May 17, 2019

16.05.2019: Інавгурацію Зеленського призначено на 20 травня


Інавгурацію Зеленського призначено на 20 травня
Інавгурацію Зеленського призначено на 20 травня
  • Інавгурацію Зеленського призначено на 20 травня.
  • Команда Зеленського виступає за розпуск Верховної Ради.
  • Термін розмитнення автомобілів на єврономерах без штрафів подовжено на 90 днів.

В Україні

  • Верховна Рада визначилася з датою інавгурації президента Зеленського. Вона відбудеться 20 травня, у понеділок. У команді Зеленського наполягають на розпуску парламенту, оскільки парламентської коаліції не існує. Фракція Блоку Порошенка заявила про готовність до дострокових виборів.
    Співак Вакарчук оголосив про створення нової партії "Голос", з якою він має намір іти на вибори до Верховної Ради.
    Згідно з опитуванням суспільної думки центра “Рейтинг”, за дострокових виборів до парламенту можуть потрапити партії Зеленського "Слуга народу", "Опозиційна платформа –
     За Життя", Блок Порошенка та партія "Батьківщина" Тимошенко.
  • Верховна Рада прийняла закон про подовження на 90 днів періоду розмитнення автомобілів на єврономерах (“євроблях”)  без застосування штрафів.
  • Закон про мову опубліковано. Чинний президент Порошенко закликав нову українську владу підтримати прийнятий закон, що, за його словами, є "стимулюючим і мотивуючим" для розвитку української мови. Він відкинув претензії про утиск національних меншин, оскільки їх права захищає Конституція, крім того, існує закон про мови національних меншин. МЗС Угорщини висловив надію про можливість разом із новообраним президентом Зеленським вирішення всіх проблемних питань, що стосуються угорської меншини в Україні, і заявив про зацікавленість у відновленні дружніх відносин між двома країнами.
  • Компанія олігарха Ахметова ДТЕК повністю закрила операцію з купівлі контрольних пакетів акцій "Одесаобленерго" та "Київобленерго" у "словацької" компанії VS Energy, контрольованої колишнім спікером Держдуми, російським олігархом Бабаковим, який пов'язаний з одним з найбільших російських злочинних угруповань "сонцевськими".
  • Голова правління "Укрпошти" Смілянський заявив про намір продати будівлю Головпоштамту в Києві, він виступає також за скорочення і продаж офісів і сортувальних центрів в інших містах.
  • Колишній голова Конституційного суду Шевчук назвав "збігом" скасування кримінального переслідування за незаконне збагачення перед президентськими виборами. Він стверджує, що цей епізод став елементом "брудної кампанії" проти нього – його противники стверджують, що саме Шевчук "продавив" таке рішення.
  • Спеціалізована антикорупційна прокуратура відкрила кримінальне провадження за підозрою депутата Лещенка в отриманні хабарів за лобіювання інтересів підприємця та чинення тиску на посадових осіб органів влади та правоохоронців.
  • Окружний адмінсуд Києва визнав протиправною постанову Кабміну, згідно з якою право призначення голови та членів правління Нафтогазу надано зборам акціонерів без згоди наглядової ради.
  • Власники визнаних неплатоспроможними банків "Фінанси та кредит" і VAB-банку олігархи Жеваго та Бахматюк звинуватили колишню главу НБУ Гонтареву в непрофесіоналізмі. Гонтарева у відповідь заявила, що власники банків не виконали свої особисті гарантії з повернення кредитів рефінансування НБУ.
  • На валютному ринку йде позиційна боротьба з тенденцією на ослаблення гривні. Протягом дня спроби розгойдати курс успіху не мали, офіційний курс встановлено на рівні 26,34 ₴/$ (-0,03 грн), 29,51 ₴/€ (+0,02 грн), 4,08 ₴/10 руб (+0,01 грн).

Війна

  • На сході не припиняються бої на приморській ділянці фронту, у районі КПВВ "Новотроїцьке" на трасі Донецьк-Маріуполь, у Волноваському районі, в околицях Донецька, Авдіївки, Попасної та у Золотому, у районі невідкритого КПВВ в Луганській області. Окупанти обстріляли з мінометів Водяне, Опитне, Золоте-4, перестрілки із застосуванням стрілецької зброї і гранатометів відбулися всією лінії фронту. Унаслідок обстрілу один український військовослужбовець загинув, ще одного – поранено.
  • Заступник голови Верховної Ради Геращенко подала чинному президенту заяву про відставку з посади представника України в гуманітарній підгрупі на переговорах тристоронньої контактної групи у Мінську з врегулювання ситуації на Донбасі.

Україна та світ

  • Президент Молдови Додон заявив про домовленість про зустріч з новообраним президентом Зеленським найближчим часом для обговорення молдавсько-українських взаємин. Додон неодноразово підкреслював, що Крим не окупований Росією, а законно приєднаний. Порошенко відмовився зустрічатися з Додоном до визнання їм незаконності анексії Криму та російської агресії проти України.
  • Комітет нижньої палати Конгресу США затвердив законопроект про фінансування зарубіжних операцій і суміжних програм за лінією Держдепартаменту та USAID, згідно з яким Україна може отримати допомогу на суму майже в $446 млн, у тому числі $115 млн – за програмою міжнародного військового фінансування.

Тренди

  • Власник компанії Ferrexpo олігарх Жеваго вважає, що зростання ВВП в Україні – це методологічна інтерпретація статистики, а насправді реального економічного зростання в країні немає. На його думку, підвищення тарифів на газ, електроенергію та комунальні тарифи разом із виплатою субсидій населенню дало можливість отримати ці гроші Нафтогазу, що дозволило йому сплатити податки та показати прибуток. Однак, за словами Жевага, у разі зростання економіки підвищуються й деривативи, чого не спостерігається, а ситуація у промисловості така сама, як і 2013 року, що призвело до революційної ситуації і падіння режиму Януковича.
  • 24 травня буде скликано Священний синод Православної церкви в Україні. На синоді, на думку митрополита ПЦУ Епіфанія, може бути вирішений конфлікт у церкві, ініційований почесним патріархом Філаретом, який звинуватив Епіфанія в тому, що він занадто прислухається до побажань української влади та Вселенського патріархату. Епіфаній також заявив, що УПЦ Київського патріархату була розпущена та влилася до об'єднаної Православної церкви в Україні 15 грудня 2018 року.

No comments:

Post a Comment