May 15, 2019

14.05.2019: Парубій підписав закон про мову

Парубій підписав закон про мову
Парубій підписав закон про мову

  • Парубій підписав закон про мову.
  • Верховна Рада так і не визначилася із датою інавгурації Зеленського.
  • НАБУ заарештувало колишнього командувача Нацгвардії Аллерова.

В Україні

  • Регламентний комітет Верховної Ради так і не розглянув постанову про призначення дати інавгурації президента Зеленського. Виконувач обов'язків глави комітету Пинзеник заявив, що питання буде розглянуто 15 травня. Зеленський назвав дії голови Верховної Ради Парубія, який обіцяв визначитися із датою 14 травня, і всіх депутатів "брехнею дрібних шахраїв" і закликав виборців на наступних парламентських виборах зробити висновки.
    Верховна Рада відхилила 4 проекти постанов про скасування голосування щодо закону про мову, після чого спікер парламенту Парубій підписав його. Зеленський раніше заявив, що закон буде всебічно проаналізовано та у разі порушення в ньому конституційних прав громадян скасовано.
    Крім того, депутати відхилили законопроект про зміни до закону про ринок електроенергії, прийняли в першому читанні зміни до закону про регулювання використання ядерної енергії, яким регулюється діяльність у сфері видобутку та переробки уранових руд.
  • Судді Конституційного суду проголосували за звільнення голови суду Шевчука з посади судді та обрали нового голову. Нею стала суддя Шаптала, яка брала участь у "конституційному перевороті" Януковича 2010 року, коли були скасовані зміни до Конституції, прийняті під час президентських виборів 2004 р. Причиною звільнення Шевчука названо висновки комісії з регламенту та етики, яка констатувала в його роботі істотні дисциплінарні порушення, а також грубе й системне зневажання своїми обов'язками, несумісне зі званням судді. Шевчук назвав своє звільнення переворотом, що організував Порошенко, і "поваленням конституційного ладу". Він закликав громадян об'єднатися навколо новообраного президента для захисту вибору та Конституції.
  • Прем'єр-міністр Гройсман стверджує, що середня зарплата в 2021 р. зросте до 620 доларів в еквіваленті. Він заявив, що уряд "створив механізми", які дозволили збільшити мінімальну зарплату в 3 рази, а середню – у 2.
  • Керівник Укренерго Ковальчук заявив, що введення в дію закону про ринок електроенергії з 1 липня може призвести до неконтрольованого зростання цін через монополізацію ринку генерації і відсутність захисту споживачів від такого стрибка цін. Досі немає налагодженої системи надання даних комерційного обліку від операторів систем розподілу, не прийнято нормативно-правові акти для впровадження ринку з 1 липня, у тому числі відсутні акти для регулювання ринку допоміжних послуг. Ковальчук заявив, що Укренерго готове до різних сценаріїв розвитку подій, у тому числі – до перенесення дати запуску ринку на 1 жовтня й навіть на 1 квітня 2020 р.
  • Нацкомісія з регулювання в сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) затвердила зміни в правилах транспортування газу, відповідно до яких споживачі зобов'язані будуть платити абонплату за транспортування газу. У липні ця цифра становитиме 157 грн за 1000 м3 без ПДВ.
  • АМКУ перевірить, чи припинили донарахування споживачам неіснуючих обсягів газу облгази, які належать олігарху Фірташу. У березні НКРЕКП провела перевірку цих облгазів, заборонивши нараховувати додаткових обсягів, та оштрафувала їх на загальну суму майже в 6 млн грн.
  • НАБУ затримало колишнього командувача Нацгвардії Аллерова та двох посадових осіб компанії УкрБуд за підозрою у розтраті та заволодінні 81 млн грн бюджетних коштів. Нацгвардія відмовилася від ділянки в центрі Києва в обмін на квартири та паркомісця в споруджуваному будинку, а згодом відмовилася і від цих місць в обмін на квартири на околиці. Міністр внутрішніх справ Аваков звернувся до Порошенка з поданням на звільнення Аллерова 23 квітня.
  • Незважаючи на зменшення ліквідності у банківській системі та продаж валюти іноземними інвестфондами під викуп ОВДП, розміщених Мінфіном у вівторок, курс гривні знизився: 26,16 ₴/$ (+0,05 грн), 29,37 ₴/€ (+0,01 грн), 4,01 ₴/10 руб (+0,02 грн). До кінця сесії на окремих угодах курс підстрибував до 26,30 ₴/$. Банкіри вважають, що ситуацію спровокували дії окремих банків, які розгойдують курс для іноземних спекулянтів, щоб вони могли продати валюту дорожче – подібна ситуація відбувалася взимку.

Війна

  • Бої знову розгорілися на приморській ділянці фронту – у Лебединському, Водяному та Павлополі, у Широкиному та Гнутовому окупанти обстріляли позиції українських військ зі стрілецької зброї, гранатометів і мінометів. Під мінометний обстріл потрапила Мар'їнка в околицях Донецька. У районі Горлівки українські війська були обстріляні в Шумах і Майорську. Перестрілки відбулися також в околицях Попасної – у Новоолександрівці та Новозванівці, а таткож у Луганському – на Світлодарському виступі. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілу один український боєць загинув, двоє – поранені.

Україна та світ

  • Держсекретар США Помпео на зустрічі з міністром закордонних справ РФ Лавровим закликав звільнити українських моряків, яких було захоплено в листопаді 2018 року в районі Керченської протоки береговою охороною ФСБ.

Тренди

  • Почесний патріарх УПЦ КП Філарет заявив, що предстоятель ПЦУ Епіфаній не може приймати рішення в об'єднаній церкві без його згоди та звинуватив чинного президента Порошенка в порушенні домовленостей, що було досягнуто перед об'єднавчим собором у грудні 2018 р.


No comments:

Post a Comment