April 02, 2019

01.04.2019: Штаб Порошенка оголосив "мобілізацію українських патріотів" проти Зеленського

Штаб Порошенка оголосив "мобілізацію українських патріотів" проти Зеленського
Порошенко оголосив "мобілізацію українських патріотів" проти Зеленського
  • Штаб Порошенка оголосив "мобілізацію українських патріотів" проти Зеленського.
  • Ринок спокійно відреагував на результати першого туру виборів.
  • Порошенко задекларував доходи за 2018 р. у 100 разів більші, ніж за 2017.
  • Дозволи на перетин "лінії розмежування" стають безстроковими з 29 березня.

В Україні

  • Центральна виборча комісія на ранок 2 квітня підрахувала майже 98% протоколів дільничних комісій. Відрив Зеленського від Порошенка збільшився та перевищив 14% (понад 2,6 млн голосів), відрив Тимошенко від Порошенка скоротився, проте становить понад 2,5%. Таким чином, у другому турі 21 квітня зустрінуться Зеленський і Порошенко. Прес-секретар чинного президента Цеголко заявив у соцмережі Твіттер, що "Порошенко оголосив тотальну мобілізацію всіх українських патріотів, у тому числі кандидатів, які не потрапили до другого туру, на боротьбу з Москвою та проти маріонетки Коломойського".
    Штаб кандидата Бойка заявив про спроби переписування протоколів у південних і східних областях країни на користь "поки ще чинного президента".
    Посли країн "великої сімки" привітали висновки спостерігачів ОБСЄ та зазначили, що перший тур відбувся "у конкурентній боротьбі та в основному в мирній і безпечній атмосфері".
    Громадське телебачення запросило двох лідерів президентських перегонів на теледебати на 19 квітня.
    Порошенко задекларував у 2018 р. дохід у 1,5 млрд грн від дивідендів – майже в 100 разів більше, ніж у 2017 р., коли за офіційною декларацією він показав доходи 0,016 млрд грн.
  • Згідно з даними Укртрансгазу, Україна закінчує опалювальний сезон із максимальними за останні 5 років запасами газу у підземних сховищах – 8,8 млрд м3 завдяки теплій зимі. Опалювальний сезон у більшості міст не припинено, незважаючи на перевищення середньодобової температури нормативного значення 8ºС.
  • За даними Держстату, населення заборгувало за газ близько 33 млрд грн, за опалення та гаряче водопостачання – 22 млрд, за утримання будинків і прибудинкових територій – 4,4 млрд, за холодну воду і водовідведення - 3,3 млрд, за електроенергію – 6,1 млрд грн, і борги стрімко зростають із кожним місяцем. У лютому рівень оплати за комунальні послуги не перевищив 70%.
  • Печерський суд за позовом Приватбанку наклав черговий арешт на активи компаній, що пов'язані з групою "Приват" олігарха Коломойського.
  • Міжбанк практично не відреагував на результати першого туру виборів: 27,19 ₴/$ (-0,02 грн), 30,55 ₴/€ (-0,02 грн), 4,16 ₴/10 руб (-0,05 грн). Обсяг торгів, як і попит на валюту, були невеликими. Нацбанку вдалося купити близько $20 млн в анонімному режимі через систему Matching. Також спокійно на результати першого туру відреагували фондові ринки та міжнародні донори.

Війна

  • Після дня виборів обстановка на Донбасі знову загострилася. Позиції українських військ були обстріляні вздовж всієї лінії фронту зі стрілецької зброї, гранатометів і мінометів: у Лебединському на приморській ділянці фронту, в околицях КПВВ "Новотроїцьке" на трасі Донецьк – Маріуполь, у Пісках на околиці Донецька, в околицях Авдіївки, у Верхньоторецькому та Зайцевому в околицях Горлівки, у Новолуганському на Світлодарській дузі, а також у Попаснянському районі – у Золотому й Новотошківському і в районі траси Р-66 "Бахмутка" – в Кримському. Унаслідок обстрілів, за офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, поранено 3 українських військовослужбовців.
  • Міністерство у справах тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб повідомило, що дозволи на перетин "лінії розмежування", оформлені й переоформлені з 29 березня 2019 р. не матимуть обмеження терміну дії.

Україна та світ

  • Британський парламент знову відкинув урядовий проект угоди про вихід з ЄС, узгоджений з єврочиновниками. Неприйняття такої угоди призведе до "жорсткого" Brexit без будь-яких зобов'язань сторін. 10 квітня глава Євроради Туск, що виключає можливість перегляду умов виходу, збирає екстрене засідання з цього питання.

No comments:

Post a Comment