April 17, 2019

16.04.2019: Рейтинг Зеленського майже втричі вище, ніж у Порошенка

Рейтинг Зеленського майже втричі вище, ніж у Порошенка
Рейтинг Зеленського майже втричі вище, ніж у Порошенка

  • Рейтинг Зеленського майже втричі вище, ніж у Порошенка.
  • Коболєв не виключає повного припинення транзиту російського газу Україною.
  • Приватбанк відкрив продаж безготівкової валюти у терміналах самообслуговування.

В Україні

  • Згідно з останнім опитуванням громадської думки, проведеним Київським міжнародним інститутом соціології, більше половини респондентів заявили, що дебати між претендентами не вплинуть на їхній вибір, і лише близько 15% – визначаться, за кого проголосують, після дебатів.
    При цьому рейтинг чинного президента практично не зростає, незважаючи на те, що він щодня з'являється на ефірах різних телеканалів. Серед тих, хто визначився з вибором, за Зеленського готові проголосувати понад 72% респондентів, за Порошенка – всього трохи більше 25%. У парламентському рейтингу лідирує партія Зеленського "Слуга народу", на другому місці – "Опозиційна платформа – За життя", на третьому та четвертому – Блок Порошенка та Батьківщина.
    Кандидат Зеленський в односторонньому порядку оголосив про реєстрацію для отримання квитків на дебати на стадіоні "Олімпійський", які, за його словами, відбудуться 19 квітня о 19:00 незалежно від того, чи з'явиться на них президент Порошенко. ЗМІ повідомили, що угоди про проведення дебатів між штабами кандидатів вже досягнуто й наразі обговорюється регламент заходу.
    Чинний президент Порошенко оголосив, що британська корпорація BBC виплатила йому £50 тис компенсації за "некоректне" розміщення матеріалів про виплату лобістам премії за організацію його зустрічі з президентом США Трампом. Порошенко оголосив, що витратить отримані кошти на благодійність.
    Телекомпанія 1+1, що належить олігархові Коломойському, подала в суд на Порошенка та видавничий дім "Медіа - ДК", який володіє виданням "Новий час" з вимогою про спростування недостовірної інформації, що поширена Порошенком через сторінку в соцмережі Facebook і розтиражована виданням. Суму позову – 1 млн грн – телекомпанія, в разі виграшу, планує перерахувати до фонду підтримки армії "Повернись живим".
    Президент також заявив, що саміт глав держав "нормандської четвірки" з питання про виведення російських військ з України відбудеться в травні або червні поточного року в Нормандії  під час заходів, присвячених 75-річчю висадки союзницьких військ на окуповану територію Франції. Прес-секретар президента РФ Пєсков заявив, що Путін не планує участь у цій зустрічі.
  • Кабмін спростив процес реєстрації будівельних об'єктів, готових до експлуатації. За твердженням чиновників, процес триватиме всього 1 день в онлайн-режимі через електронний кабінет забудовника.
  • В Україні нарешті запроваджено єдиний рахунок для сплати митних платежів. Всі операції  реєструватимуться у картці єдиного особового рахунку суб'єкта зовнішньоекономічної діяльності.
  • Глава Нафтогазу Коболєв вважає, що Росія не змінить політику щодо транзиту газу Україною після виборів нового президента, а наступний раунд переговорів із Газпромом відбудеться на початку травня за участі представників Єврокомісії. Коболєв переконаний, що Росія на початку наступного року спровокує нову газову кризу з повною зупинкою транзиту українською газотранспортною системою, щоб переконати єврочиновників у необхідності добудови газопроводу "Північний потік-2" і виведення його на повну потужність.
  • Приватбанк відкрив продаж безготівкової валюти через термінали самообслуговування.
  • Мінфін успішно розмістив на аукціоні гривневі та валютні облігації на загальну суму 13,48 млрд грн, порівняно з 8,15 млрд грн, отриманих від розміщення на минулому тижні. Купонний дохід по облігаціях – від 19,5% за 4-місячними, до 17,25% – за 3-річними.
  • Тенденції на ринку визначають бюджетні платежі підприємств, а також конвертація іноземними спекулянтами валюти в гривню для оплати ОВДП, розміщених Мінфіном: 26,72 ₴/$ (-0,09 грн), 30,21 ₴/€ (-0,12 грн), 4,16 ₴/10 руб (-0,01 грн). За оцінкою учасників торгів, Нацбанк купив близько $15 млн, ніж підтримав курс гривні. Загалом ринок дуже спокійно реагує на майбутні вибори, що свідчить про помірно позитивні оцінки ризиків у разі обрання Зеленського.

Війна

  • Бойові дії тривають на приморській ділянці фронту, де українські війська було обстріляно з мінометів у Талаківці та Гнутовому, перестрілки із застосуванням гранатометів і стрілецької зброї відбулися в Широкиному та Лебединському. Також під мінометний обстріл потрапили захисники Мар'їнки. Вогневі контакти відбулися в районі КПВВ "Новотроїцьке" на трасі Донецьк-Маріуполь, у Зайцевому в околицях Горлівки і в районі Золотого в Луганській області. Унаслідок обстрілів поранено 2 українських військовослужбовців.

Україна та світ

  • Порошенко доручив Міністерству закордонних справ подати позов до Міжнародного трибуналу з морського права для звільнення з полону моряків, захоплених береговою охороною ФСБ РФ у районі Керченської протоки. МЗС РФ заявив, що юрисдикція трибуналу не поширюється на даний інцидент.
  • Госдума РФ прийняла закон про "суверенній Інтернет", який дозволить забезпечити "надійну роботу російського сегмента інтернету у випадках збоїв або цілеспрямованого масштабного зовнішнього впливу". Роскомнадзор стежитиме за впровадженням провайдерами технічних засобів, які дозволять фільтрувати весь трафік і блокувати заборонені в Росії ресурси. Закон набуде чинності 1 листопада поточного року, крім положень про криптографічний захист інформації і національну систему доменних імен, які буде введено в дію з 1 січня 2021 р.
  • Укрнафта виграла позов у ​​Росії – міжнародний арбітраж ухвалив стягнути з неї $44,4 млн компенсації за майно, що було експропрійовано під час окупації Криму.

No comments:

Post a Comment