May 05, 2019

04.05.2019: Зеленський зустрівся з парламентарями для обговорення дати інавгурації

Зеленський зустрівся з парламентарями для обговорення дати інавгурації
Зеленський зустрівся з парламентарями для обговорення дати інавгурації

  • Зеленський зустрівся з парламентарями для обговорення дати інавгурації.
  • Учасник корупційних скандалів глава Нацради з телерадіомовлення Артеменко пішов у відставку.

В Україні

  • Новообраний президент Зеленський зустрівся з представниками фракцій Верховної Ради для обговорення питання про дату призначення інавгурації, а також збереження миру в країні. Керівники майже всіх великих фракцій – БПП, Народного фронту, Батьківщини, Радикальної партії – проігнорували зустріч. Зеленський наполягає на даті інавгурації 19 травня, оскільки "в умовах зовнішньої агресії для нашої країни вкрай важливо уникнути вакууму влади". Директор інституту національної пам'яті В'ятрович заявив, що 19 – день жалоби в пам'ять жертв політичних репресій, під час якого проводяться заходи по всій країні, а також обмежені розважальні передачі та заходи. Запропоновану Зеленським дату підтримала заст. глави парламенту Сироїд, підкресливши, що вперше в історії української влади новий президент особисто приїхав до парламенту для розмови, а не викликав усіх до себе, що відбувалося, зазвичай, вночі. Глава фракції "Опозиційний блок" Новинський заявив, що депутати підтримуватимуть мирні ініціативи Зеленського, спрямовані на припинення війни та прийняття нового виборчого кодексу, однак підкреслив, що фракція буде в опозиції, якщо продовжиться політика Порошенка.
    Зеленський заявив, що говорити про розпуск Верховної Ради поки зарано – він ще не отримав всі повноваження. Зеленський висловив надію, що дата інавгурації буде визначена на засіданні парламенту 14 травня.
    На офіційному сайті Верховної Ради інформації про зустріч депутатів із Зеленським немає.
  • Пішов у відставку глава Нацради з питань телебачення та радіомовлення Артеменко, через нібито "втому" та “пропозицію іншої роботи”. Порошенко негайно його звільнив, призначивши на його місце чиновника зі своєї адміністрації Горковенка. Артеменко був учасником багатьох скандалів, пов'язаних з журналістськими розслідуваннями про дії президента Порошенка з отримання контролю над телеканалами.

Війна

  • За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, на Донбасі бойові дії протягом минулої доби тривали усією лінією фронту – від Азовського моря до Золотого в Луганській області. Окупанти вели обстріли позицій українських військ із мінометів, гармат БМП, гранатометів і стрілецької зброї. Як і в попередні дні, бойові зіткнення відбулися на приморській ділянці фронту – у Лебединському й Талаківці, у Волноваському районі – в Чермалику та біля КПВВ "Новотроїцьке" на трасі Донецьк-Маріуполь, в околицях Донецька – у Мар'їнці, Пісках, Новомихайлівці, у промзоні Авдіївки, у Зайцевому на північ від Горлівки, а також у Луганському на Світлодарському виступі, у Новоолександрівці Попаснянського району і Золотому неподалік невідкритого пункту пропуску на окуповану територію. Унаслідок обстрілів поранено українського військовослужбовця.

Україна та світ

  • Проросійський політик Медведчук, заявив, що президент РФ Путін очікує від новообраного президента Зеленського налагодження відносин, у тому числі економічних. Він наполягає, що питання відновлення взаємин з РФ – перш за все завдання української влади.
  • Постійне представництво України при ООН у зв'язку зі святкуванням Міжнародного дня свободи преси вимагає від влади Росії звільнення журналіста Сущенка, якого було затримано російськими спецслужбами та засуджено за сфабрикованим звинуваченням.
  • Президент США Трамп після телефонних переговорів з Путіним висловив надію на налагодження взаємин з Росією, що дозволить світу "стати краще та безпечніше".
  • КДБ Білорусі повідомило, що колишній начальник особистої охорони президента Лукашенка та генеральний директор Белтелекома затримані за фактом отримання хабарів від російських громадян.

No comments:

Post a Comment