April 11, 2019

10.04.2019: Порошенко "нічого не знав" про корупційні схеми свого оточення

Порошенко "нічого не знав" про корупційні схеми свого оточення
Порошенко "нічого не знав" про корупційні схеми свого оточення

  • Порошенко "нічого не знав" про корупційні схеми свого оточення.
  • Проросійським депутатам не вдалося повернути Росію до ПАРЄ.
  • Обглази продовжують нараховувати споживачам додаткові обсяги газу.
  • Двоє депутатів від "Самопомочі" виходять із партії.

В Україні

  • Президент Порошенко дав розгорнуте інтерв'ю радіо "Новий час", у якому визнав, що результати першого туру виборів – сигнал владі, що ситуація вимагає рішучих змін для відновлення довіри. Він стверджує, що отримав урок демократії, але заявив про свою непричетність до корупційних схем, у тому числі до розкрадань в "Укроборонпромі" й  до схем свого бізнес-партнера Кононенка в енергетиці. Крім того, Порошенко заявив, що дав розпорядження СБУ розібратися "протягом одного дня" з ефективністю використання на переговорах у Мінську кума президента РФ Медведчука, що, "як з'ясувалося", є єдиним, але "неефективним" каналом зв'язку з Путіним зі звільнення заручників на окупованих територіях.
    Порошенко знову стверджував, що обрання Зеленського зіграє на руку Путіну, з яким має розмовляти "сильний президент". Порошенко вважає, що якщо Росія заблокує введення миротворців ООН на Донбас, то проти неї буде застосовано додаткові санкції, які збільшать ціну окупації, і за його словами, він знає, як це зробити.
    Порошенко здав аналізи волонтерській антидопінговій організації VADA, Зеленський відмовився це робити.
    Зеленський збирається залучити Велику Британію та США до участі в переговорах із РФ та усунути Медведчука із процесу. Крім того, він планує усунути конкуренцію між Міністерством оборони та Генштабом, призначити керівників силових відомств і затвердити чесних суддів Вищого антикорупційного суду.
    У відповідь на висловлювання Порошенка й Зеленського Медведчук заявив, що відсторонення його від переговорів щодо Донбасу неможливе.
    Адміністрація НСК "Олімпійський" отримала запити від представників Порошенка й Зеленського про проведення дебатів.
  • Кабмін погодив звільнення голови Одеської обласної державної адміністрації Степанова, проти голосував міністр внутрішніх справ Аваков. Сам Степанов провів прес-конференцію, в якій назвав своє звільнення політичним, однак заявив, що не оскаржуватиме рішення президента. Порошенко підписав указ про призначення виконувача обов'язків голови обласної державної адміністрації – ним став член президентської партії Паращенко, який обіймав пост першого заступника голови.
  • Депутати Соболєв і Семенченко заявили про вихід із партії "Самопоміч", проте вони залишаться у фракції до закінчення каденції Верховної Ради. Крім того, лідер партії Садовий повідомив, що з партії планує вийти ще низка депутатів.
  • Колишній голова Держсфіскальної служби Насіров подав позов до адміністративного суду Києва про визнання неправомірним оголошення Кабміном конкурсу на посади керівників державних Податкової та Митної служб.
  • Держфіскальна служба включила до переліку реєстраторів касових операцій 8 нових програмних комплексів для смартфонів і комп'ютерів, які будуть працювати в тестовому режимі до кінця року.
  • Обл- і міськгази, що належать олігарху Фірташу, продовжують нараховувати додаткові обсяги газу споживачам без лічильників "для приведення до стандартних умов", усупереч рішенню Нацкомісії з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг.
  • Нацбанк уважає, що зростання інфляції у березні на 0,9% – до 8,6% за підсумками року відповідає прогнозу, що опублікований у січневому інфляційному звіті.
  • Незважаючи на сприятливу для гривні ситуацію на ринку, курс долара продовжує рости: 26,77 ₴/$ (+0,07 грн), 30,19 ₴/€ (+0,08 грн), 4,13 ₴/10 руб (+0,01). За даними учасників торгів, Нацбанк придбав в анонімному режимі не менше $25 млн, а іноземні інвестори розплатилися за куплені ОВДП, випущені у вівторок коштами від погашення попередніх облігацій. Банкіри пояснюють скупку валюти Нацбанком необхідністю поповнення міжнародних резервів для виплат із обслуговування та погашення зовнішнього боргу.

Війна

  • На Донбасі внаслідок обстрілів дістали поранень 3 українських військовослужбовців. Бойові дії відбувалися на приморській ділянці фронту – у Водяному, Широкиному, Павлополі, в околицях Донецька й Авдіївки – в Опитному, Пісках і Кам'янці, а також у Новозванівці Попаснянського району і Станиці Луганській.
    Представник ОБСЄ у тристоронній контактній групі на переговорах у Мінську Сайдік повідомив, що учасники наполягають на запровадженні "пасхального перемир'я". 18 квітня група планує провести відеоконференцію для узгодження умов і деталей перемир'я.

Україна та світ

  • Парламентська асамблея ради Європи (ПАРЄ) прийняла резолюцію про санкції, в остаточній редакції якої були виключені пункти, що дозволяють повернути РФ до Асамблеї. Документ визначає умови накладення додаткових санкцій і виключення держав-членів з Ради.
  • Кабмін розширив перелік санкцій щодо товарів із РФ, включивши до нього скляні ємності для харчових продуктів, пляшки та банки для консервування.
  • ЄС затвердив "гнучкий" варіант виходу Великої Британії з Союзу, що має на меті подовження терміну до 31 жовтня. Парламент країни 31 березня відмовився затверджувати угоду про Brexit, нову дату виходу було заплановано  на 12 квітня. "Жорсткий" вихід Великої Британії з ЄС без угоди, на думку експертів, спричинить паніку на фінансових і торгових ринках, а збиток європейській економіці від такого варіанту оцінений в $16 трлн. Прем'єр-міністр країни Мей не виключає, що процес виходу з ЄС може завершиться до кінця травня.

No comments:

Post a Comment