April 09, 2019

08.04.2019: Газпром буде змушений віддати половину потужностей "Північного потоку-2" іншим операторам

Газпром буде змушений віддати половину потужностей "Північного потоку-2" іншим операторам
Газпром буде змушений віддати половину потужностей "Північного потоку-2"

  • Газпром буде змушений віддати половину потужностей "Північного потоку-2" іншим операторам.
  • Порошенко спробував звільнити главу адміністрації Одеської області, де отримав провальні результати на виборах.
  • На Донбасі загинув ще один український боєць, троє – дістали поранень.
  • Німецькі політики та депутати намагаються повернути Росію до ПАРЄ.

В Україні

  • За оцінкою глави Громадської телерадіокомпанії Аласанії, проведення дебатів на стадіоні "Олімпійський" коштуватиме передвиборчим фондам кандидатів 6 млн грн, куди включені оренда стадіону, монтаж і демонтаж сцени, світлового та звукового обладнання. Адміністрація стадіону поки не може оцінити витрати, оскільки не має технічного завдання на проведення робіт. Невідомо, чи з'явиться на них президент Порошенко. Проте, по словам спікера штабу Медведєва, він точно прийде до студії Громадського телебачення "як того вимагає закон". Глава президентської фракції Верховної Ради Герасимов стверджує, що Порошенко згоден на дебати у будь-який день, а не тільки 14 квітня. Зеленський висловив готовність прийти на дебати 19 квітня саме на стадіон.
    Порошенко, як і в першому турі, не пішов у відпустку на час виборчої кампанії та активно використовує адмінресурс для реклами та агітації. Він практично щодня з'являється на телеканалах і заявляє, що повністю змінить свою політику після перемоги на виборах.
    Порошенко відсторонив від посади голову Одеської обласної державної адміністрації Степанова. Степанов відмовився залишати посаду та назвав президентський указ незаконним і таким, що прийнятий із перевищенням повноважень, оскільки подання на звільнення чиновника має внести Кабмін. Деякі експерти вважають, що Порошенко хоче звільнити Степанова за провальний результат, отриманий у першому турі виборів. В Адміністрації Порошенка визнали правоту Степанова, та повідомили, що очікують подання на звільнення від уряду в середу.
    Директор фонду "Демократичні ініціативи" Бекешкіна повідомила, що результати екзит-полів у другому турі виборів буде оголошено 21 квітня в 20:00.
  • У Києві триває процес за обвинуваченням двох активістів у вбивстві проросійського журналіста Бузини, яке відбулося в квітні 2015 р. Обвинувачені вину не визнають і заявляють, що свідчення з них вибивали під тиском. Їм загрожує 15 років позбавлення волі або довічне ув'язнення.
  • Укртрансгаз почав закачування газу до підземних сховищ на наступний сезон. Глава Нафтогазу Коболєв заявив, що до наступного сезону планується закачати до ПСГ близько 20 млрд м3 газу на випадок припинення Газпромом прокачування газу українською газотранспортною системою.
  • Уряд прийняв комплекс заходів щодо реформування оборонно-промислового комплексу. Для перевірки корупційних ризиків керівництва "Укроборонпрому" Кабмін планує використовувати поліграф.
  • Прем'єр-міністр Гройсман повідомив, що уряд виділить у 2019 р. на підтримку фермерства 5,9 млрд грн. Майже всі ці кошти у попередні роки виплачені агроолігрархам.
  • Олігарх Коломойський заявив, що не має наміру повертати націоналізований "Приватбанк", однак хоче отримати компенсацію в $2 млрд за втрачені активи. Він також звинуватив МВФ у сприянні українській владі в націоналізації банку.
  • Перед черговим аукціоном із розміщення гривневих держоблігацій гривня знову зміцнилася за рахунок продажу валюти нерезидентами: 26,64 ₴/$ (-0,12 грн), 29,96 ₴/€ (-0,11 грн), 4,08 ₴/10 руб. За оцінками банкірів, Нацбанку вдалося купити в анонімному режимі близько $10 млн.

Київ

  • Більше чверті одержувачів монетизованих субсидій у столиці не заплатили за комунальні послуги.

Війна

  • Окупаційні війська на Донбасі не знижують кількості та інтенсивності обстрілів. Позиції української армії знову були обстріляні із мінометів у Водяному, в околицях Маріуполя, у Пісках на околиці Донецька, у промзоні Авдіївки, у Луганському на Світлодарському виступі та в Золотому в районі невідкритого КПВВ в Луганській області. У Новотошківському Попаснянського району та в Кримському у районі траси Р-66 "Бахмутка" окупанти вели обстріл зі ствольної артилерії. Перестрілки із застосуванням стрілецької зброї і гранатометів відбулися в Лебединському на приморській ділянці фронту, у промзоні Авдіївки, у Верхньоторецькому та Кам'янці в околицях Горлівки, а також на Світлодарському виступі. По захисникам Опитного на околиці Донецька був зроблений постріл ракетою протитанкового ракетного комплексу. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілів один український боєць загинув, ще 3 – поранені.

Україна та світ

  • За інформацією європейських журналістів, німецькі дипломати й депутати ведуть активну роботу зі скасування Радою Європи санкцій щодо Росії. На думку журналістів та експертів, Німеччина сподівається повернути РФ до ПАРЄ вже на наступній сесії шляхом прийняття заборони на право Асамблеї на застосування санкцій до держав-порушників.
  • Європарламент більшістю голосів ухвадив поправку до газової директиви ЄС. За новими правилами норми третього енергопакету застосовуватимуться й до морських газогонів. Ідеться про російський проект "Північний потік-2", половину потужності якого Газпром змушений буде віддати іншим операторам, що різко збільшить термін окупності та, за деякими оцінками, не дозволить припинити транзит газу Україною. У той самий час міністр енергетики РФ Новак вважає, що ця поправка не вплине на реалізацію проекту.

No comments:

Post a Comment