справ Клімкін і секретар РНБО Турчинов. Клімкін повідомив, що подасть заяву 20 травня новообраному президенту Зеленському, після чого збирається залишитися в політиці та балотуватися до Верховної Ради.
    Крім того, у відставку подав одіозний перший заступник глави СБУ Демчина, якому Порошенко присвоїв таємним указом звання генерал-полковника.
  • Порошенко звільнив свого прес-секретаря Цеголка та всіх радників, у тому числі, на громадських засадах. Крім того, у четвер подав у відставку заступник глави адміністрації президента Єлісєєв, який відповідає за міжнародний блок, і перший заступник глави адміністрації Ковальчук.
    У будівлі адміністрації відбулася зустріч команди Зеленського та представників Порошенка щодо передавання справ.
  • Чинний президент Порошенко надав громадянство колишньому депутату Держдуми Пономарьову таі двоюрідній сестрі політв'язня Сенцова Каплан. Крім того, він підписав указ про запуск мережі мобільного зв'язку 5g 2020 року.
  • Прем'єр-міністр Гройсман заявив, що з початку року уряд спрямував на монетизацію субсидій 5,7 млрд грн. За його словами, кількість домогосподарств – отримувачів субсидій  становить 3,4 млн.
  • Державна фіскальна служба переведена у статус припинення діяльності, що передує її реорганізації і поділу на Податкову та Митну служби. Податкова служба вже отримала статус юридичної особи.
  • Глава Пенсійного фонду Капінус заявив, що поточного роцу запланований дефіцит пенсійного фонду скоротився до 30 млрд грн унаслідок збільшення надходжень від єдиного соціального внеску.
  • Окружний адмінсуд Києва відкрив провадження за позовом журналіста Дубинського, який вимагає заборони виїзду за кордон після інавгурації президента Зеленського колишнього президента Порошенка, голови Верховної Ради Парубія, прем'єр-міністра Гройсмана, голови правління Нафтогазу Коболєва, понад 50 депутатів Верховної Ради та всіх членів уряду, а також суддів Верховного суду та членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів.
  • Генпрокуратура затримала виконувача обов'язків глави Держслужби зайнятості Ярошенка під час отримання хабара в сумі 480 тис. грн.
  • Мінфін погасив єврооблігації на суму $1 млрд, що були взяті під гарантії уряду США 2014 року під 1,85% річних.
  • Мінфін зменшив прибутковість за довготривалими ОВДП, починаючи з поточного тижня, до 16% річних.
  • На міжбанку – нестійка рівновага попиту та пропозиції за невеликих обсягів торгів: 26,37 ₴/$ (+0,03 грн), 29,46 ₴/€ (-0,05 грн), 4,08 ₴/10 руб. Незважаючи на період бюджетних платежів, експортери не поспішають продавати валюту, рівень ліквідності у банківській системі високий. НБУ не виходить на торги вже кілька днів.

Війна

  • На фронті – без змін. Окупанти обстріляли позиції українських військ із мінометів у Павлополі, на приморській ділянці фронту, у Новгородському в околицях Горлівки, у Кримському, у районі траси Р-66 "Бахмутка". Біля невідкритого КПВВ "Золоте" у Луганській області, крім мінометів, окупанти застосували й ствольну артилерію. Перестрілки із застосуванням стрілецької зброї і гранатометів відбулися всією лінією фронту – у Гнутовому та Павлополі, у Новотроїцькому на трасі Донецьк-Маріуполь, а також у Кримському. Унаслідок обстрілів 3 українських військовослужбовців дістали поранень.

Україна та світ

  • Білорусь зупинила прокачування російської нафти до України нафтопроводом "Дружба" через відсутність на українській території резервуарів для відкачування нафти, що забруднена хлорорганічними речовинами. Постачання нафти до Польщу також зупинені. Відновлення прокачування заплановано на 20 травня. Нафтогазова асоціація України повідомила, що зупинка прокачування не вплинула на постачання нафтопродуктів із Білорусі – вони здійснюються у плановому режимі.
  • Рада міністрів закордонних справ країн – членів Ради Європи під тиском Франції і Німеччини прийняла рішення, що дозволяє повернути Росію до роботи Ради та Парламентської асамблеї для здійснення "доступу громадян РФ до справедливого правосуддя" – Європейського суду з прав людини. Однак для повернення Росії до ПАРЄ потрібне прийняття рішення регламентним комітетом і голосування більшості депутатів Асамблеї за цю резолюцію. Росія була усунена від участі в ПАРЄ 2014 року після незаконної анексії Криму.
  • За відомостями консалтингового агентства Bloomberg, після вступу до ЄС, із Польщі на роботу виїхало близько 2 млн осіб. Більшість з них замінили українці, які працюють у кожній п'ятій польської компанії. Понад 400 тис. українців офіційно платять соцвнески польській службі соцзабезпечення. Рівень безробіття у Польщі – один із найнижчих в ЄС і становить 3,8%, а ВВП зростає на 5% за рік.
  • В Італії проходить суд над колишнім добровольцем Національної гвардії Марківим, якого звинувачують в участі у вбивстві італійського репортера Роккеллі та його перекладача з РФ. Товариші по службі Марківа докладно розповіли суду про бої у районі Слов'янська, де загинув від осколка міни журналіст, і заявили, що Національна гвардія не мала на озброєнні мінометів, а сам журналіст піддавав наражався на небезпеку, перебуваючи на позиціях незаконних збройних формувань.

Тренди

  • Прем'єр-міністр Гройсман заявив, що перенесення запуску ринку електроенергії неможливе, незважаючи на відсутність багатьох нормативних актів, а уряд до 1 липня прийме всі необхідні документи. На думку експертів, введення ринку електроенергії в умовах монопольного положення у генерації і транспортуванні компаній олігарха Ахметова може призвести до різкого зростання тарифів на електроенергію. До того ж, програмна забезпечення ще не готове й не тестувалося у робочому режимі.

No comments:

Post a Comment