May 12, 2019

11.05.2019: Команда Зеленського готова розпустити Верховну Раду у разі її непрацездатності

Команда Зеленського готова розпустити Верховну Раду у разі її непрацездатності
Команда Зеленського готова розпустити Верховну Раду

  • Команда Зеленського готова розпустити Верховну Раду у разі її непрацездатності.
  • Порошенко звільнив заступника глави своєї адміністрації Філатова.
  • Російський газогін "Турецький потік" буде введено в експлуатацію до кінця року.

В Україні

  • З'їзд "Самопомочі" переобрав мера Львова Садового головою партії. Садовий заявив, що на виборах до Верховної Ради 80% списку будуть "нові обличчя", а він планує поборотися за посаду прем'єр-міністра.
  • Радник Зеленського, колишній міністр фінансів Данилюк, заявив, що для команди новообраного президента необхідно швидке прийняття Верховною Радою найважливіших рішень, а непрацюючий парламент має бути розпущений. Заступник голови Верховної Ради Сироїд вважає, що підстав для розпуску парламенту та дострокових виборів немає. За її словами, одне із завдань нинішнього складу депутатів – прийняття Виборчого кодексу.
  • Чинний президент Порошенко звільнив заступника глави своєї адміністрації Філатова, який відповідав за реалізацію судової реформи. Проти Філатова влітку минулого року НАБУ відкрило справу про незаконне збагачення, а в квітні прокурор Кулик висунув йому підозру. Філатов тоді заявив, що не має наміру йти на допит до Генпрокуратури.

Війна

  • На Донбасі тривають бої в околицях Донецька – Мар'їнці, Опитному, Пісках та Авдіївці. Бойові зіткнення також відбулися на приморській ділянці фронту – у Гнутовому та Піщовику, під Горлівкою – у Зайцевому, в Попаснянському районі Луганської області – в Новоолександрівці, Золотому в районі невідкритого КПВВ та у Кримському поруч із трасою Р-66 "Бахмутка". За офіційним зведенні штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілів поранено 2 українських військовослужбовців.

Україна та світ

  • Турецьке інформагентство "Анадолу" повідомило, що будівництво газогону "Турецький потік" триває відповідно до плану, і його  буде введено в експлуатацію до кінця поточного року.
  • Президент Білорусі Лукашенко заявив, що сума збитків через поставки забрудненої хлорорганическими речовинами сирої нафти з РФ вже досягла $100 млн, а остаточну оцінку буде зроблено після ревізії нафтопереробних заводів. 11 травня Укртранснафта відновила транзит російської нафти до Європи нафтопроводом "Дружба" (Мозир-Броди). Укртранснафта оцінює збитки від припинення транзиту нафти в €1 млн.
  • У Женеві представниками 187 країн підписано угоду про регулювання експорту пластикового сміття, яка передбачає можливість заборони пластикових відходів до країн Азії та Африки. Угода є доповненням до Базельської конвенції 1989 року, її так і не  підписали США – найбільший експортер подібних відходів.

Тренди

  • Почесний патріарх УПЦ Київського патріархату Філарет заявив, що ця церква досі не ліквідована. Міністерство культури стверджує, що рішення про припинення діяльності УПЦ КП і приєднання до новоствореної Православної церкви в Україні було прийнято на Помісному соборі 15 грудня 2018 р., напередодні Об'єднавчого собору ПЦУ. Між Філаретом і митрополитом ПЦУ Епіфанієм із самого початку виникли напружені відносини. Із часу отримання томосу про автокефалію ПЦУ до неї влилися всього трохи більше 500 парафій УПЦ Московського патріархату, загальна кількість яких перевищує 12 тис., і останнім часом процес приєднання повністю зупинився. На думку експертів, конфлікт між Філаретом і Епіфанієм може спричинити відкликання томосу та гальмує визнання ПЦУ іншими православними церквами.

No comments:

Post a Comment