May 16, 2019

15.05.2019: Кабмін вводить із 1 серпня спеціальні мита на всі російські товари

Кабмін вводить із 1 серпня спеціальні мита на всі російські товари
Кабмін вводить із 1 серпня спеціальні мита на всі російські товари

  • Кабмін вводить із 1 серпня спеціальні мита на всі російські товари.
  • Профільний комітет парламенту виніс на розгляд усі проекти постанов про дату інавгурації.
  • Порошенко підписав закон про мову.
  • Коломойський повернувся до України.
  • Філарет звинуватив Порошенка в обмані під час обрання Епіфанія главою ПЦУ.

В Україні

  • Чинний президент Порошенко підписав закон про мову.
  • Профільний комітет Верховної Ради розглянув проекти постанов про призначення дня інавгурації президента Зеленського та прийняв рішення винести їх усі до сесійної зали для послідовного голосування, доки один з них не набере 226 голосів. Якщо ж жодного із проектів не буде підтримано, дату інавгурації має призначити голова Верховної Ради Парубій.
    Парламентський комітет з питань прав людини, нацменшин і національних відносин рекомендував до розгляду законопроект про легалізацію медичного застосування марихуани.
    У центрі Києва біля Верховної Ради відбулася акція власників автомобілів на єврономерах, які вимагали скасування акцизу на ввезені до України автомобілі та відтермінувати введення штрафних санкцій, які настають 24 травня за відмови від розмитнення. Глава комітету з податкової і фінансової політики Южаніна вважає недоцільним подовження терміну розмитнення без сплати штрафів, крім пільг для багатодітних сімей та інших незахищених верств населення, які можуть бути введені підзаконним актом Міністерства соціальної політики.
  • Уряд подав до Верховної Ради звіт про виконання держбюджету за 2018 року. Профільний комітет рекомендував Верховній Раді його схвалити, після чого бюджетний цикл минулого року буде завершено.
  • Кабмін схвалив прогноз Міністерства економічного розвитку на 2020-2022 рр. Оптимістичний сценарій передбачає зростання ВВП 2020 року на 3,3% за рівня інфляції 6%, 2021 – 3,8% за інфляції 5,7% і 2022 року – 4,1% за інфляції 5,3%. Песимістичний прогноз передбачає зростання ВВП 2020 року на 3,6% за інфляції в 6,5%, 2021 – на 3,6% за інфляції 7,1% і 2022 року – на 3,3% за інфляції 7%.
  • Уряд звільнив двох заступників голови Держфіскальної служби, які виконували обов'язки з липня 2018 р. Чиновники написали заяви про звільнення за власним бажанням. Найближчим часом буде зареєстрована Державна податкова служба, в якій після реорганізації залишаться лише 30% працівників ДФС.
  • Апеляційний адмінсуд відхилив позов Держкіно та СБУ про заборону прокату серіалу "Свати", що був знятий студією "Квартал 95", одним із співвласників якої був новообраний президент Зеленський.
  • До України слідом за Боголюбовим повернувся другий колишній співвласник Приватбанку – олігарх Коломойський. На думку одного з членів команди новообраного президента Зеленського, колишнього корпоративного секретаря Приватбанку Страхової, у разі визнання націоналізації Приватбанку незаконною, держава може повернути Коломойському кошти, однак шляхом взаємозаліку – через погашення кредитів, взятих юридичними особами, що пов'язаними з ним. При цьому борг фірми Коломойського перед банком становитиме близько 10 млрд грн, а сам банк залишиться у власності держави. Чиновники НБУ заявили, що готові націоналізувати Приватбанк повторно, у разі визнання судом незаконності першої націоналізації 2016 року.
  • Нацбанк продовжує лібералізувати валютний ринок. Скасовано граничні терміни розрахунків за експортно-імпортними контрактами, у тому числі – за держконтрактами оборонного замовлення, імпортом послуг і ліків із закупівель міністерства охорони здоров'я, імпортом товарів для виробництва космічної та авіаційної техніки, експортом-імпортом товарів у рамках угоди про розподіл продукції, а також за експортом робіт і послуг, у тому числі прав інтелектуальної власності, крім транспортних і страхових.
  • Іноземні спекулянти закрили угоди із купівлі ОВДП, що розміщені у вівторок Мінфіном, переважно коштом від погашення облігацій попереднього випуску, до того ж обсяг розміщення був невеликим – на суму всього близько 4 млрд (минулого тижня Мінфіну вдалося залучити майже 11 млрд грн). Попит на валюту практично повністю відповідав пропозиції, але спроби підняти курс вище завершилися безрезультатно – покупці не готові брати долари за такою ціною. Офіційний курс встановлено на рівні 26,37 ₴/$ (+0,21 грн), 29,49 ₴/€ (+0,12 грн), 4,07 ₴/10 руб (+0,06 грн).

