April 26, 2019

25.04.2019: Верховна Рада прийняла закон про мову

Верховна Рада прийняла закон про мову
Верховна Рада прийняла закон про мову

  • Верховна Рада прийняла закон про мову.
  • Зеленський звинуватив ЦВК у затягуванні оприлюднення результатів виборів.
  • Антимонопольний комітет дозволив Ахметову купити контрольні пакети акцій ще двох обленерго.
  • Рада Безпеки ООН так і не змогла ухвалити резолюцію з приводу указу Путіна про видачу російських паспортів жителям ОРДЛО.

В Україні

  • Верховна Рада прийняла закон про мову, згідно з яким єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська – він обов'язковий для органів державної влади та громадських сфер на всій території країни. Публічне приниження чи зневажання української мови буде підставою для притягнення до юридичної відповідальності. Дія закону не поширюється на сфери приватного спілкування та релігійних обрядів.
    Деякі експерти вважають, що прийняття закону наразі може спровокувати загострення внутрішньополітичної ситуації на сході країни та порівнюють поточну ситуацію із початком 2014 року, коли проблема з мовою активно розкручувалась Росією для виправдання анексії Криму та допомоги "сепаратистам" на Донбасі й півдні України.
    Верховна Рада заборонила встановлення сонячних панелей на землі, на чому наполягав міністр енергетики Насалик. На думку експертів, таке рішення грає на руку великим виробникам альтернативної енергії, серед яких – структури олігарха Ахметова.
  • Новообраний президент Зеленський звинуватив Центральну виборчу комісію у навмисному затягуванні оприлюднення результатів виборів. Заступник глави ЦВК Радченко заявив, що у комісії є 10 днів на підведення результатів, і вона приймає протоколи окружних комісій "із безпрецедентною швидкістю".
    Команда Зеленського назвала основні пріоритети податкової політики. Серед них – ухвалення закону про податок на виведений капітал, податкова амністія з "нульовою" декларацією та створення єдиної Служби фінансових розслідувань замість економічних підрозділів правоохоронних органів. Крім того, планується імплементація плану BEPS для запобігання ухиленню від сплати податків, а також подвійного оподаткування, скасування кримінальної відповідальності за фіктивне підприємництво, підписання угоди про обмін податковою інформацією та прийняття закону про податкову прозорість.
  • Президент Порошенко ввів в дію рішення РНБО про внесення до бюджетної декларації на 2020-2022 рр. витрат на безпеку та оборону в розмірі не менше 5% ВВП.
  • Компанія Укртранснафта призупинила транзит російської сирої нафти нафтопроводом "Дружба" Мозир-Броди. Підставою для зупинки прокачування названо низьку якість сировини, що є однією з умов договору на транзит, відмова від приймання нафти Словаччиною, а також заповненість резервуарів в Угорщині. Білорусь частково відновила постачання нафтопродуктів до України та Польщі, однак проблеми не знято, оскільки Росія продовжує постачати неякісну нафту.
  • Антимонопольний комітет дозволив компанії ДТЕК Нафтогаз олігарха Ахметова купити додаткові пакети акцій "Київобленерго" та "Одесаобленерго" й отримати контрольні пакети в обох підприємствах. Після цього придбання компанії Ахметова отримали контроль над більш ніж 35% ринку постачання електроенергії. Крім того, структури олігарха контролюють 80% теплової електрогенерації, 80% видобутку енергетичного вугілля та 100% експорту електроенергії. При цьому Антимонопольний комітет не вбачає ознак монопольного становища у структур Ахметова.
  • Заступник генпрокурора Енин подав у відставку, оголосивши, що "зробив вибір на користь своїх принципів". Він пояснив, що його відставка пов'язана зі справою олігарха Курченка – "гаманця родини" колишнього президента Януковича, до якого було причетне найближче оточення президента Порошенка.
  • Виконавчий директор Нафтогазу Вітренко заявив про підготовку української газотранспортної системи до роботи у реверсному режимі в разі припинення транзиту російського газу на початку 2020 р.
    Нафтогаз очікує від Кабміну погодження закупівлі в Укрнафті більш ні« 4 млрд м
    3 газу за пільговою ціною для розв'язання проблеми податкового боргу компанії. Ця закупівля, за словами Вітренка, дозволить отримати компенсацію за спеціальні зобов'язання із постачання газу населенню.
  • Конкурс на посаду голови Митної служб досі заблоковано рішенням Окружного адмінсуду Києва. За словами міністра фінансів Маркарової, результати конкурсного відбору залишаються чинними.
  • Верховний суд відмовився розглядати справу про скасування постанови Верховної Ради щодо звернення до Вселенського патріарха Варфоломія про надання томосу про автокефалію української православної церкви, оскільки, на думку суддів, справа не належить до адміністративної юрисдикції.
  • У черговому макроекономічному прогнозі НБУ спрогнозував зростання міжнародних резервів із $20,6 млрд до $21,2 млрд у зв'язку з виконанням Україною зобов'язань перед МВФ та отриманням наступних траншів кредиту, що дозволить профінансувати рекордні виплати за зовнішнім боргом у 2019-2020 рр.
    Глава НБУ Смолій заявив, що Україна має ініціювати нову програму співпраці з МВФ для подовження довготривалої співпраці після закінчення програми stand-by.
  • Рада Нацбанку знизила облікову ставку на 0,5% – до 17,5% через "тенденцію до уповільнення інфляції" до позначеної раніше мети у 6,3% на кінець 2019 р.та 5% – за підсумками 2020 г. На торгах курс долара то підіймався, то опускався, оскільки, з одного боку, експортери змушені продавати валюту перед довгими вихідними, з іншого, – Держказначейство почало виплату відшкодування ПДВ. Тому офіційний курс долара практично не змінився: 26,62 ₴/$ (+0,03 грн), 29,61 ₴/€ (-0,20 грн), 4,12 ₴/10 руб (-0,04 грн).

Війна

  • Протягом минулого дня активні бойові дії розгорнулися на приморській ділянці фронту – українські війська були обстріляні з мінометів, гармат БМП, стрілецької зброї і гранатометів у Гнутовому, Пищовику, Лебединському, Талаківці та Павлополі. Бій стався й у Пісках на околиці Донецька. Поруч із трасою Р-66 "Бахмутка" у Луганській області окупанти обстріляли захисників Кримського з мінометів і гранатометів. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, втрат серед українських військовослужбовців немає.

Україна та світ

  • Пенсійний фонд РФ заявив, що жителі донбаських "республік" матимуть право на отримання пенсій і виплат тільки в разі переїзду на територію Росії на постійне місце проживання, в іншому випадку "пенсії має платити Україна", що є державою їх постійного проживання.
  • ЄС висловить свою позицію з приводу нового українського закону про мову після його офіційної публікації. Міністр закордонних справ Угорщини Сийярто вже назвав закон неприйнятним, оскільки він порушує права угорської меншини.
  • Рада Безпеки ООН так і не ухвалила резолюції на екстреному засіданні, що було скликане на вимогу України після підписання указу президентом РФ Путіним про спрощену видачу російських паспортів жителям донбаських "республік". Міжнародні партнери України засудили указ Путіна, який назвали "підривом суверенітету України". Пропозицію українського представника Єльченка щодо посилення санкцій проти РФ не було прийнято через вето Росії.

No comments:

Post a Comment