May 09, 2019

08.05.2019: Головою Податкової служби призначено заступника міністра фінансів Верланова

Головою Податкової служби призначено заступника міністра фінансів Верланова
Головою Податкової служби призначено заступника міністра фінансів Верланова

  • Головою Державної податкової служби призначено заступника міністра фінансів Верланова.
  • Порошенко, брати Клички та співак Вакарчук збираються брати участь у парламентських виборах.

В Україні

  • Президент Порошенко, термін повноважень якого спливає, виступив на заході "Перша хвилина світу", присвяченому Дню пам'яті та примирення 8 травня, де заявив, що залишиться в політиці після завершення президентської каденції, щоб "захистити європейський та євроатлантичний курс України".
  • Кабмін призначив главою Державної податкової служби заступника міністра фінансів Верланова. Новий керівник заявив про намір демілітаризувати службу та вивести з її складу податкову міліцію. Крім того, Верланов планує створити у складі відомства департаменти трансфертного ціноутворення та електронних сервісів, а також оновити електронний кабінет платника податків для юридичних осіб та створити подібний сервіс для фізичних осіб.
  • Уряд видав нову постанову про формування ціни на газ для населення, яка усунула правову колізію, спричинену дією двох інших постанов від 2018 і березня 2019 р. Новий документ дозволить в травні знизити вартість газу для побутових споживачів на 3,5% – з 8550 до 8247 грн/1000 м3.
  • За даними Держстату, у квітні інфляція в країні зросла на 1% і прискорилася у річному численні до 8,8%, порівняно із 8,6% місяцем раніше.
  • Європейський банк реконструкції і розвитку погіршив прогноз зростання ВВП України з 3% до 2,5% за підсумками 2019 р. 2020 р. ЄБРР прогнозує зростання на рівні 3%.
  • НБУ продовжує валютну лібералізацію: скасовано валютне ліцензування для учасників фондового ринку, які передають права власності від резидента до нерезидента і навпаки. Прес-служба регулятора повідомила, що захисні заходи, введені до 2016 р., і далі поступово скасовуватимуться, залежно від ситуації на валютному ринку, з урахуванням підтримки макроекономічної і фінансової стабільності.
  • Для страхових компаній, що займаються страхуванням життя, значно полегшено вимоги НБУ для отримання ліцензій і знижено суму мінімального власного капіталу з 300 млн до 45 млн грн.
  • Нацбанк відкрив на своєму офіційному сайті доступ до інформації про випуск ОВДП із застосуванням програмного інтерфейсу доступу до відкритих даних.
  • У передсвятковий день більшість експортерів продавали валюту з урахуванням наступного дня, валюту також конвертували іноземні спекулянти для закриття угод з купівлі ОВДП, розміщених у вівторок Мінфіном, що і визначило помітне перевищення пропозиції долара над попитом і зміцнення гривні: 26,26 ₴/$ (-0,09 грн), 29,40 ₴/€ (-0,06 грн), 4,02 ₴/10 руб (-0,01 грн). За оцінкою банкірів, Нацбанк купив в анонімному режимі близько $20 млн.

Війна

  • Весь минулий день тривали бої на приморській ділянці фронту – у Лебединському та Павлополі, а також у Волноваському районі – у Богданівці й Старогнатівці, в околицях Донецька – Мар'їнці та Опитному, у Залізному на околиці Торецька, у Новотошківському Попаснянського району Луганської області. Унаслідок обстрілу один український військовослужбовець загинув, ще 4 поранені.

Україна та світ

  • Держсекретар США Помпео на зустрічі з прем'єр-міністром Великої Британії Мей заявив, що не можна допустити добудови російського газогону "Північний потік-2" до Німеччини. Згідно з оновленою газовою директивою, яка прийнята Європарламентом, до газогонів третіх країн застосовуватимуться вимоги ЄС. Винятки можуть бути зроблені тільки для діючих газогонів, введених в комерційну експлуатацію до моменту набуття чинності директиви, і очевидно, що до літа – моменту введення документа в дію – "Північний потік-2" добудовано не буде. Крім того, Данія так і не дала дозволу на будівництво газогону через свої територіальні води.
  • МЗС України заявив, що почне розсилання запрошень на інавгурацію новообраного президента Зеленського, як тільки Верховна Рада визначить дату її проведення. За словами спецпредставника Держдепартаменту США Волкера, на церемонію прибуде американська делегація "найвищого рівня представництва".

Тренди

  • За повідомленням видання "Факти ICTV", співак Вакарчук має намір піти на парламентські вибори та збирається оголосити про це 16 травня, незважаючи на провал попередньої каденції у Верховній Раді та невпевнену поведінку під час президентських виборів. Також про намір йти на вибори заявили мер Києва Кличко з братом-боксером – у складі своєї політичної сили "Удар" і прем'єр-міністр Гройсман, який планує очолити партію "Українська стратегія", серед співзасновників якої – міністр Кабміну Саєнко та депутат Денисенко, що володіє інтернет-ресурсами "Деловая столица" і "Depo.ua".

No comments:

Post a Comment