Війна

  • Ситуація на Донбасі знову різко загострилася. Безперервні бойові зіткнення із застосуванням стрілецької зброї, гранатометів і мінометів ідуть на приморській ділянці фронту – у Лебединському, Талаківці, Гнутовому, Павлополі, а також в околицях Донецька та Авдіївки – у Мар'їнці, Миколаївці, Пісках, Новоселівці другій, у районі Ясинуватського блокпосту, у Новотроїцькому, поблизу КПВВ на трасі Донецьк-Маріуполь, на північно-західній околиці Горлівки – у Південному (Чигирях) та Новгородському. Українські війська були обстріляні з мінометів у районі невідкритого КПВВ "Золоте" в Луганській області, із гармат БМП і великокаліберних кулеметів – у Щасті та Піщаному. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, минулої доби армія втрат не зазнала.

Україна та світ

  • Кабмін ввів із 1 серпня спеціальні мита на товари з Росії, які стягуватимуться незалежно від інших платежів. За словами чиновників, ці кошти надійдуть до спеціального фонду держбюджету, з якого фінансуватимуться заходи з імпортозаміщення.
  • Посли країн "великої сімки" G7 закликали чинного президента Порошенка до "плавного передавання" влади Зеленському заради забезпечення безперервності процесу реформ у країні.
  • Українська держкомпанія "Укртранснафта" та російська "Транснефть" ведуть перемовини про компенсацію витрат на витіснення з української ділянки нафтопроводу "Дружба" неякісної нафти, що забруднена хлорорганическими сполуками.
  • Глава представництва ЄС Мінгареллі заявив, що Україна не використала €8 млрд допомоги, що виділена Євросоюзом на підтримку реформ. За його словами, в Україні відсутня "якісна інституційна спроможність", а для прискорення процесу впровадження реформ ЄС має тиснути на українську владу. Мінгареллі заявив, що Україна має витратити вже виділені кошти, перш ніж просити додаткові.
  • Держдепартамент США підготував додатковий пакет санкцій проти Росії у відповідь на отруєння колишнього співробітника російських спецслужб Скрипаля та його дочки в Великій Британії.

Тренди

  • Патріарх УПЦ КП Філарет провів прес-конференцію, на якій заявив, що в грудні 2018 року президент Порошенко його обдурив, пообіцявши в обмін на підтримку Епіфанія на Об'єднавчому соборі, що Філарет управлятиме церквою всередині України, а зовнішні зв'язки здійснюватиме Епіфаній. Насправді ж вийшло, що Епіфаній отримав повне управління церквою, уникає з ним спілкування та не погоджує свої рішення. Філарет наполягає, що статут ПЦУ, прийнятий на Об'єднавчому соборі 15 грудня, є тимчасовим і потребує оновлення.
    Вселенський патріархат наполягає, що в Україні немає й не було патріархату, а лише митрополія, а Філарет є лише митрополитом Київським.

No comments:

Post a Comment