April 24, 2019

23.04.2019: У конкурсі на посаду глави Податкової служби переміг заступник міністра фінансів Верланов

Заступника міністра фінансів Верланова буде призначено главою Податкової служби

  • Комісія обрала переможця конкурсу на посаду глави Податкової служби.
  • Порошенко оголосив про початок підготовки до парламентських виборів.
  • Ще два глави облдержадміністрацій подали у відставку.

В Україні

  • Центральна виборча комісія завершила підрахунок решти електронних протоколів. Кінцевий результат не змінився. Із перемогою новообраного президента Зеленського привітала канцлер Німеччини Меркель. Зеленський заявив, що зацікавлений у прогресі переговорів у "нормандському" форматі. Відбулися також телефонні переговори Зеленського з президентом Ради Європи Туском, який заявив, що очікує особистої зустрічі на саміті Україна ЄС, що запланований на липень.
    Президент Порошенко, термін повноважень якого спливає, провів закриту зустріч зі своєю парламентською фракцією, а також із міністрами уряду, що були призначені за квотою президентської партії. Учасники зустрічі заявили, що Порошенко оголосив про підготовку до парламентських виборів і нові принципи відбору до партійного списку через "праймеріз".
    За інформацією ЗМІ, у Верховній Раді таємно готується законопроект, що практично повністю обмежує повноваження президента та суперечить Конституції. Законопроект хочуть внести на розгляд "з голосу" у четвер, минаючи експертну раду та профільну парламентську комісію. Крім того, депутати планують прийняти у четвер новий закон про мову, який може послужити фактором різкої дестабілізації обстановки всередині країни.
    Прем'єр-міністр Гройсман заявив про готовність співпрацювати з Зеленським після інавгурації.
    Заяви про відставку подали глави ще 2 облдержадміністрацій: Закарпатської – Москаль і Тернопільської – Барна.
  • Комісія з обрання глави Податкової служби визначила переможця конкурсу та рекомендувала призначити на цю посаду заступника міністра фінансів Верланова. Конкурс на главу Митної служби заблокований рішенням суду. У грудні минулого року Кабмін прийняв рішення про поділ Держфіскальної служби на два відомства.
  • Прем'єр-міністр Гройсман заявив, що зниження ціни на газ для населення на 300 грн на 1000 м3  є початком подальшого здешевлення, відповідно до тенденцій на світових ринках.
  • Держбюро розслідувань провело обшуки в НАБУ в рамках розслідування справи про розкрадання в Укроборонпромі. Слідчі ДБР також висунули підозру колишньому голові Держслужби у справах ветеранів та учасників АТО за фактом халатності, що призвела до привласнення 22 млн грн бюджетних коштів, виділених на реабілітацію військовослужбовців.
  • П'ятьом виконавцям замаху на вбивство активістки Гандзюк генпрокуратура змінила підозру на "умисне нанесення тяжких тілесних ушкоджень", що передбачає менший термін ув'язнення.
  • Прес-служба НБУ повідомила, що в першому кварталі прибуток платоспроможних банків зріс майже на 30% і становив 13 млрд грн. За аналогічний період минулого року ними було отримано всього 8,7 млрд грн. Факторами зростання прибутку названі зростання чистих відсоткових і комісійних доходів, а також позитивний результат переоцінки та купівлі-продажу активів.
  • Мінфін успішно розмістив черговий випуск ОВДП на 11,2 млрд грн і $82 млн. Гривневі короткотермінові чотиримісячні облігації були розміщені під 19% річних, на піввідсотка нижче, ніж минулого тижня. Уперше з серпня 2018 р. чиновникам вдалося розмістити 5-річні ОВДП під 16% річних.
  • Ситуацію на ринку визначила масова конвертація валюти в гривню іноземними спекулянтами, які купують держоблігації: 26,69 ₴/$ (-0,09 грн), 30,01 ₴/€ (-0,11 грн), 4,18 ₴/10 руб (-0,01 грн). Валюту активно купували імпортери, які вважають, що курс досяг дна, а також Нацбанк, якому, за оцінками учасників торгів, вдалося купити від $15 до $25 млн в анонімному режимі через систему Matching.

Війна

  • Бойові дії не припиняються всією лінією фронту. На приморській ділянці фронту – у Гнутовому та Верхньоторецькому в районі траси Донецьк–Горлівка українські війська були обстріляні з мінометів. Перестрілки відбулися у Богданівці та Чермалику Волноваського району, у передмісті Донецька – у Мар'їнці та Пісках, в околицях Авдіївки та Горлівки, а також на Світлодарському виступі – в Луганському. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок бойових дій загинув український військовослужбовець, ще одного – поранено.

Україна та світ

  • Компанія Nord Stream 2 AG збирається подати в суд позов проти Єврокомісії, якщо їй не вдасться домогтися скасування рішень про застосування норм третього енергопакету до газогону. Ці норми передбачають передавання 50% його потужності іншим постачальникам газу.
  • Білорусь припинила експорт бензину та інших нафтопродуктів до України, Польщі та країн Балтії через неякісну сиру нафту, отриману з Росії. Прем'єр-міністр Гройсман запропонував повністю відмовитися від імпорту бензину та інших нафтопродуктів з РФ.

No comments:

Post a Comment