May 11, 2019

10.05.2019: Зеленський закликав зупинити "політичні судоми кульгавої качки" Порошенко

Зеленський закликав депутатів Верховної Ради зупинити "політичні судоми кульгавої качки" Порошенко
Зеленський закликав зупинити "політичні судоми кульгавої качки" Порошенко

  • Зеленський закликав депутатів Верховної Ради зупинити "політичні судоми кульгавої качки" Порошенко.
  • Рішення Міжнародного трибуналу ООН з морського права про захоплення РФ українських військових судів і моряків очікується 25 травня.
  • Місія МВФ прибуде до України після інавгурації.

В Україні

  • Новообраний президент Зеленський записав відеозвернення до Верховної Ради, в якому зажадав призначити дату інавгурації на 19 травня, звинувативши депутатів у порушенні присяги та затягуванні вступу його на посаду через острах розпуску парламенту. Він заявив, що Порошенко в період до складання повноважень здійснює перестановки в командуванні армії, намагається протягнути свого ставленика на посаду голови Нацради з питань телебачення і радіомовлення, призначає одіозних суддів до Верховного суду. Зеленський порівняв дії Порошенка з туристом в єгипетському готелі, коли валізи вже упаковано, номер уже звільнено, а турист краде рушники й капці,і "тягне все підряд зі шведського столу". Він нагадав Порошенку, що йому належить ще "розплатитися за міні-бар" і "пройти митницю та паспортний контроль". Зеленський нагадав, що вимога про якнайшвидшу його інавгурації – не його, а народу, який зробив свій вибір, а депутати зобов'язані "зупинити політичні судоми кульгавої качки". У відповідь один із депутатів БПП вніс проект постанови про проведення інавгурації 1 червня. Крім того, за даними апарату Верховної Ради, жоден з уже внесених проектів постанов про інавгурацію не розписаний керівництвом парламенту до профільних комітетів.
    Адміністрація президента у відповідь на звернення Зеленського заявила, що Україна – це не номер в єгипетському готелі, а Порошенко продовжить виконання своїх обов'язків, доки залишається чинним главою держави, оскільки передавання влади – це "складний і відповідальний процес".
  • Чинний президент Порошенко дав свідчення в Генпрокуратурі у справі про розстріл Майдану в 2014 р.
  • Окружний адміністративний суд Києва визнав протиправними дії голови Верховної Ради Парубія, який постійно надавав слово на засіданнях погоджувальної ради члену фракції БПП Луценко, представнику Порошенко у парламенті.
  • Господарський суд Києва об'єднав до одного провадження 5 позовів, поданих олігархом Коломойським до НБУ та Приватбанку про законність кредитних договорів і договорів рефінансування та його особистого поручительства за ним.
  • Незважаючи на робочий день, у суботу валютна біржа не працюватиме. У п'ятницю обсяг торгів був невеликим за незначного перевищення пропозиції над попитом, що привело до зміцнення гривні на 4 коп. до долара. 26,21 ₴/$ (-0,04 грн), 29,43 ₴/€ (+0,02 грн), 4,02 ₴/10 руб.

Війна

  • На Донбасі бойові дії перемістилися з приморської ділянки фронту на північ Донецької і Луганської областей. Окупанти обстріляли з мінометів позиції українських військ у Попасній і Новозванівці, а також у Новолуганському в районі Світлодарська. В околицях Горлівки під обстріл потрапили Майське, Новгородське та Майорськ, бойові зіткнення також відбулися у промзоні Авдіївки та околицях Донецька – у Новомихайлівці. На південній ділянці фронту – в Чермалику та Павлополі по українських військах було зроблено кілька пострілів з гранатометів. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілу поранено українського військовослужбовця.

Україна та світ

  • У Міжнародному трибуналі ООН з морського права в Гамбурзі відбулися слухання за позовом України до РФ про захоплення військових катерів і їхніх екіпажів. Українські представники вимагають застосувати як захід забезпечення позову негайне звільнення військових моряків і суден. Заступник міністра закордонних справ Зеркаль заявила, що Україна змушена була звернутися до суду, оскільки дипломатичним шляхом конфлікт врегулювати не вдалося. Росія наполягає на тому, що дії із захоплення кораблів є "правоохоронними" і не підпадають під визначення військової діяльності. За твердженням адвокатів, які представляють Україну, захоплені катера не були задіяні під час військової діяльності, а поверталися до порту приписки. Орієнтовна дата оголошення рішення трибуналу – 25 травня.
  • Чинний президент Порошенко під час телефонних переговорів з канцлером Німеччини Меркель попросив посилити економічні санкції проти РФ у зв'язку з рішенням Путіна про спрощений порядок отримання російського громадянства жителями окупованого Донбасу.
  • Офіційний представник МВФ Райс повідомив, що місія Фонду збирається відвідати Київ у найближчі тижні для підведення підсумків виконання програми кредитування України Stand-by і обговорення фінансової політики з новою адміністрацією.
  • Міністр інфраструктури Омелян повідомив, що, незважаючи на його підтримку припинення пасажирського залізничного сполучення з Росією, поїзди не скасовуватимуть.
  • За твердженням виконувачки обов'язків міністра аграрної політики Трофімцевої, експорт агропромислової продукції до країн ЄС в І кварталі 2019 р. зріс майже на чверть, порівняно з аналогічним періодом попереднього року, і досяг $1,9 млрд, імпорт зріс на 10%. Половина експорту – це зернові.

Тренди

  • Прем'єр-міністр Гройсман заявив, що нова політична сила, з якою він збирається йти на парламентські вибори, стоятиме на "центристських" позиціях. При цьому він визнав, що регулярно зустрічається з Порошенком для "обговорення можливих політичних сценаріїв".

No comments:

Post a Comment