April 18, 2019

17.04.2019: Ситуація зі свободою слова в Україні погіршилася

Ситуація зі свободою слова в Україні погіршилася
Ситуація зі свободою слова в Україні погіршилася

  • Ситуація зі свободою слова в Україні погіршилася.
  • Національна громадська телекомпанія не висвітлюватиме дебати на "Олімпійському".
  • Нафтогаз вимагає скасування спецзобов'язань на постачання газу населення в обмін на зниження тарифів.
  • Російський суд подовжив арешт 24 українським військовим морякам.

В Україні

  • Згідно із повідомленням глави Національної громадської телекомпанії Аласанії, на стадіоні Олімпійському буде встановлено 2 сцени навпроти одна одної. Таким чином, кандидати не перебуватимуть поруч. Аласанія не вважає дебати на стадіоні справжніми, назвав їх передвиборчим шоу та заявив, що Суспільне телебачення не буде їх висвітлювати. Аласанія наполягає на тому, що дебати мають відбутися у студії Суспільного телебачення з 20 до 21 години, якщо Центральна виборча комісія не змінить їх регламент. Порошенко звернувся до ЦВК із проханням перенести дебати на Суспільному телебаченні на пізніший час, щоб взяти в них участь після дебатів на стадіоні.
    Зеленський не готовий створювати після закінчення парламентських виборів коаліцію з чинним президентом, а також із проросійськими політиками Бойком і Медведчуком.
    Штаб Зеленського спростував повідомлення "Радіо Свобода" про залучення лобістської компанії Signal Group для поліпшення свого міжнародного іміджу та організації зустрічей членів команди із чиновниками США.
    Глава УГКЦ Святослав [Шевчук] звернувся до українців із закликом виявити зрілу відповідальність і "не дати нікому висміяти Україну".
    Олігарх Коломойський, один із колишніх співвласників націоналізованого Приватбанку, обіцяє повернутися до України в разі перемоги Зеленського.
  • Прес-секретар генпрокурора Сарган повідомила про скасування судом арешту рахунків у банку ВБР, що належав сину колишнього президента Януковича.
  • Прем'єр-міністр Гройсман заявив, що ініціюватиме відставку голови Нафтогазу Коболєва в разі відмови знизити ціни на газ для населення до 24 квітня. Нафтогаз просить скасувати положення про продаж газу населенню за спеціальними цінами, в іншому випадку газовий монополіст погрожує підняти ціну на 15% з 1 травня, відповідно до рішення уряду.
  • Нацбанк заявив про закінчення підготовки річної фінансової звітності за 2018 рік після завершення незалежної аудиторської перевірки, яка не виявила невідповідностей.
  • Державний Укрексімбанк заявив про угоду з Китайською корпорацією страхування експортних кредитів, яка готова надати йому кредитні гарантії на $500 млн для фінансування проектів, здійснюваних китайськими компаніями в Україні.
  • Нерезиденти закривали угоди з купівлі ОВДП, продаючи валюту за низьким курсом, що й визначило ситуацію на ринку. Якби не втручання Нацбанку, гривня зміцнилася б сильніше: 26,69 ₴/$ (-0,03 грн), 30,16 ₴/€ (-0,05 грн), 4,16 ₴/10 руб (-0,01 грн). За різними оцінками, Нацбанк придбав більше $15 млн в анонімному режимі через систему Matching. Уряду та Нацбанку потрібно інтенсивно нарощувати золотовалютні резерви для рекордних виплат з обслуговування держборгу в травні в розмірі $2 млрд. Крім того, сильна гривня зменшує надходження до бюджету від експортерів, а проблема наповнення бюджету стоїть дуже гостро.

Війна

  • Бойові дії не припиняються на приморській ділянці фронту – у Широкиному, Лебединському, Водяному, Павлополі. Зіткнення відбулися також у Миколаївці Волноваського району, Пісках на околиці Донецька таі Новоселівці Другій в околицях Горлівки. У ніч на 18 квітня внаслідок обстрілу під Світлодарськом дістав поранення український військовослужбовець.
  • Президент РФ Путін відправив у відставку главу управління з прикордонного співробітництва Говоруна таі призначив на це місце його заступника Філатова, який тепер, за твердженням російських ЗМІ, "куруватиме" донбаські "республіки".

Україна та світ

  • Лефортовський суд Москви подовжив термін арешту 24 українським військовим морякам, яких захопила берегова охорона ФСБ у районі Керченської протоки наприкінці листопада 2018 року. Інцидент у Керченській протоці послужив підставою для президента Порошенка для введення воєнного стану в країні терміном на 1 місяць. Мети введення воєнного стану, так і не було досягнуто – українські моряки досі перебувають у російських в'язницях.

Тренди

  • Згідно з рейтингом правозахисної організації "Репортери без кордонів", ситуація зі свободою слова в Україні на початок 2019 погіршилася. Основними викликами для свободи слова в країні названо переслідування та перешкоджання роботі журналістів-розслідувачів і війна на Донбасі. Україна посідає 102-е місце в рейтингу, опустившись на одну позицію, порівняно із попереднім роком.

No comments:

Post a Comment