April 06, 2019

05.04.2019: Україна програла спір у СОТ проти РФ


Україна програла спір у СОТ проти РФ
Україна програла спір у СОТ проти РФ

  • Україна програла спір у СОТ проти РФ.
  • Кандидати в президенти здали аналізи на алкоголь і психоактивні препарати.

В Україні

  • Центральна виборча комісія планує оголосити результати першого туру виборів у неділю, 7 квітня.
    Кандидати у президенти здали аналізи на алкоголь і наркотики – президент Порошенко в медпункті "Олімпійського", а Зеленський – у клініці "Євролаб".
    Штаб Порошенка намагається перехопити ініціативу та звинуватити Зеленського в перетворенні виборів на шоу, коли вся країна обговорює аналізи кандидатів "замість того, щоб вести змістовну дискусію". Спікер штабу Медведєв стверджує, що Україна веде війну з Росією, хоча у жодному документі про це не сказано. Співак Вакарчук підтримав команду Порошенка та закликав провести дебати між кандидатами "на рівні смислів", а не слоганів і кольорів.
    Тимошенко проігнорувала пропозицію Зеленського стати модератором на його дебатах із Порошенком.
  • Нацрада з питань телебачення і радіомовлення ухвалила рішення про передавання частоти "Радіо" Вести" провладному каналу "Прямий".
  • Держприкордонслужба повідомила, що з початку року через кордон різко (на 460 тис., порівняно з аналогічним періодом минулого року) скоротився потік автомобілів за рахунок автомобілів з європейською реєстрацією, які перетинали кордон для дотримання правил їх перебування в Україні.
  • Прес-служба Православної церкви в Україні заявила, що не вбачає жодних підстав для відкликання томосу про автокефалію помісної церкви, про що просить УПЦ МП.
  • Господарський суд Києва відмовив Нафтогазу у позові про стягнення з Кабміну компенсації в розмірі 6,6 млрд грн за збитки через відсутність компенсації від продажу газу населенню за пільговою ціною.
  • Глава Рахункової палати Пацкан заявив, що збереження наявних економічних тенденцій створює додаткові ризики для наповнення бюджету. Пацкан констатував уповільнення зростання економіки та недонадходження до бюджету коштів від держзапозичень, приватизації держмайна та повернення кредитів на суму в 35 млрд грн або майже 11% плану.
  • Світовий банк погіршив прогноз зростання ВВП України у 2019 р. з 2,9% до 2,7%.
  • Нацбанк стрімко зміцнює гривню: 26,77 ₴/$ (-0,25 грн), 30,07 ₴/€ (-0,25 грн), 4,09 ₴/10 руб (-0,04 грн). Незважаючи на фактор виборів і величезних виплат за зовнішнім боргом, влада демонструє стабільність національної валюти. Обсяг торгів у п'ятницю був незначним за слабкого попиту на валюту, що дозволило Нацбанку купити від $25 до $30 млн в анонімному режимі через систему Matching.

Війна

  • За минулу добу на Донбасі внаслідок обстрілів загинув український військовослужбовець, ще 2 – поранені снайпером. Окупанти не припиняють мінометні обстріли позицій українських військ. Обстановка залишається стабільно напруженою на приморській ділянці фронту – у Лебединському, Водяному та Павлополі, у Пісках на околиці Донецька, в промзоні Авдіївки, на околиці Горлівки – у Південному (Чигирях) і Зайцевому, а також в Новоолександрівці в околицях Попасної. У районі КПВВ "Новотроїцьке" на трасі Донецьк-Маріуполь відбулися перестрілки із застосуванням великокаліберних кулеметів, у Мар'їнці на околиці Донецька проти українських військових окупанти вели снайперський вогонь. Пропуск через КПВВ "Мар'їнка" призупинено – командувач операції об'єднаних сил Наєв ввів у районі "червоний" рівень небезпеки.

Україна та світ

  • Україна програла спір у рамках Світової організації торгівлі (СОТ) про заборону Росією транзиту українських товарів до країн Середньої Азії. СОТ прийняла позицію РФ, яка стверджувала, що політична ситуація в Україні створювала суттєві загрози її національній безпеці. Це вже третій програш України у суперечках з Росією в рамках СОТ – перший був пов'язаний з "неправомірним введенням мит" на російську аміачну селітру, другий – з відмовою сертифікації Росією української продукції для залізничної галузі.
  • Спецпредставник Держдепартаменту США Волкер констатував, що будь-який із кандидатів, у разі обрання президентом, потрапить під потужний тиск Росії, яка тестуватиме його на міцність засобами "гібридної війни".
  • Світовий банк очолив Мелпас – ставленик президента США Трампа.

No comments:

Post a Comment