April 07, 2019

06.04.2019: Німеччина сподівається продовжити переговори в "нормандському" форматі


  • Німеччина сподівається продовжити переговори в "нормандському" форматі після завершення виборів в Україні.
  • Гриценко готовий підтримати Зеленського після представлення команди.
  • Голова Херсонської обласної державної адміністрації Гордєєв, фігурант справи Гандзюк, подав у відставку.
  • У Києві відключили опалення.

В Україні

  • Центральна виборча комісія готова оголосити результати першого туру виборів у неділю, 7 квітня.
    Брат мера Києва боксер Володимир Кличко назвав фейковими результати тестів на алкоголь і запропонував здати їх заново за його кошт у незалежній клініці.
    Лідер "Громадянської позиції" Гриценко зустрівся із Зеленським, після чого заявив, що кандидат до посади президента не готовий, у нього немає кандидатур на ключові посади, однак він має намір спиратися на професіоналів, а до дебатів із Порошенком він готується серйозно. Гриценко заявив, що вирішить, чи підтримує Зеленського лише після оголошення списку претендентів на ключові посади в країні.
    У Києві команда Порошенка під прикриттям громадських організацій початку розклеювати листівки проти Зеленського. Сам Порошенко у відеозверненні стверджував, що "почув виборців, які голосували за інших кандидатів" і зробив висновки. Він заявив, кажучи про себе, що країні потрібен сильний президент і сильний головнокомандувач, і досі існує  небезпека "відкотитися під імперську Росію".
    Голова Херсонської обласної державної адміністрації Гордєєв, якого активісти вважають причетним до вбивства Гандзюк, написав заяву про відставку після зустрічі Порошенка з учасниками громадянської ініціативи "Хто замовив Катю Гандзюк?".
    У будівлі президентської адміністрації журналісти помітили учасника корупційного скандалу, заступника начальника Служби зовнішньої розвідки Семочка, проти якого СБУ розслідує справу про державну зраду, а НАБУ – про незаконне збагачення. Контррозвідка підтвердила, що у родичів Семочка є російські паспорти, вони постійно відвідують окупований Крим, де у них є нерухомість.
  • Депутат від Опозиційного блоку Новинський заявив, що Адміністративний суд Києва визнав неправомірними дії голови парламенту Парубія при ухваленні постанови про насильницьке перейменування УПЦ МП.

Київ

  • У столиці, нарешті, завершився опалювальний сезон.

Війна

  • За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, минулої доби на Донбасі внаслідок обстрілів загинули 2 українських військових. Окупанти обстріляли позиції українських військ із мінометів у Павлополі, на приморській ділянці фронту, у промзоні Авдіївки, у Зайцевому на північній околиці Горлівки, а також у районі Золотого в Луганській області. Інтенсивні перестрілки сталися в околицях Донецька – у Красногорівці, Пісках, Опитному, а також на південній ділянці фронту – у Старогнатівці, Чермалику, Широкиному та у районі Золотого.
    Два КПВВ, як і раніше, закриті – на Гнутовому йде реконструкція, а в Мар'їнці пункт пропуску закритий після обстрілу.

Україна та світ

  • Міністр закордонних справ Німеччини Маас підтримав збереження "нормандського формату" в вирішенні "конфлікту" на Донбасі та сподівається на продовження переговорів після закінчення президентської кампанії в Україні.
  • Глави МЗС країн "Великої сімки" заявили про намір посилити боротьбу із погрозами з боку Росії – у кіберпросторі, сфері стратегічної комунікації і контррозвідувальної сфері. Міністри звинуватили Росію в діях, що дестабілізують ситуацію в світі, у тому числі – у "втручанні до роботи демократичних систем інших держав". При цьому вони не відмовляються від співпраці з РФ у знаходженні шляхів розв'язання регіональних криз і глобальних викликів.
    У підсумковому комюніке саміту міститься заклик до Росії звільнити українських моряків, в іншому випадку країни G7 готові ввести проти неї нові санкції.
  • Посол Великої Британії у Раді Європи заявив, що його країна не компенсуватиме бюджету Ради внески Росії, яка припинила виплати після застосування до неї санкцій. Внесок РФ до бюджету Ради становить €33 млн (7%). Посол нагадав, що Комітет міністрів Ради Європи може припинити представництво країни, що не виконує свої фінансові зобов'язання.

No comments:

Post a Comment