April 25, 2019

24.04.2019: Путін підписав указ про спрощену видачу російських паспортів жителям ОРДЛО

Путін підписав указ про спрощену видачу російських паспортів жителям ОРДЛО
Путін підписав указ про спрощену видачу російських паспортів жителям ОРДЛО

  • Путін підписав указ про спрощену видачу російських паспортів жителям ОРДЛО.
  • Янукович оголосив про повернення до України після уходу Порошенка.
  • Ціни на дизпаливо різко підскочили.
  • СБУ відкрило справу проти КМІС за проведення "сепаратистського" опитування.
  • Мангеру перекваліфікували обвинувачення в замовленні вбивства Гандзюк на м'якіше.

В Україні

  • У Верховній Раді розпочався збір підписів за відставку голови парламенту Парубія. Сам Парубій вважає ці дії спробою зриву голосування за "мовний закон", що намічено на четвер. Фракція "Самопоміч" передала розроблений нею проект про зміни до закону про президента на розгляд команди Зеленського, а лідер "Самопомочі" Садовий стверджує, що документ "не обмежує повноваження глави держави".
  • Генеральна прокуратура змінила підозру голові Херсонської облради Мангеру, перекваліфікувавши статтю про замовлення вбивства на замовлення побиття, що передбачає позбавлення волі на менший термін, замість можливого довічного ув'язнення. Щодо виконавців, яким також перекваліфікували статтю на м'якішу, прес-служба Генпрокуратури заявила, що вони повністю зізналися у скоєному й дали свідчення про свою участь і замовників злочину.
  • Управління СБУ в Львівській області відкрило провадження щодо Київського міжнародного інституту соціології, який проводив на замовлення видання "Дзеркало тижня" опитування про відділення Галичини від України. Соціологи стверджують, що метою опитування було виявлення проявів сепаратизму на Західній Україні.
  • Після припинення поставок нафтопродуктів із Білорусі та введення Росією ембарго на поставку до України, ціни на дизпаливо різко підскочили більш ніж на 10% і досягли у деяких трейдерів 30 тис. грн за т. Слід зазначити, що військова техніка заправляється саме дизпаливом.
  • Нафтогаз з 1 травня підвищує ціни на газ для промислових споживачів на 5-12%, незважаючи на зниження тарифів для населення.
  • Керівництво націоналізованого Приватбанку заявило, що електронний банкінг Приват24 буде повністю переведено на нову платформу й перезапущено в серпні вже без програмного ядра, що розроблено попередньою командою, яка створила Монобанк.
  • Іноземні спекулянти закінчили продавати валюту для викупу ОВДП, розміщених Мінфіном у вівторок, а Держказначейство виплатило перші транші відшкодування ПДВ експортерам, тому ввечері на ринку стався курсової розворот, і долар почав дорожчати. Проте, на спадному тренді Нацбанку вдалося купити близько $20 млн: 26,59 ₴/$ (-0,09 грн), 29,80 ₴/€ (-0,20 грн), 4,16 ₴/10 руб (-0,03 грн).

Київ

  • Київська влада з 22 квітня почала відключення гарячої води в житловому секторі для проведення "щорічних гідравлічних випробувань". У минулі роки споживачі були відключені від гарячого водопостачання на кілька місяців.

Війна

  • Минулої доби на Донбасі внаслідок обстрілу поранено українського військовослужбовця. Бойові дії перемістилися до Попаснянського району та на Світлодарську дугу – окупанти обстріляли зі ствольної артилерії село Новозванівка Попаснянського району, під мінометний обстріл потрапили захисники Попасної і Троїцького. Перестрілки сталися в районі Авдіївки таі Верхньоторецького, в околицях Донецька та Горлівки, на приморській ділянці фронту та у Волноваському районі поблизу Докучаєвська та Новотроїцького.

Україна та світ

  • Президент РФ Путін підписав указ про спрощений порядок отримання російських паспортів жителями окупованих районів Донецької і Луганської областей "з метою захисту прав і свобод людей" і "на підставі загальновизнаних принципів і норм міжнародного права". Помічник президента РФ Сурков заявив, що цим указом Росія віддає борг "людям, що говорять і думають по-російськи". Прес-служба МЗС РФ повідомила, що жителі "республік" Донбасу зможуть отримати російські паспорти без відмови від українського громадянства. Представник уповноваженого з прав людини в Донецькій і Луганській областях Лисянський заявив, що списки бажаючих на отримання російських паспортів вже складено, а самі паспорти почнуть видавати після травневих свят.
    Секретар РНБО Турчинов назвав це рішення ескалацією агресії проти України й тиском на її керівництво. Команда новообраного президента Зеленського вважає, що Путін своїм рішенням визнав свою відповідальність за агресію на Донбасі як держави-окупанта. МЗС України заявило, що Росія намагається дестабілізувати внутрішньополітичну ситуацію в Україні після виборів.
    Посол Франції в Україні Дюмон вважає, що роздача російських паспортів жителям "окремих районів Донецької і Луганської областей" суперечить мінським домовленостями та не сприяє зусиллям із врегулювання конфлікту. Таку саму оцінку указу Путіна дав спецпредставник Держдепартаменту США Волкер щодо врегулювання на Донбасі. Він назвав указ частиною окупаційного плану Росії і таким, що підриває зусилля з відновлення контролю України над окупованими територіями.
    З приводу указу Путіна в четвер на вимогу України буде зібрано позачергове засідання Ради Безпеки ООН. Українська сторона наполягає на тому, що рішення російської влади порушує статут ООН і резолюцію Ради Безпеки про імплементацію мінських домовленостей.
  • Адвокат колишнього президента Януковича заявив, що його підзахисний має намір повернутися до України після закінчення президентської каденції Порошенка. Генпрокурор Луценко у відповідь на цю заяву повідомив, що Януковича у момент повернення буде заарештовано, і йому буде пред'явлено вирок суду та звинувачення в організації розстрілу Майдану в 2014 р.
  • Прем'єр-міністр Нідерландів Рютте привітав Зеленського з обранням на пост президента та обговорив з ним співпрацю в розслідуванні авіакатастрофи авіалайнера MH17, який було збито ракетою в небі над Донбасом в липні 2014 р.

No comments:

Post a Comment