April 19, 2019

18.04.2019: Росія припиняє постачання нафти та нафтопродуктів до України з 1 червня

Росія припиняє постачання нафти та нафтопродуктів до України з 1 червня
Росія припиняє постачання нафти та нафтопродуктів до України з 1 червня

  • Росія припиняє постачання нафти та нафтопродуктів до України з 1 червня.
  • Суд визнав націоналізацію Приватбанку неправомірною.
  • Зеленський представив свою команду.

В Україні

  • Центральна виборча комісія перенесла час дебатів на Національному суспільному телебаченні між кандидатами у президенти Порошенком і Зеленським на 21:00 у зв'язку із проведенням дебатів на стадіоні "Олімпійський".
    Зеленський виступив в студії "1+1" в ефірі програми "Право на владу", де представив свою команду. Він заявив, що йде в президенти, аби зробити країну кращою та щоб ніхто по завершенні каденції не зміг би порівняти його з Порошенком. Зеленський підкреслив, що хоче привести до влади команду професіоналів, здатну зламати систему, яким не потрібно вказувати, що робити. Він також заявив про готовність піти у відставку, якщо не впорається із завданнями, що стоять перед країною.
    На запитання про Приватбанк Зеленський відповів, що стоятиме на захисті інтересів українців і гарантував, що цей державний банк буде стабільним. Рішення суду про скасування націоналізації він назвав результатом судової реформи Порошенка.
    За словами кандидата, він був партнером олігарха Коломойського тільки в спільних медійних проектах на каналі 1+1, на відміну від оточення Порошенка, яке загрузло в корупції.
    Зеленський не збирається відмовлятися від дебатів на стадіоні, хоча й усвідомлює ризики. Він заявив, що сподівається на професіоналізм СБУ, яка має забезпечити безпеку заходу. За його словами, команда чинного президента робила все можливе для того, щоб дебати не відбулися.
    За даними опитування групи "Рейтинг", за чинного президента готові проголосувати лише 27% серед тих виборців, хто визначився з вибором і прийде на дільниці для голосування, за його конкурента Зеленського готові проголосувати значно більше – 73% респондентів.
    Почесний патріарх УПЦ КП Філарет закликав вірян проголосувати за збереження України та її цивілізаційного вибору.
    Глава ЦВК Сліпачук закликала виборців не псувати бюлетені, а обдумано зробити свій вибір.
    Глава Верховної Ради Парубій очікує вже наступного тижня призначення дати розгляду законів про імпічмент і повідомив, що зареєстровано 5 законопроектів. Закон про імпічмент – один із пунктів коаліційної угоди, що була підписана ще в листопаді 2014 року.
  • Окружний адмінсуд Києва призупинив рішення Кабміну про оголошення конкурсу на посаду голови Державної митної служби за позовом депутата від Блоку Порошенка Антонищака. Президент Порошенко заявив кілька днів тому, ще до завершення конкурсу, що главою служби буде призначено заступника міністра економічного розвитку Нефедова.
    Цей самий суд визнав протиправним і скасував рішення про визнання неплатоспроможним і виведення з ринку Приватбанку за позовом колишнього власника олігарха Коломойського. На думку суддів, дії чиновників суперечили чинним законодавчим нормам, у тому числі була порушена процедура націоналізації банку. Заступник правління НБУ Рожкова заявила, що регулятор обов'язково подасть апеляцію на рішення суду й нагадала, що націоналізація була підтримана РНБО та урядом з метою збереження фінансової стабільності. Крім того, чиновники заявляють, що Коломойський не зможе довести факт заподіяння йому збитків при націоналізації та отримати за них компенсацію від держави. Порошенко скликав РНБО з приводу скасування націоналізації. Представництво ЄС і посольство США та ЄБРР підтримали уряд України в націоналізації Приватбанку.
    Сам олігарх Коломойський заявив, що метою націоналізації Приватбанку була спроба Порошенка отримати контроль над каналом 1+1, акції якого нібито були в заставі у банку.
  • В Європі у п’ятницю вихідний перед католицькою пасхою, тому угоди в п'ятницю укладатимуться на умовах їх закриття в понеділок, що стимулює експортерів притримувати валюту. На ринок, безумовно, вплинули рішення про визнання незаконною націоналізацію Приватбанку, другий тур президентських виборів, що наближається, і вчорашні покупки долара Нацбанком, який продемонстрував намір поповнювати міжнародні резерви напередодні найбільших виплат за зовнішнім боргом у травні: 26,84 ₴/$ (+0,15 грн), 30,19₴/€ (+0,03 грн), 4,19 ₴/10 руб (+0,01 грн). Слідом за безготівковим ринком підскочив курс долара й в обмінних пунктах.

Війна

  • Бої на приморській ділянці фронту тривають цілодобово. Зіткнення відбулися у Павлополі, Водяному, Лебединському, Талаківці та Пищовику. Українські війська також були обстріляні в Пісках на околиці Донецька, у районі Світлодарська та у Кримському поруч із трасою Р-66 "Бахмутка" в Луганській області. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілу поранено українського військовослужбовця.
    Учасниця мінських переговорів, заступник голови Верховної Ради Геращенко повідомила, що після 6-годинних переговорів у режимі відеоконференції так і не вдалося узгодити умови "пасхального перемир'я", оскільки Росія відмовилася давати гарантії припинення вогню. Представник РФ на переговорах Гризлов не вийшов на зв'язок, у конференції брав участь його заступник Кульмухаметов.

Україна та світ

  • Прем'єр-міністр РФ Медведєв підписав постанову, що вводить заборону на експорт до України сирої нафти та нафтопродуктів, а також розширює список українських товарів – продукції машинобудування, легкої промисловості, металообробки, імпорт до РФ яких заборонено. За різними оцінками, близько третини нафтопродуктів і скрапленого газу імпортується до України з Росії, у тому числі, через Білорусь.
  • В опублікованому звіті прокурора Мюллера про розслідування зв'язків президента США Трампа з Росією визнано наявність численних контактів з РФ, проте немає доказів про вчинення ним злочину.

No comments:

Post a Comment