April 05, 2019

04.04.2019: Зеленський запропонував запросити Тимошенко модератором на дебати із Порошенком

Зеленський запропонував запросити Тимошенко модератором на дебати із Порошенком
Зеленський запропонував запросити Тимошенко модератором
на дебати із Порошенком

  • Зеленський запропонував запросити Тимошенко модератором на дебати із Порошенком.
  • У Києві скоєно невдалий замах на офіцера розвідки.
  • Країни НАТО затвердили заходи щодо військової підтримки України у Чорноморському регіоні.

В Україні

  • Кандидат у президенти Зеленський заявив, що до другого туру представить програму своїх дій на перші 100 днів у разі перемоги на виборах. Він заявив, що хотів би бачити модератором дебатів на НСК "Олімпійський" лідера "Батьківщини" Тимошенко, яка посіла третє місце в першому турі виборів. Зеленський відмовився здавати аналізи на наявність в крові алкоголю та наркотиків у лабораторії "Олімпійського", як запропонував Порошенко. Глава Національної громадської телерадіокомпанії Аласанія заявив, що дебати між кандидатами мають відбуватися у студії НСТУ, а модераторами мають виступити її журналісти. В іншому випадку кандидати мають оплачувати витрати на проведення дебатів із власного передвиборного фонду. Цю інформацію підтвердила й Центральна виборча комісія.
    Згідно з опитуванням Фонду "Демократичні ініціативи" та Київського міжнародного інституту соціології, 3/4 респондентів вважають, що кандидати мають брати участь у національних дебатах, і лише 18% не підтримують цю вимогу.
    Лідер "Громадянської позиції" Гриценко, що посів 5 місце у першому турі виборів, заявив, що рішення про можливу підтримку Зеленського в другому турі прийме після особистої зустрічі. Він також заявив, що надалі не братиме участі в президентських виборах. За словами Гриценка, команда чинного президента намагалася умовити його підтримати Порошенка в другому турі.
  • Заступник міністра економічного розвитку Нефедов заявив про готовність брати участь у конкурсі на посаду голови Митної служби.
  • Фонд держмайна повідомив, що з початку року від приватизації держпідприємств до бюджету надійшло 184 млн грн і констатував, що найбільш привабливі для інвесторів підприємства продати не вдалося.
  • У Києві скоєно замах на одного з офіцерів Головного управління розвідки. Терорист, що закладав вибухівку під його машину, був поранений через мимовільну детонацію пристрою та згодом помер.
  • Авіакомпанія МАУ скасувала низку рейсів з 1 квітня через затримку поставки літаків Boeing-737 MAX, експлуатацію яких припинено. У жовтні 2018 і березні 2019 рр.  авіалайнери цього типу потрапляли в катастрофи, за попередніми висновками експертів, через помилки в програмному забезпеченні.
  • На полігоні в Одеській області успішно випробувано ракетний комплекс "Вільха-М", який може вражати цілі на відстані до 130 км.
  • Сума грошових переказів з-за кордону до України в 2018 р. зросла на 17%, порівняно з 2017 р., і сягнула $10,9 млрд. Кошти надходили, в основному, з Польщі, США та Росії. За даними Світового банку, грошові перекази трудових мігрантів становили майже 14% ВВП України. Однак із початку поточного року спостерігається стійка тенденція зниження суми надходжень.
  • Міжнародні резерви України в березні збільшилися на 2,1% і досягли $20,63 млрд завдяки кредиту під гарантії Світового банку, розміщення додаткового випуску єврооблігацій у рамках емісії, проведеної в жовтні 2018 р, залучення коштів інвесторів в ОВДП і сприятливої ​​міжнародної кон'юнктури на продукцію українського експорту. Крім того, Нацбанку вдалося купити в лютому на міжбанку більше $160 млн. $867 млн ​​було направлено на погашення державного та гарантованого державою боргу й виплату відсотків з нього.
  • Гривня трохи зміцнилася на тлі продажів валюти нерезидентами, які сплачували купівлю ОВДП, які Мінфін розмістив у вівторок, та аграріями, яким необхідна гривня для закупівлі пального під посівну:  27,02 ₴/$ (-0,06 грн), 30,32 ₴/€ (-0,13 грн), 4,14 ₴/10 руб (-0,02 грн).

Війна

  • Бойові дії відновилися на приморській ділянці фронту – у Лебединському позиції українських військ було обстріляно із важкої артилерії, мінометів і стрілецької зброї, у Талаківці в околицях Маріуполя та Павлополі відбулися перестрілки із стрілецької зброї і гранатометів. У районі Новоселівки другої у Бойківському (Тельманівському) районі Донецької області окупанти застосували проти українських військ протитанковий ракетний комплекс і вели обстріли із гранатометів. Під мінометний обстріл потрапили захисники Авдіївки, у Пісках на околиці Донецька відбулася інтенсивна перестрілка. Не припиняються бої у Попаснянському районі Луганської області, де позиції українських військ знову було обстріляно з важкої артилерії. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілу одного українського військовослужбовця поранено.
    Спостерігачі місії ОБСЄ зафіксували на окупованій території Донецької області, у районі траси Донецьк – Новоазовськ новітній російський комплекс радіоелектронної боротьби "Леєр-3".

Україна та світ

  • Країни НАТО затвердили пакет заходів із підтримки України у басейні Чорного моря у зв'язку з російською агресією.
  • Спецпредставник Держдепартаменту США Волкер заявив, що американська адміністрація співпрацюватиме з будь-яким законно обраним президентом України.
  • Європейський суд із прав людини (ЄСПЛ) закликав російську владу дати пояснення щодо справи про катастрофу малайзійського авіалайнера MH17, який було збито ракетою зенітного комплексу "Бук-М1" у небі над Донбасом в липні 2014 р. Росія заперечує свою причетність до знищення літака.
  • Севастопольський суд в окупованому Криму засудив до 14 років колонії суворого режиму двох жителів міста, яким ФСБ пред'явила звинувачення в роботі на українські спецслужби.
  • Федеральне агентство повітряного транспорту РФ запропонувало Україні провести переговори про відновлення авіасполучення між країнами.
    Кум президента Путіна Медведчук, проти якого порушено кримінальну справу в зв'язку з його перельотами до Москви особистим літаком в обхід заборон України на такі польоти, відвідав із візитом Білорусь, де обговорював з президентом Лукашенком перспективи українсько-білоруських відносин.

No comments:

Post a Comment